Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campionii ecologiști de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” ne-au uimit din nou!

Mici, dar grozavi...!

Campionii ecologiști de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” ne-au uimit din nou!

Campionii ecologiști de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, deținători ai locului I pe județ la reciclat deșeuri electronice, electrice și electrocasnice, ne-au uimit din nou, vineri, 1 februarie 2013, la activitatea desfășurată în cabinetul de geografie pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede.

Elevii claselor I A și B de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, îndrumați de prof. Viorica Brege și prof. Eva Tirpe, s-au înscris în acest an școlar în Programul Internațional LeAF (Să învățăm despre pădure). „Dorința noastră este să atragem atenția, atât celor mici, cât și celor mari, asupra necesității protejării mediului și a cultivării conștiinței și conduitei ecologice”, ne-a declarat doamna profesor Viorica Brege.
Micii ecologiști au pornit la drum prin a marca „Ziua verde”, plantând un copăcel în curtea școlii, copăcel ce va crește o dată cu vrednicii ecologiști.
Robotul campion!
A venit apoi activitatea care avea să-i propulseze în fruntea tuturor școlilor participante.
În colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Bihor (reprezentată de doamna inginer Loredana Tîrț), grozavii ecologiști s-au aventurat în competiția națională de reciclat deșeuri electronice, electrice și electrocasnice, competiție câștigată de Liceul Ortodox, care s-a situat pe primul loc, atât la cantitatea de deșeuri colectate, cât și la secțiunea de creație artistică – prin Roboțelul REC.
Răspunsuri uimitoare pentru niște prichindei de 7 anișori!
Vineri, 1 februarie, doamna inginer Loredana Þîrț avea să fie uimită de răspunsurile primite din partea micilor ecologiști, la activitatea de marcare a  Zilei Mondiale a Zonelor Umede, activitate desfășurată în cabinetul de geografie al liceului.
După prezentarea în PowerPoint a  materialelor legate de flora și fauna zonelor umede din județul nostru, și necesitatea protejării lor, elevii doamnelor prof. Viorica Brege și Maria Tirpe au făcut caz de bogatele cunoștințe științifice pe care le dețin la vârsta de 7 ani, legate de mediul înconjurător, lăsându-ne pe toți cu gura căscată! Văzând, efectiv, ce interlocutori are în față, domna inginer a lansat asupra lor o ploaie de întrebări, iar micii ecologiști ne-au uimit pur și simplu. Va rămâne antologic răspunsul Alexandrei: „Pentru a respira și a putea trăi, oamenii iau oxigenul din aer”.
Discuțiile, purtate la un înalt nivel pentru vârsta lor, au fost condimentate cu jocuri de rol și cântecele pe tema abordată.
Mai mult, în cadrul orelor de Educație plastică și Abilități practice, elevii celor două clase au realizat colaje sugestive pe care ni le-au prezentat în sala de clasă, înainte de începerea activității.
În concluzie, bravii ecologiști ne-au demonstrat că peste ani, planeta va ajunge pe mâini bune, dacă ei și toți asemenea lor își vor păstra năravul și iubirea față de mediul înconjurător! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campionii ecologiști de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” ne-au uimit din nou!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:00 Ora de vară a Europei de Est