Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Reportaj în Þara Piticilor

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Doi tineri frumoși și binecuvântați de Domnul cu multă minte și suflet ales, Laviniu și Anca Olar, au decis să investească în educație.

Aveau posibilitatea să vândă sau să închirieze palatul de mărgean moștenit. Au ales însă a treia variantă: să-l transforme în grădiniță particulară. Așa s-a născut Grădinița (particulară) „Þara Piticilor” din Oradea (în Oncea), pe strada Cimbrului Nr. 2H.
Anca, președintele Asociației Þara Piticilor, are studii superioare, dar nu pedagogice, dar ca mamă și ca simțire, are pedagogia și didactica în sânge, iar la 29 de ani, a decis că nu e prea târziu să urmeze chemarea inimii – să se facă dăscăliță. De la nașterea propriului fiu (fiica sa), toată lumea o consideră ca pe o educatoare și profesoară ideală, care are înnăscute reale calități didactice și iubire nemărginită pentru copii. Pe Alisia și Darius, Ada și Andrei, Nicola, Bianca, Mara și Katia, Anca îi consideră și îi tratează ca pe propriii copii, dar și ei o iubesc, mai mult ca pe o mamă bună și iubitoare. Ea este pentru ei „educatoarea iubitoare de la clubul meu”, cum se exprimă Andrei; pentru că Andrei nu vine la grădiniță, ci la club, de unde nu ar mai pleca nici la ora 18, deși vine la 7.30, iar Katia plânge cu lacrimi de crocodil la ora 13, când bunica o răpește din palatul de mărgean și din împărăția ghioceilor. Cei opt pitici (cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani) se cred nu în Þara Piticilor ci în Þara Minunilor, de unde nu ar mai vrea să plece. Aici au de toate: iubire, educație aleasă, la care pun suflet, dragoste și știință: Ioana Mateaș - educatoare cu experiență într-o grădiniță particulară și drag de profesie, Floare Bodea - director și un profesionist de excepție, Anamaria Andor - profesor de engleză și germană, care îi inițiază zilnic pe micii învățăcei în a descifra frumusețea limbilor moderne, iar Ilaria Cherloabă, o artistă cu recunoaștere națională (la „Dansez pentru tine”) îi farmecă într-ale dansului și sportului. Asistenta medicală Monica Lațcău și doamna doctor Rodica Albu îi țin sub observație și îi dădăcesc prietenește pentru a-și păstra corpul sănătos...
Aceasta este echipa de aur a Ancăi.
Ghioceii din Þara Piticilor
La clubul Ancăi, vorba lui Andrei, să tot vii și să tot stai de la 7.30 la 18.00, iar sâmbăta și duminica, ai veni din nou, dar nu te lasă părinții. Katia nu s-ar lăsa dusă de-aici nici în ruptul capului, unde are tot ce a visat și tot ceea ce-i cere suflețelul.
Admiram ieri (5 februarie 2013), în curte, piscina și aparatele de joacă, dar privind în jos, lângă gard descoperim, incredibil, o grădiniță de ghiocei. Vineri, la 1 februarie, admiram în mâna Alexandrei de la „Roman Ciorogariu” primii ghiocei ai anului 2013; ieri însă, în Þara Piticilor, am fost fascinați de o grădiniță de ghiocei! Despre palatul de mărgean, care ne-a impresionat pentru prima oară în 21 decembrie 2012, la serbarea piticilor, v-am povestit în primul episod. El, palatul, te cucerește dintru început, când, urcând treptele împărăției și ajungând la ușă, încântat de frumusețea sa, descoperi că ai ajuns pe tărâmul celălalt; holul mare și primitor te anunță că ai pășit în Þara Piticilor, unde cele trei săli de clasă, vestiarul, sala de mese, grupurile sanitare, cabinetul medical, birou și curtea, toate sunt orânduite cu gust și sclipire gospodărească, iar sălile de joacă și învățătură sunt dotate cu mobilier și aparatură, materiale didactice, jocuri și jucării capabile să-i facineze și să-i bucure pe micii învățăcei, care deprind totul prin joc și iubire. Aici nu se strigă și nimeni nu supără pe nimeni. Se muncește și se cântă în deplină armonie. Aici e Þara Veseliei, unde Anca e prințesă pentru cei opt copilași, unde timpul se scurge prea repede și unde binele și frumusețea le oxigenează mintea și sufletul. Așa e în Þara Piticilor. Cine nu crede este poftit să vadă ce n-a mai văzut! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:51 Ora de vară a Europei de Est