Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Miercuri este Ziua Roºiei Montane

Roºia Montanã la ceas aniversar

Miercuri este Ziua Roºiei Montane

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentarã a Roºiei Montane, Campania Salvaþi Roºia Montanã (Laura Turdean, Diana Paºc ºi Marian Mut) vã invitã miercuri, 6 februarie 2013, la Ziua Roºiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural ºi cultural excepþional de la Roºia Montanã.

Evenimentul este gãzduit de Moszkva Caffe.
Ziua Roºiei Montane reprezintã un prilej de a sublinia importanþa conservãrii ºi punerii în valoare a patrimoniului natural ºi cultural de la Roºia Montanã ºi de a readuce în discuþie riscurile la care este supus patrimoniul de cãtre proiectul minier propus în zonã de compania Roºia Montanã Gold Corporation.
Prin acest eveniment, propunem publicului proiecþii de filme documentare ºi artistice despre Roºia Montanã care sã-i informeze pe orãdeni si, totodatã, sã-i îndemne sã(ºi) punã întrebãri cu privire la ameninþãrile proiectului minier.
Fotograful orãdean, dr. Teodor Radu Pantea, va fi prezent la eveniment ºi va putea fi abordat cu privire la fotografiile pe care le face la Roºia Montanã de 19 ani. Expoziþia de fotografie a dumnealui ºi a altor fotografi din þarã va putea fi vizitatã pânã la mijlocul lunii.
Roºia Montanã este cea mai veche localitate minierã din România, fiind atestatã documentar de nu mai puþin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roºiei Montane, apare pentru prima datã menþionat în tabliþa ceratã nr. XVIII, datatã 6 februarie 131. Tãbliþele cerate, gãsite în galeriile sale subterane, în secolul XIX, reprezintã unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaþional.
La Roºia Montanã se aflã unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care pãstreazã vestigii excepþionale atestând evoluþia exploatãrilor miniere într-un interval de timp excepþional – 2000 de ani – din perioada pre-romanã pânã în epoca contemporanã: ºapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale ºi de epocã modernã, un târg minier pãstrat exemplar încã din perioadã preindustrialã sau lucrãri hidrotehnice.
Ziua Roºiei Montane va avea loc ºi în alte 30 de oraºe din þarã ºi strãinãtate, unde cele aproape douã milenii de istorie vor fi sãrbãtorite prin evenimente similare. Harta ºi programul oraºelor pot fi urmãrite pe site-ul Zilei Roºiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.
Ziua Roºiei Montane va avea loc miercuri, 6 februarie 2013, la Oradea, în Moszkva Caffe (Str. Moscovei, Nr. 8). Intrarea este liberã.
Program
Proiecþii de filme documentare
Ora 19.00 - Noul Eldorado/ Tibor Kocsis / Ungaria / 76' / 2004
Ora 20.40 - Mãrturii din Roºia Montanã / Nicolae Mãrgineanu / România / 16’ / 2011
Ora 21.00 - Roºia Montanã, un loc la marginea prãpastiei / Fabian Daub / Germania / 92’ /2012
Prezentare despre includerea localitãþii în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Expoziþie de fotografii – dr. Teodor Radu Pantea ºi alþi fotografi din þarã.
(Laura Turdean)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:37:19 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...