Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii șaguniști citesc pentru cei mici

Tineri pentru tineri

Elevii șaguniști citesc pentru cei mici

Miercuri, 30 ianuarie 2013, a avut loc întrunirea Clubului de lectură la Ludoteca Secției de copii și tineret de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Oradea.

Prof. Felicia Holhoș, în calitate de partener local în cadrul parteneriatului între Universitatea Oradea, Facultatea de Litere și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Oradea, s-a implicat prin participarea elevului Mihelea Mihai (clasa a XI-a A) în buna desfășurare a clubului de lectură.
În urma întâlnirii de lucru din data de 23.01.2013 l-a care cei doi, profesor și elev, au participat, membrii clubului s-au așezat în jurul unei mese rotunde și au stabilit activitățile ce urmează să fie desfășurate la întâlnirea din data de 30. Voluntarii americani Joy și Patrick Hardin, prof univ. dr. Magda Danciu și prof. Felicia Holhoș au selectat textul în limba engleză Martin and the Bear. Membrii clubului și-au stabilit ca scop principal creșterea interesului pentru lectură și pentru studiul limbilor moderne și au hotărât ca actorii principali, persoanele vizibile la clubul de lectură să fie studenții și elevii de liceu.
Formatul activității de miercuri s-a reînnoit, întrucât s-a dorit ca protagoniștii, cei care să iasă în față și să ia contact cu publicul, să fie studenții și elevii de liceu. Aceștia au fost îndrumați și coordonați de către prof. univ. dr. Magda Danciu, inițiatorul acestui proiect, voluntarii americani Joy și Patrick Hardin (Asociația Fellowship of the Grove) și prof. Felicia Holhoș (Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna Oradea”). Musafirii împătimiți de lectură au fost micii școlari din clasa a III-a C de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Oradea, înv. prof. Stelieana Cârciumaru, însoțiți de prof. de limba engleză, Portelechi Crina.
Povestea în limba engleză aleasă spre lecturare a fost Martin and the Bear, autori Fred J. Schonnel și Phyllis Flowerdew. Lavinia Pavel (MA, anul I), a intrat în rolul de prim narator, Alexandra Pelea (anul III), a continuat ca al doilea narator iar Mihelea Mihai (clasa a XI-A Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna Oradea”), a interpretat vocile personajelor. În rolul profesorului care a interacționat cu elevii și a coordonat activitatea clubului a fost studenta Aurica Szabo (MA, anul I). În timpul lecturării poveștii, elevii au avut ocazia de a urmări cuvintele mai dificile într-o prezentare PPT menită să faciliteze înțelegerea textului audiat. De asemenea, studenta/profesor a dat sarcini de lucru în echipă elevilor participanți pentru ca aceștia să urmărească firul narativ. Astfel, fiecare grup a reprezentat un sunet/cuvânt din poveste și la auzul acestuia trebuiau să reacționeze spontan, mimând și pronunțând sunetul respectiv. În acest fel, elevii au fost ascultători activi și s-a creat atmosferă relaxantă și flexibilă. La sfârșitul activității s-a verificat înțelegerea textului în limba engleză prin intermediul unor întrebări l-a care elevii au răspuns, cu puțină ezitare la început, dar apoi din ce în ce mai curajoși.
Membrii clubului au constatat la sfârșitul activității că impactul protagoniștilor asupra micilor școlari a fost pozitiv, că povestea a fost gustată și micii cititori au promis că se vor întoarce la bibliotecă pentru a mai citi și alte cărți.
Prof. Felicia Holhoș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:15 Ora de vară a Europei de Est