Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Un weekend de pomină

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

În 16 ianuarie, când a înmugurit ideea de a organiza o excursie la Arieșeni, nu speram să și reușim. Și, totuși, în 25, la ora 8.00, eram în autocar, gata de plecare!

Totul a fost posibil, îndeosebi, datorită spijinului material primit din partea firmei ”Livaro” S.A., care, prin domnul Ovidiu Porumb, a răspuns cu o deosebită solicitudine cererii noastre, sponsorizându-ne transportul asigurat de “Ovis-tour”. De altfel, firma “Livaro” este la a treia sponsorizare oferită Școlii cu clasele I-VIII din Livada (comuna Nojorid), iar domnul Ovidiu Porumb s-a arătat, întotdeauna, deschis colaborării cu școala noastră, drept pentru care ținem să-i mulțumim public!
Explozia de bucurie   
Deci, plini de speranța petrecerii unui sfârșit de săptămână electrizant, am pornit la drum! La ieșirea din Băița, exclamațiile de uimire nu mai conteneau! Pentru toți, vederea zăpezii a declanșat explozia de bucurie! Nămeții de pe marginea drumului și albul ce domina întregul peisaj justificau, din plin, entuziasmul general al celor din autocar! Iar sculpturile în gheața de pe marginea dreaptă a șoselei, măiestrit dăltuite de Măria sa, mama natură, îți furau privirea!
Drumul de la Băița până la cabana ce ne aștepta cu multă căldură (și la propriu și la figurat, căci sufletele oamenilor de acolo sunt, într-adevăr, calde!) s-a constituit într-o pregătire emoțională pentru ceea ce avea să urmeze! În ciuda camerelor cochete și primitoare, a sălii de mese care ne aștepta să ne potolim foamea, popasul la cabane a fost doar de câteva momente. Bulgării de zăpadă ne-au însoțit pe drumul scurt până la pârtie, drum făcut aproape în pas alergător. Acolo am avut posibilitatea să ne manifestăm din plin energia și entuziasmul tineresc. Săniile parcă zburau, iar căderile erau deosebit de amuzante (atât pentru protagoniști, cât și pentru spectatori) încât, adesea, răsturnările erau... planificate. Hohotele de râs și buna dispoziție puseseră stăpânire pe toți!
Senzații tari
Cei mai curajoși s-au avântat și pe pârtia de schi (bineînțeles, cei care se pricepeau)! Alții au exersat mersul pe schiuri în locuri mai ferite de risc. Mai apoi, timid, câte unul încerca și senzații mai tari, încumetându-se să închirieze snowboard-ul. Sâmbătă, pentru majoritatea elevilor, snowboard-ul nu mai prezenta secrete! Și, în ciuda gerului “amar, cumplit”(vorba lui Alecsandri) de sâmbătă, cabana nu a fost decât un loc de refugiu pentru câteva momente de încălzire (și schimb de haine)! Dorul de zăpadă al celor care anul acesta încă nu au avut parte de ea, nu putea fi potolit prea ușor, iar grupul de excursioniști, în totalitate, a fost minunat! Sâmbătă, a fost rândul ATV-ului să fie testat ca noutate.
Gerul și vântul foarte puternice ne-au biciuit fără milă fețele și ne-au stârnit foamea care începuse să ne dea târcoale, încât nu am avut nevoie de prea multe invitații pentru a ne așeza la masă și a “topi” dintr-o suflare porțiile bogate și gustoase de mâncare!
Parcă pluteam
Duminică, am căutat să valorificăm fiecare minut la maximum (doar urma ca, după-amiază, să pornim spre casă) și asta cu atât mai mult cu cât natura ne-a mai oferit o surpriză: când ne-am trezit, am zărit pe fereastră fulgii de nea dansând, invitându-ne la joacă! Dar oare cine ar fi putut rezista tentației?! Bineînțeles că am zburdat fără să simțim pic de oboseală. Nici nu călcam, parcă pluteam! Ne-am jucat cu bulgării, ne-am dat din nou cu săniile, cu snowboard-ul, cu sacii de nailon (doar trebuia să încercăm și această senzație!), am stat cu fața la fulgii de nea să le simțim mângâierea blândă pe obraji, am fãcut oameni de zăpadă! Dar oare ce nu am fãcut?!
Din păcate, a sosit și clipa despărțirii de tot ceea ce a fost atât de minunat! Cu multă părere de rău, ne-am luat rămas bun de la gazde, ne-am urcat în autocar și…pe-aici ți-e drumul! Trei zile trăite cu o intensitate deosebită s-au dus… Ne-au rămas doar amintirile! Cele mai multe sunt în sufletul nostru, iar restul… pe cardurile camerelor!
Pentru noi, anul acesta, zăpada a fost ca un vis împlinit!  (Anca Sorina ROȘCA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:56 Ora de vară a Europei de Est