Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pãrintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani

Educaþie pentru ºi prin internet: Educaþie netãþeneascã (17)

Pãrintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani

Lotfi A. Zadeh, pãrintele mulþimilor ºi logicii fuzzy, savant multi ºi interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetãtor în inteligenþã artificialã), s-a nãscut la 4 februarie 1921 la Baku, în Azerbaijan, fosta Uniune Sovieticã. Mama sa era medic pediatru (de etnie ruso-evreiascã), iar tatãl sãu ziarist delegat de Iran (de etnie azero-iranianã) [1].

Când Lotfi a împlinit 10 ani, în 1931 familia Zadeh s-a mutat la Teheran, în Iran, unde Lotfi a fãcut liceul ºi a absolvit facultatea de inginerie electricã. În 1943 a emigrat în SUA ºi a obþinut masterul la celebrul Massachusetts Institute of Technology ºi doctoratul la Universitatea Columbia, unde a ºi profesat un an, devenind apoi profesor la Universitatea din California, Berkeley [4].
În anul 1965 a publicat în revista „Information and Control” articolul „Fuzzy sets”, articol care azi atinge aproximativ 40 mii de citãri. Suma totalã a citãrilor, a tuturor lucrãrilor sale, depãºeºte 105 mii de citãri [2]. Pe baza noþiunii de mulþime fuzzy (vagã) a apãrut logica fuzzy, cu implicaþii extrem de importante în inteligenþa artificialã. În prezent, la venerabila vârstã de 92 de ani, este încã activ, publicând articole cu idei provocatoare ºi fiind încã director al Berkeley Initiative in Soft Computing (BISC), funcþie pe care o deþine din 1991 [5].
"The question really isn't whether I'm American, Russian, Iranian, Azerbaijani, or anything else. I've been shaped by all these people and cultures and I feel quite comfortable among all of them.” (Lotfi A. Zadeh, [6])
Vizitele lui Lotfi A. Zadeh în România.
Doamna prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil mi-a povestit cã l-a cunoscut pe Zadeh înainte de anul 1970, cu ocazia unei vizite pe care acesta o fãcuse unchiului sãu Grigore C. Moisil. Aceastã vizitã n-a rãmas fãrã urme. La sfatul lui Moisil, mai mulþi matematicieni s-au apucat de cercetãri în domeniul matematicii fuzzy, obþinând rezultate notabile, cei mai performanþi în domeniu fiind Constantin Virgil Negoiþã [7] ºi Dan Ralescu [8], care au publicat în colaborare cartea „Mulþimi vagi” în 1974, la Bucureºti. A mai fost în România la invitaþia prof. univ. dr. Mircea Stelian Petrescu, care a fost visiting professor, în perioada 1969-1990, la Universitatea din California, Berkeley.
În anul 2003, Lotfi A. Zadeh fiind devine Doctor Honoris Causa al Universitãþii „Aurel Vlaicu” din Arad [9], la propunerea doamnei Valentina Balaº, care l-a cunoscut la conferinþa IMPU 2002, la Annecy (Franþa). Tot dânsei i se datoreazã venirea sa în 2005 la Arad (SOFA 2005) ºi la Oradea (SOFA 2007), prilej cu care am avut ºi subsemnatul marele noroc sã-l cunosc prin intermediul doamnei Balaº.
Lotfi A. Zadeh la Universitatea Agora.
În anul 2008, Lotfi A. Zadeh a fost invitatul de onoare al Universitãþii Agora la ICCCC 2008 (v. pozele de la [10]), prilej cu care a acceptat sã intre ºi în echipa editorialã a revistei noastre IJCCC [11].
De atunci avem o colaborare continuã [12-14].
Astãzi, luni (4 februarie 2013), cu ocazia împlinirii a 92 de ani, extrem de rodnici, vã doresc multã sãnãtate, idei noi în continuare ºi La mulþi ani!, domnule profesor Zadeh!
Prof. univ. dr. Ioan DZIÞAC
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Lotfi_A._Zadeh
[2] http://scholar.google.com/citations?user=S6H-0RAAAAAJ&hl=en
[3] http://www.cs.berkeley.edu/~zadeh/
[4]  http://www.cs.berkeley.edu/
[5] http://www-bisc.cs.berkeley.edu/BISCProgram/
[6]
http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/24_folder/24_articles/24_zadeh.html
[7]
http://www.hunter.cuny.edu/cs/Faculty/Negoita/
[8]
http://scholar.google.com/citations?user=6HUF7tsAAAAJ&hl=en
[9] http://www.uav.ro/ro/universitate/dhc
[10] http://univagora.ro/ro/universitate/foto/album/3/
[11]
http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/about/editorialTeam
[12] http://www.acad.ro/carti2008/carte08_06Zadeh.htm
[13]
http://www.journal.univagora.ro/?page=article_list&volume=VI&nr=3
[14] http://univagora.ro/icccc2014/
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Pãrintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:02 Ora de vară a Europei de Est