Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Hai să dăm mână cu mână!

Ieri, sportivii orădeni au încins Hora Unirii

Hai să dăm mână cu mână!

Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” este unul dintre liceele orădene în care evenimentele importante din istoria noastră națională sunt marcate și sărbătorite cu reală sinceritate și încântare, domnul director Dan Matei fiind un exemplu de promotor al activităților educative.

Ieri (joi, 24 ianuarie 2013), sportivii au sărbătorit Unirea Principatelor Române (Moldova și Þara Românească), sub genericul „Hai să dăm mână cu mână!”
Alături de conducerea liceului, la activitatea organizată de catedrele de istorie și limba română, au fost invitați dl Mircea Dulcă – directorul Muzeului Militar și dna dr. Iudita Călușer, din partea Complexul Muzeul Þării Crișurilor.
„Activitatea de astăzi (de joi – n.n.), ca și manifestarea de la 1 decembrie, face parte din cadrul proiectului educațional „Deschidem porțile culturii prin porțile muzeelor”, ne-a declarat doamna profesor de istorie, Cristina Ignat –coordonatorul de proiect.
Distinșii invitați au evocat momente din înfăptuirea Unirii Principatelor Române, subliniind contribuția lui Alexandru Ioan Cuza, personalitatea emblematică a  Unirii de la 24 Ianuarie 1859 și reformele sale care au condus la făurirea României Moderne.
„Alexandru Ioan Cuza a avut importantul rol de a consfinți, consolida și a moderniza România. Pentru că până la momentul respectiv, România se putea considera ca o entitate și o dezvoltare feudală. Cuza era o inteligență sclipitoare și un om care a știut exact ceea ce trebuie să facă și a urmărit pas cu pas, în cei 7 ani de domnie, să realizeze transformarea României într-o Românie Modernă”, după cum avea să sublinieze dna dr. Iudita Călușer.
„Să vă fie mai bine fără mine decât v-a fost cu mine!”
În cuvântul său profesorul de istorie Vlase Gheorghe a vorbit despre abdicarea și sfârșitul lui Cuza, creionând în chip admirabil portretul moral, caracterul impecabil al domnitorului, model (pildă) de demnitate, cinste și onoare.
„Ocaua lui Cuza”, „Fiul și mama”
Caracterul domnitorului, bunătatea și sufletul său mare au fost evidențiate apoi prin cântec, vers și scenete de membrii grupului vocal, alcătuit din elevi din clasele a VII-a și a X-a, conduși de prof. Aurelia Bora, de grupul de recitatori: Ștefania Boța, Lisa Pantea, Sebastian Buie și Cristian Sârbu (îndrumați de dna prof. Violeta Siladi). În jocul de rol, pus la cale de dna prof. Cristina Ignat, Cuza a fost interpretat de Andrei Crișan, iar Kogălniceanu, de Cătălin Sârcă. Pline de tâlc și profund educative, prezentate cu naturalețe și sinceritate, scenetele celor mai mici actori din clasele a III-a și a IV-a ne-au emoționat de-a binelea. În „Ocaua lui Cuza”, rolul domnitorului Cuza a fost jucat de Nicușor Bogdan, negustorul prins cu ocaua mică – Antoniu Illes, povestitorul – Lorena Petrila, iar jandarmul – Maria Alexandra Ivan (îndrumați de înv. Dorina Dulău). În „Fiul și mama” și-au dat concursul elevi  din clasa a IV-a: Cristina Moza – fiul, Cătălina Miclăuș – mama, Dudoma Brendon – Cuza, Lavinia Jurcă – povestitorul (îndrumați de înv. Dorina Dumitrescu). Pe Rapsodia lui George Enescu, dansatoarele gimnaste ale dnei prof. Edit Preoteasa: Lisa Pantea, Bianca Jurca și Andresa Covaci au dansat parcă plutind, comunicând frumusețe, eleganță, gingășie și visul împlinit al bravilor moldoveni și munteni – Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859.
La final, micii actori s-au prins în Hora Unirii. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Hai să dăm mână cu mână!
  

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:20:03 Ora standard a Europei de Est