Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Un weekend de pomină

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

În 16 ianuarie, când a înmugurit ideea de a organiza o excursie la Arieșeni, nu speram să și reușim. Și, totuși, în 25, la ora 8.00, eram în autocar, gata de plecare!

Totul a fost posibil, îndeosebi, datorită spijinului material primit din partea firmei ”Livaro” S.A., care, prin domnul Ovidiu Porumb, a răspuns cu o deosebită solicitudine cererii noastre, sponsorizându-ne transportul asigurat de “Ovis-tour”. De altfel, firma “Livaro” este la a treia sponsorizare oferită Școlii cu clasele I-VIII din Livada (comuna Nojorid), iar domnul Ovidiu Porumb s-a arătat, întotdeauna, deschis colaborării cu școala noastră, drept pentru care ținem să-i mulțumim public!
Explozia de bucurie   
Deci, plini de speranța petrecerii unui sfârșit de săptămână electrizant, am pornit la drum! La ieșirea din Băița, exclamațiile de uimire nu mai conteneau! Pentru toți, vederea zăpezii a declanșat explozia de bucurie! Nămeții de pe marginea drumului și albul ce domina întregul peisaj justificau, din plin, entuziasmul general al celor din autocar! Iar sculpturile în gheața de pe marginea dreaptă a șoselei, măiestrit dăltuite de Măria sa, mama natură, îți furau privirea!
Drumul de la Băița până la cabana ce ne aștepta cu multă căldură (și la propriu și la figurat, căci sufletele oamenilor de acolo sunt, într-adevăr, calde!) s-a constituit într-o pregătire emoțională pentru ceea ce avea să urmeze! În ciuda camerelor cochete și primitoare, a sălii de mese care ne aștepta să ne potolim foamea, popasul la cabane a fost doar de câteva momente. Bulgării de zăpadă ne-au însoțit pe drumul scurt până la pârtie, drum făcut aproape în pas alergător. Acolo am avut posibilitatea să ne manifestăm din plin energia și entuziasmul tineresc. Săniile parcă zburau, iar căderile erau deosebit de amuzante (atât pentru protagoniști, cât și pentru spectatori) încât, adesea, răsturnările erau... planificate. Hohotele de râs și buna dispoziție puseseră stăpânire pe toți!
Senzații tari
Cei mai curajoși s-au avântat și pe pârtia de schi (bineînțeles, cei care se pricepeau)! Alții au exersat mersul pe schiuri în locuri mai ferite de risc. Mai apoi, timid, câte unul încerca și senzații mai tari, încumetându-se să închirieze snowboard-ul. Sâmbătă, pentru majoritatea elevilor, snowboard-ul nu mai prezenta secrete! Și, în ciuda gerului “amar, cumplit”(vorba lui Alecsandri) de sâmbătă, cabana nu a fost decât un loc de refugiu pentru câteva momente de încălzire (și schimb de haine)! Dorul de zăpadă al celor care anul acesta încă nu au avut parte de ea, nu putea fi potolit prea ușor, iar grupul de excursioniști, în totalitate, a fost minunat! Sâmbătă, a fost rândul ATV-ului să fie testat ca noutate.
Gerul și vântul foarte puternice ne-au biciuit fără milă fețele și ne-au stârnit foamea care începuse să ne dea târcoale, încât nu am avut nevoie de prea multe invitații pentru a ne așeza la masă și a “topi” dintr-o suflare porțiile bogate și gustoase de mâncare!
Parcă pluteam
Duminică, am căutat să valorificăm fiecare minut la maximum (doar urma ca, după-amiază, să pornim spre casă) și asta cu atât mai mult cu cât natura ne-a mai oferit o surpriză: când ne-am trezit, am zărit pe fereastră fulgii de nea dansând, invitându-ne la joacă! Dar oare cine ar fi putut rezista tentației?! Bineînțeles că am zburdat fără să simțim pic de oboseală. Nici nu călcam, parcă pluteam! Ne-am jucat cu bulgării, ne-am dat din nou cu săniile, cu snowboard-ul, cu sacii de nailon (doar trebuia să încercăm și această senzație!), am stat cu fața la fulgii de nea să le simțim mângâierea blândă pe obraji, am fãcut oameni de zăpadă! Dar oare ce nu am fãcut?!
Din păcate, a sosit și clipa despărțirii de tot ceea ce a fost atât de minunat! Cu multă părere de rău, ne-am luat rămas bun de la gazde, ne-am urcat în autocar și…pe-aici ți-e drumul! Trei zile trăite cu o intensitate deosebită s-au dus… Ne-au rămas doar amintirile! Cele mai multe sunt în sufletul nostru, iar restul… pe cardurile camerelor!
Pentru noi, anul acesta, zăpada a fost ca un vis împlinit!  (Anca Sorina ROȘCA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:33:53 Ora standard a Europei de Est