Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un regal dedicat Cezarei

Miercuri seara, la C.C.S. Oradea

Un regal dedicat Cezarei

Dragă Cezara, pentru tine au urcat, astă-seară (miercuri, 30 ianuarie 2008), pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, artiști cu suflet mare, copii, elevi și studenți... Ei au dansat, au cântat și au jucat teatru, iar mesajul lor a fost unul cât se poate de simplu, sincer și direct: „Cezara are nevoie de noi!”

„Avem timp pentru toate!”
Dintru început, am fost sensibilizați de cuvintele potrivite rostite de Ruxandra și Dorin: ”Avem timp. Avem timp pentru toate. Să dormim, să alergăm în dreapta și în stânga. Să regretăm că am greșit și să greșim din nou.Să îi judecăm pe alții și să ne absolvim pe noi înșine. Avem timp să facem proiecte și să nu le respectăm. Avem timp să ne facem iluzii și să răscolim prin cenușa lor mai târziu. Avem timp pentru ambiții și boli, să învinovățim destinul și amănuntele...
Am învățat că nu poți face pe cineva să te iubească...”
Momentul de lăcrimare a sufletului a prefațat prezentarea cazului Cezara, o fetiță de 14 ani, suferindă de anemie aplastică într-o formă severă, care necesită un transplant medular cât mai urgent, ce costă 200.000 de euro. Miercuri seara, s-au strâns, mână de la mână, 125 de milioane de lei.
Lecția de omenie și artă a copiilor   
Cu regret, trebuie să spunem că atât pe scenă, cât și în sală, copiii au format majoritatea. Bravii copii, artiști și spectatori, ne-au dat o lecție de omnie și artă!
Onoarea de a deschide spectacolul a avut-o  grupul folcloric „Culanii”, grupul Școlii cu clasele I-VIII din Sânnicolau Român (îndrumat de înv. Ana Codrean), grup în care a cântat și Cezara. Elevii Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, organizatorii campaniei unanitare și ai spectacolului de caritate (în frunte cu inimoasa profesoară Voichița Darna, vioara întâi a întregii campanii) s-au prezentat cu un număr de dans sportiv (ai cărui protagoniști au fost George Marincaș  și partenera sa, Berecz Anita, membri ai clubului „Quasar”) și cu un carnaval dansant inedit. ”Mureii” campioni, revelația Balului bobocilor și a Balului balurilor de anul trecut, au revenit pe scenă cu (toată) „Șatra”. După „telenovela” țigănească, i-am ascultat pe Star și Smeck cu muzică hip hop, urmați de Soso, în același registru sonor. Colegiul Tehnic „Transilvania” a fost reprezentat de Silvia Giurgiucă (interpret de muzică ușoară). De la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” au onorat spectacolul membrii trupei de majorete („Power girls”), îndrumați de prof. Liana Popovici. Din partea pedagogiștilor orădeni au cântat Dana Jurjuț, muzică populară, și Shamat Amina, muzică arăbească. Într-o combinație de culori pare și impare, care fac trecerea de la sentimentul cel mai puternic de fericire la cel de tristețe și melancolie, elevele clasei a XII-a B, de la Liceul de Artă, secția design vestimentar, au prezentat colecția „Semnificația culorilor”. Gojdiștii au fost reprezentați de o interpretă, Renata Tolvai, și o trupă de dans hip hop („G-Spot").
„Un pedagog de școală nouă”
După o pauză scurtă și benefică, timp în care urnele mobile au circulat prin sală pentru cei care au dorit să doneze bani pentru Cezara, pe scenă, au fost instalate decorurile pentru momentul teatral al economiștilor. Membrii trupei de teatru de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (îndrumați de prof. Andreea Ciobanu) au găsit potrivit să încingă spiritele cu „Un pedagog de școală nouă”. Buna dispoziție creată de distinsul pedagog Mariu Chicoș Rostogan și școlerii săi, a fost întreținută de reprezentanții eminescienilor (Diana Groza - Călin Bochiș, membri ai trupei „Quasar”), cu un număr de dans sportiv, iar Sebastian Hosu, cu o piesă muzicală; în aceeași notă de antren au evoluat și reprezentanții Liceului Teologic Greco-Catolic, Cristina Todorean și Ovidiu Piscoi, cu un danț din Bihor, iar Ovidiu Lazăr, vocea de aur a liceului, ne-a vrăjit și sensibilizat în maniera-i caracteristică. Lăzăriștii dlui director Ioan Micu (prezent în sală) au trimis la înaintare trupa de dans hip hop „Fear Crew”. În ultimii ani, pe la balurile bobocilor, am întâlnit frecvent trupe de pantomimă. Un asemenea număr de pantomimă a fost susținut, cu succes, miercuri seara de reprezentanții Liceului ”Don Orione”. Înainte să urce pe scenă trupele campioane de dans, am ascultat-o pe solista Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, Balogh Brigitta. Recitalul dansatorilor campioni a început cu trupele lui Darius Domocoș: Bizar, Ritm-Mic și Get Lost, urmate de cele ale lui Lenon Mihuț: M & Q, ArtBeat, Inovation, Beat after Beat...
„Dunamis” a încheiat seria trupelor muzicale hip hop, iar ultimul moment muzical al serii a fost susținut de componenții trupei Scrach (Horea Marchiș, Marian Balint și Alex Pop, în frunte cu părintele Doru Popovici, solistă, Loredana Căvășdan).
La final, toți artiștii s-au reunit pe scenă, salutând publicul și invitând-o în mijlocul lor pe dna profesoară Voichița Darna, creierul și sufletul campaniei umanitare, și a spectacolului dedicat Cezarei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un regal dedicat Cezarei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:20 Ora de vară a Europei de Est