Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ședința Senatului Universității din Oradea din 28 ianuarie 2013

Deschidere, transparență, vizibilitate

Ședința Senatului Universității din Oradea din 28 ianuarie 2013

Comisia de Relații Internaționale și Interne vă informează despre subiectele discutate în prima ședință a Senatului Universității din Oradea de luni, 28 ianuarie 2013.

a. Cu o singură abținere, cei 61 de membri ai Senatului Universității din Oradea, prezenți la prima ședință ordinară din 2013, au adoptat Procedura și metodologia privind exercitarea funcției de control a Senatului Universitar asupra activității rectorului, consiliului de administrație și a conducerii executive a instituției.
Comisiile de control ale Senatului vor urmări:
*realizarea – la nivelul standardelor asumate – a atribuțiilor instituționale în concordanță cu misiunea prevăzută în Carta Universității,
*modul de îndeplinire de către rector și structurile de conducere, a contractului de management, a deciziilor Senatului Universitar etc.
Membrii Senatului Universitar vor putea adresa întrebări și interpelări reprezentanților consiliului de administrație al universității.
Din comisiile de control nu pot face parte persoane care ar putea intra sub incidența incompatibilității sau conflictului de interese și nici membrii comisiilor de audit intern.
b.Senatul Universitar a aprobat luni (28 ianuarie a.c.) reglementările privind modul de închiriere a bunurilor imobile disponibile temporar din domeniul public/ privat, aflate în administrarea Universității din Oradea, precum și cele aflate în proprietatea privată a acesteia.
Durata închirierii este de maximum patru ani, putând fi prelungită în tranșe echivalente prin act adițional. Pentru cazuri excepționale, când chiriașul se obligă să execute lucrări de investiții care necesită o durată de amortizare mai mare de patru ani, contractul poate fi închiriat pe o perioadă mai mare, cu aprobarea Senatului.
Noile prevederi sunt mai atractive pentru cei interesați, inclusiv în privința Cantinei Universității din Oradea.
c.Senatul Universității din Oradea a validat rezultatele alegerilor lectorului universitar dr. Karla Peter în funcția de director al Departamentului de Științe ale Educației, Facultatea de Științe Socio-Umane, post vacant prin pensionarea conf. univ. dr. Ioan Chelemen, precum și a prof. univ. dr. Laura Vicaș la șefia Departamentului de Farmacie din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie.
d. Membrii Senatului Universității din Oradea au votat luni ca nici un membru al Comisiei de Etică să nu dețină funcții de conducere, consolidând statutul de organism independent al acesteia. În aceeași idee s-a decis și scoaterea comisiei de sub tutela Senatului. A fost actualizată și Carta Universitară, cu deosebire, Codul de Etică și Deontologie Universitară, operându-se modificări impuse de reglementările legale în vigoare în domeniul educației și al conduitei în cercetarea științifică.
e.Pe ordinea de zi a ședinței forului normativ universitar de luni s-a aflat și aprobarea Comisiei pentru organizarea de alegeri parțiale la nivelul Senatului. „Este vorba de alegeri de cadre didactice, dar și de alegeri din rândul studenților pentru a ocupa locurile vacante în Senat, precum și pentru constituirea rezervei necesare de candidați la nivelul facultăților în perspectiva disponibilizării altor locuri”, preciza prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universitar. Comisia numită pentru organizarea alegerilor îi reunește pe universitarii: Marius Þepelea, Claudia Timofte, Gabriela Câmpan, Adriana Pirtea, Adrian Timar și studenții Paul Farcaș și Bogdan Fodor.
Alegerile parțiale sunt preconizate peste aproximativ două luni.
f.Planul Operațional al Universității din Oradea pe anul în curs, avizat de Consiliul de Administrație a fost  aprobat de Senatul universitar în ședința sa de luni.
Acesta prevede ca obiectiv major subsumarea tuturor eforturilor pentru schimbarea calificativului „Încredere” acordat instituției într-unul superior „Grad ridicat de încredere”.
 Din cuprinsul documentului, reținem că, în acest an, 14 programe de licență și 45 de master vor fi incluse în procesul de evaluare externă. În primul trimestru al anului, este preconizată implementarea sistemului informatizat de evidență și gestiune a datelor privind situația academică a studenților (cataloage, planuri de învățământ, alte documente) – UNIWEB și INFOSTUDENT.  Acesta se referă la implementarea numitului sistem atât la  nivelul tuturor facultăților, cât  și la nivelul structurii focalizată pe învățământul la distanță (IOSUD).
Până în luna iulie va fi înființată librăria Universității din Oradea.
În plan investițional, notăm și continuarea lucrărilor la noul edificiu al Facultății de Arte (Departamentul de Muzică).
Prof. univ. dr. Lia Pop, președintele Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:16 Ora de vară a Europei de Est