Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Reportaj în Þara Piticilor

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Doi tineri frumoși și binecuvântați de Domnul cu multă minte și suflet ales, Laviniu și Anca Olar, au decis să investească în educație.

Aveau posibilitatea să vândă sau să închirieze palatul de mărgean moștenit. Au ales însă a treia variantă: să-l transforme în grădiniță particulară. Așa s-a născut Grădinița (particulară) „Þara Piticilor” din Oradea (în Oncea), pe strada Cimbrului Nr. 2H.
Anca, președintele Asociației Þara Piticilor, are studii superioare, dar nu pedagogice, dar ca mamă și ca simțire, are pedagogia și didactica în sânge, iar la 29 de ani, a decis că nu e prea târziu să urmeze chemarea inimii – să se facă dăscăliță. De la nașterea propriului fiu (fiica sa), toată lumea o consideră ca pe o educatoare și profesoară ideală, care are înnăscute reale calități didactice și iubire nemărginită pentru copii. Pe Alisia și Darius, Ada și Andrei, Nicola, Bianca, Mara și Katia, Anca îi consideră și îi tratează ca pe propriii copii, dar și ei o iubesc, mai mult ca pe o mamă bună și iubitoare. Ea este pentru ei „educatoarea iubitoare de la clubul meu”, cum se exprimă Andrei; pentru că Andrei nu vine la grădiniță, ci la club, de unde nu ar mai pleca nici la ora 18, deși vine la 7.30, iar Katia plânge cu lacrimi de crocodil la ora 13, când bunica o răpește din palatul de mărgean și din împărăția ghioceilor. Cei opt pitici (cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani) se cred nu în Þara Piticilor ci în Þara Minunilor, de unde nu ar mai vrea să plece. Aici au de toate: iubire, educație aleasă, la care pun suflet, dragoste și știință: Ioana Mateaș - educatoare cu experiență într-o grădiniță particulară și drag de profesie, Floare Bodea - director și un profesionist de excepție, Anamaria Andor - profesor de engleză și germană, care îi inițiază zilnic pe micii învățăcei în a descifra frumusețea limbilor moderne, iar Ilaria Cherloabă, o artistă cu recunoaștere națională (la „Dansez pentru tine”) îi farmecă într-ale dansului și sportului. Asistenta medicală Monica Lațcău și doamna doctor Rodica Albu îi țin sub observație și îi dădăcesc prietenește pentru a-și păstra corpul sănătos...
Aceasta este echipa de aur a Ancăi.
Ghioceii din Þara Piticilor
La clubul Ancăi, vorba lui Andrei, să tot vii și să tot stai de la 7.30 la 18.00, iar sâmbăta și duminica, ai veni din nou, dar nu te lasă părinții. Katia nu s-ar lăsa dusă de-aici nici în ruptul capului, unde are tot ce a visat și tot ceea ce-i cere suflețelul.
Admiram ieri (5 februarie 2013), în curte, piscina și aparatele de joacă, dar privind în jos, lângă gard descoperim, incredibil, o grădiniță de ghiocei. Vineri, la 1 februarie, admiram în mâna Alexandrei de la „Roman Ciorogariu” primii ghiocei ai anului 2013; ieri însă, în Þara Piticilor, am fost fascinați de o grădiniță de ghiocei! Despre palatul de mărgean, care ne-a impresionat pentru prima oară în 21 decembrie 2012, la serbarea piticilor, v-am povestit în primul episod. El, palatul, te cucerește dintru început, când, urcând treptele împărăției și ajungând la ușă, încântat de frumusețea sa, descoperi că ai ajuns pe tărâmul celălalt; holul mare și primitor te anunță că ai pășit în Þara Piticilor, unde cele trei săli de clasă, vestiarul, sala de mese, grupurile sanitare, cabinetul medical, birou și curtea, toate sunt orânduite cu gust și sclipire gospodărească, iar sălile de joacă și învățătură sunt dotate cu mobilier și aparatură, materiale didactice, jocuri și jucării capabile să-i facineze și să-i bucure pe micii învățăcei, care deprind totul prin joc și iubire. Aici nu se strigă și nimeni nu supără pe nimeni. Se muncește și se cântă în deplină armonie. Aici e Þara Veseliei, unde Anca e prințesă pentru cei opt copilași, unde timpul se scurge prea repede și unde binele și frumusețea le oxigenează mintea și sufletul. Așa e în Þara Piticilor. Cine nu crede este poftit să vadă ce n-a mai văzut! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet.  

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 01:06:58 Ora standard a Europei de Est