Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dna deputat Florica Cherecheș și-a deschis biroul parlamentar

Vineri,

Dna deputat Florica Cherecheș și-a deschis biroul parlamentar

Doamna deputat Florica Cherecheș cred că este primul dintre noii parlamentari bihoreni care și-a deschis deja birou parlamentar.

Inaugurarea a avut loc vineri, 1 februarie 2013. Biroul este situat pe str. Roman Ciorogariu Nr. 24, în blocul cochet din vecinătatea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, la etajul I al imobilului; telefon 0359/ 411.955.
Chiar dacă biroul a fost inaugurat vineri, doamna deputat susține că cetățenii au căutat-o și au găsit-o la birou de câteva zile bune. Nu e de mirare, spunem noi după popularitatea pe care și-a câștigat-o de pe vremea când era consilier local (președinte al Comisiei sociale, sau ca viceprimar, o perioadă). „Și-atunci ei vin în continuare la mine pentru că știu că cunosc acele probleme locale. O fi mers vestea că stau și-i ascult. Măcar atât putem face să dovedim empatie față de problemele lor...”
„Dacă am avea un sac de locuințe, un sac de slujbe și un sac de bani”
Din obișnuință, în virtutea inerției, orădenii o caută și acum tot cu probleme ce țin de consiliul local, cu probleme de locuințe, slujbe și bani.
„Ei vin cu probleme locale. Am zis, dacă am avea un sac de locuințe, un sac de slujbe și un sac de bani. Și-atunci, într-adevăr, ne vor iubi toți, dar din păcate nu avem. Ce putem face? Să le dăm informații, să-i ascultăm și contează foarte mult. Să-ncercăm să-i îndrumăm acolo unde pot să-și rezolve problema. Sau pur și simplu să meargă și să dea ei mai mult din coate ca să-și rezolve problema: o locuință, un loc de muncă. Îmi dau seama că uneori oamenii nu au informațiile și nu știu exact unde pot găsi informațiile care sunt de ajutor pentru ei...”
Audiențele, vineri, între orele 9-11
Audiențele se vor ține în fiecare vineri, de dimineață între orele 9-11.
Ca parlamentar, doamna deputat este în Comisia pentru învățământ, tineret și sport.
„Încerc să mă acomodez cu viața de parlamentar, să-mi formez o echipă și acolo.
-Și cum e față de mediul privat și față de Consiliul local (a venit întrebarea din partea jurnaliștilor)?
  „Este altceva. Cere foarte-foarte multă flexibilitate. Nu poți să-ți programezi lucrurile, din păcate, așa cum ai vrea. Eu sunt o persoană disciplinată și-mi place să-mi planific măcar o zi-două înainte; sunt și foarte flexibilă, dar este dificil. Nu știu, poate este perioada aceasta de început. Aștept să văd. Fiind la început, vrei să te duci la toate, să fii acolo, să asculți...
Mi-am dat seama că este destul de dificil ca parlamentar să fii la putere, pentru că trebuie să susții, practic ești în echipa care face ca lucrurile să se întâmple. Vreau să vă spun că am primit tot prin SMS modalitatea în care se pot depune amendamentele și termenul limită până la care putem depune amendamente. Deci puteam să depun și puteam să dovedesc cu acel SMS că nu este niciun fel de problemă. Am fost îndreptățită și ca atare m-am și aliat acestui grup care a depus amendamentul...
Toată lumea, practic, moștenește ceva  
Este foarte greu să faci modificări în ultimul moment. Deci pentru acest an trebuie să mergem așa și probabil vom putea influența mai mult bugetul anului 2014. Pentru că acuma era tardiv. Și lucrurile sunt așa cum sunt în acest an și vedem ce putem obține la rectificarea de buget. Deci noi ne bazăm pe rectificări de buget. Sperăm să putem să mai alocăm. Avem și miniștri noi, deci e o perioadă de tranziție. Și ei preiau de la ceilalți. Bugetul o fi fost făcut de cei dinainte, rearanjat sau adaptat. Toată lumea, practic, moștenește ceva. Și ne ducem cu ce avem acum...
Învățământul particular și confesional nu mai primește finanțare pe elev
Am aflat că învățământul particular și confesional nu mai primește finanțare pe elev și părerea mea este că nu-i corect, fiindcă este și el un copil din România și-ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca și ceilalți elevi din învățământul de stat.
Ne gândim dacă am putea să aducem niște bani din septembrie, de când începe anul școlar... Ar trebui ca și instituțiile private să poată să-și cuprindă în buget acești bani. Ei au contat și pe anul acesta. Anul acesta școlar, clar, nu mai primesc nimic, dar măcar să poată să cuprindă pentru anul viitor școlar...
S-au depus la comisia noastră peste 2.000 de amendamente, dar nu putem să le luăm în considerare acum, eventual acelea care nu presupun alocare de buget, ci doar o rearanjare a lucrurilor în interiorul aceluiași buget”, a precizat doamna deputat Florica Cherecheș. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:10 Ora standard a Europei de Est