Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dna deputat Florica Cherecheș și-a deschis biroul parlamentar

Vineri,

Dna deputat Florica Cherecheș și-a deschis biroul parlamentar

Doamna deputat Florica Cherecheș cred că este primul dintre noii parlamentari bihoreni care și-a deschis deja birou parlamentar.

Inaugurarea a avut loc vineri, 1 februarie 2013. Biroul este situat pe str. Roman Ciorogariu Nr. 24, în blocul cochet din vecinătatea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, la etajul I al imobilului; telefon 0359/ 411.955.
Chiar dacă biroul a fost inaugurat vineri, doamna deputat susține că cetățenii au căutat-o și au găsit-o la birou de câteva zile bune. Nu e de mirare, spunem noi după popularitatea pe care și-a câștigat-o de pe vremea când era consilier local (președinte al Comisiei sociale, sau ca viceprimar, o perioadă). „Și-atunci ei vin în continuare la mine pentru că știu că cunosc acele probleme locale. O fi mers vestea că stau și-i ascult. Măcar atât putem face să dovedim empatie față de problemele lor...”
„Dacă am avea un sac de locuințe, un sac de slujbe și un sac de bani”
Din obișnuință, în virtutea inerției, orădenii o caută și acum tot cu probleme ce țin de consiliul local, cu probleme de locuințe, slujbe și bani.
„Ei vin cu probleme locale. Am zis, dacă am avea un sac de locuințe, un sac de slujbe și un sac de bani. Și-atunci, într-adevăr, ne vor iubi toți, dar din păcate nu avem. Ce putem face? Să le dăm informații, să-i ascultăm și contează foarte mult. Să-ncercăm să-i îndrumăm acolo unde pot să-și rezolve problema. Sau pur și simplu să meargă și să dea ei mai mult din coate ca să-și rezolve problema: o locuință, un loc de muncă. Îmi dau seama că uneori oamenii nu au informațiile și nu știu exact unde pot găsi informațiile care sunt de ajutor pentru ei...”
Audiențele, vineri, între orele 9-11
Audiențele se vor ține în fiecare vineri, de dimineață între orele 9-11.
Ca parlamentar, doamna deputat este în Comisia pentru învățământ, tineret și sport.
„Încerc să mă acomodez cu viața de parlamentar, să-mi formez o echipă și acolo.
-Și cum e față de mediul privat și față de Consiliul local (a venit întrebarea din partea jurnaliștilor)?
  „Este altceva. Cere foarte-foarte multă flexibilitate. Nu poți să-ți programezi lucrurile, din păcate, așa cum ai vrea. Eu sunt o persoană disciplinată și-mi place să-mi planific măcar o zi-două înainte; sunt și foarte flexibilă, dar este dificil. Nu știu, poate este perioada aceasta de început. Aștept să văd. Fiind la început, vrei să te duci la toate, să fii acolo, să asculți...
Mi-am dat seama că este destul de dificil ca parlamentar să fii la putere, pentru că trebuie să susții, practic ești în echipa care face ca lucrurile să se întâmple. Vreau să vă spun că am primit tot prin SMS modalitatea în care se pot depune amendamentele și termenul limită până la care putem depune amendamente. Deci puteam să depun și puteam să dovedesc cu acel SMS că nu este niciun fel de problemă. Am fost îndreptățită și ca atare m-am și aliat acestui grup care a depus amendamentul...
Toată lumea, practic, moștenește ceva  
Este foarte greu să faci modificări în ultimul moment. Deci pentru acest an trebuie să mergem așa și probabil vom putea influența mai mult bugetul anului 2014. Pentru că acuma era tardiv. Și lucrurile sunt așa cum sunt în acest an și vedem ce putem obține la rectificarea de buget. Deci noi ne bazăm pe rectificări de buget. Sperăm să putem să mai alocăm. Avem și miniștri noi, deci e o perioadă de tranziție. Și ei preiau de la ceilalți. Bugetul o fi fost făcut de cei dinainte, rearanjat sau adaptat. Toată lumea, practic, moștenește ceva. Și ne ducem cu ce avem acum...
Învățământul particular și confesional nu mai primește finanțare pe elev
Am aflat că învățământul particular și confesional nu mai primește finanțare pe elev și părerea mea este că nu-i corect, fiindcă este și el un copil din România și-ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca și ceilalți elevi din învățământul de stat.
Ne gândim dacă am putea să aducem niște bani din septembrie, de când începe anul școlar... Ar trebui ca și instituțiile private să poată să-și cuprindă în buget acești bani. Ei au contat și pe anul acesta. Anul acesta școlar, clar, nu mai primesc nimic, dar măcar să poată să cuprindă pentru anul viitor școlar...
S-au depus la comisia noastră peste 2.000 de amendamente, dar nu putem să le luăm în considerare acum, eventual acelea care nu presupun alocare de buget, ci doar o rearanjare a lucrurilor în interiorul aceluiași buget”, a precizat doamna deputat Florica Cherecheș. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:48 Ora de vară a Europei de Est