Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ședința Senatului Universității din Oradea din 28 ianuarie 2013

Deschidere, transparență, vizibilitate

Ședința Senatului Universității din Oradea din 28 ianuarie 2013

Comisia de Relații Internaționale și Interne vă informează despre subiectele discutate în prima ședință a Senatului Universității din Oradea de luni, 28 ianuarie 2013.

a. Cu o singură abținere, cei 61 de membri ai Senatului Universității din Oradea, prezenți la prima ședință ordinară din 2013, au adoptat Procedura și metodologia privind exercitarea funcției de control a Senatului Universitar asupra activității rectorului, consiliului de administrație și a conducerii executive a instituției.
Comisiile de control ale Senatului vor urmări:
*realizarea – la nivelul standardelor asumate – a atribuțiilor instituționale în concordanță cu misiunea prevăzută în Carta Universității,
*modul de îndeplinire de către rector și structurile de conducere, a contractului de management, a deciziilor Senatului Universitar etc.
Membrii Senatului Universitar vor putea adresa întrebări și interpelări reprezentanților consiliului de administrație al universității.
Din comisiile de control nu pot face parte persoane care ar putea intra sub incidența incompatibilității sau conflictului de interese și nici membrii comisiilor de audit intern.
b.Senatul Universitar a aprobat luni (28 ianuarie a.c.) reglementările privind modul de închiriere a bunurilor imobile disponibile temporar din domeniul public/ privat, aflate în administrarea Universității din Oradea, precum și cele aflate în proprietatea privată a acesteia.
Durata închirierii este de maximum patru ani, putând fi prelungită în tranșe echivalente prin act adițional. Pentru cazuri excepționale, când chiriașul se obligă să execute lucrări de investiții care necesită o durată de amortizare mai mare de patru ani, contractul poate fi închiriat pe o perioadă mai mare, cu aprobarea Senatului.
Noile prevederi sunt mai atractive pentru cei interesați, inclusiv în privința Cantinei Universității din Oradea.
c.Senatul Universității din Oradea a validat rezultatele alegerilor lectorului universitar dr. Karla Peter în funcția de director al Departamentului de Științe ale Educației, Facultatea de Științe Socio-Umane, post vacant prin pensionarea conf. univ. dr. Ioan Chelemen, precum și a prof. univ. dr. Laura Vicaș la șefia Departamentului de Farmacie din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie.
d. Membrii Senatului Universității din Oradea au votat luni ca nici un membru al Comisiei de Etică să nu dețină funcții de conducere, consolidând statutul de organism independent al acesteia. În aceeași idee s-a decis și scoaterea comisiei de sub tutela Senatului. A fost actualizată și Carta Universitară, cu deosebire, Codul de Etică și Deontologie Universitară, operându-se modificări impuse de reglementările legale în vigoare în domeniul educației și al conduitei în cercetarea științifică.
e.Pe ordinea de zi a ședinței forului normativ universitar de luni s-a aflat și aprobarea Comisiei pentru organizarea de alegeri parțiale la nivelul Senatului. „Este vorba de alegeri de cadre didactice, dar și de alegeri din rândul studenților pentru a ocupa locurile vacante în Senat, precum și pentru constituirea rezervei necesare de candidați la nivelul facultăților în perspectiva disponibilizării altor locuri”, preciza prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universitar. Comisia numită pentru organizarea alegerilor îi reunește pe universitarii: Marius Þepelea, Claudia Timofte, Gabriela Câmpan, Adriana Pirtea, Adrian Timar și studenții Paul Farcaș și Bogdan Fodor.
Alegerile parțiale sunt preconizate peste aproximativ două luni.
f.Planul Operațional al Universității din Oradea pe anul în curs, avizat de Consiliul de Administrație a fost  aprobat de Senatul universitar în ședința sa de luni.
Acesta prevede ca obiectiv major subsumarea tuturor eforturilor pentru schimbarea calificativului „Încredere” acordat instituției într-unul superior „Grad ridicat de încredere”.
 Din cuprinsul documentului, reținem că, în acest an, 14 programe de licență și 45 de master vor fi incluse în procesul de evaluare externă. În primul trimestru al anului, este preconizată implementarea sistemului informatizat de evidență și gestiune a datelor privind situația academică a studenților (cataloage, planuri de învățământ, alte documente) – UNIWEB și INFOSTUDENT.  Acesta se referă la implementarea numitului sistem atât la  nivelul tuturor facultăților, cât  și la nivelul structurii focalizată pe învățământul la distanță (IOSUD).
Până în luna iulie va fi înființată librăria Universității din Oradea.
În plan investițional, notăm și continuarea lucrărilor la noul edificiu al Facultății de Arte (Departamentul de Muzică).
Prof. univ. dr. Lia Pop, președintele Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:41 Ora standard a Europei de Est