Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Hai să dăm mână cu mână!

Ieri, sportivii orădeni au încins Hora Unirii

Hai să dăm mână cu mână!

Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” este unul dintre liceele orădene în care evenimentele importante din istoria noastră națională sunt marcate și sărbătorite cu reală sinceritate și încântare, domnul director Dan Matei fiind un exemplu de promotor al activităților educative.

Ieri (joi, 24 ianuarie 2013), sportivii au sărbătorit Unirea Principatelor Române (Moldova și Þara Românească), sub genericul „Hai să dăm mână cu mână!”
Alături de conducerea liceului, la activitatea organizată de catedrele de istorie și limba română, au fost invitați dl Mircea Dulcă – directorul Muzeului Militar și dna dr. Iudita Călușer, din partea Complexul Muzeul Þării Crișurilor.
„Activitatea de astăzi (de joi – n.n.), ca și manifestarea de la 1 decembrie, face parte din cadrul proiectului educațional „Deschidem porțile culturii prin porțile muzeelor”, ne-a declarat doamna profesor de istorie, Cristina Ignat –coordonatorul de proiect.
Distinșii invitați au evocat momente din înfăptuirea Unirii Principatelor Române, subliniind contribuția lui Alexandru Ioan Cuza, personalitatea emblematică a  Unirii de la 24 Ianuarie 1859 și reformele sale care au condus la făurirea României Moderne.
„Alexandru Ioan Cuza a avut importantul rol de a consfinți, consolida și a moderniza România. Pentru că până la momentul respectiv, România se putea considera ca o entitate și o dezvoltare feudală. Cuza era o inteligență sclipitoare și un om care a știut exact ceea ce trebuie să facă și a urmărit pas cu pas, în cei 7 ani de domnie, să realizeze transformarea României într-o Românie Modernă”, după cum avea să sublinieze dna dr. Iudita Călușer.
„Să vă fie mai bine fără mine decât v-a fost cu mine!”
În cuvântul său profesorul de istorie Vlase Gheorghe a vorbit despre abdicarea și sfârșitul lui Cuza, creionând în chip admirabil portretul moral, caracterul impecabil al domnitorului, model (pildă) de demnitate, cinste și onoare.
„Ocaua lui Cuza”, „Fiul și mama”
Caracterul domnitorului, bunătatea și sufletul său mare au fost evidențiate apoi prin cântec, vers și scenete de membrii grupului vocal, alcătuit din elevi din clasele a VII-a și a X-a, conduși de prof. Aurelia Bora, de grupul de recitatori: Ștefania Boța, Lisa Pantea, Sebastian Buie și Cristian Sârbu (îndrumați de dna prof. Violeta Siladi). În jocul de rol, pus la cale de dna prof. Cristina Ignat, Cuza a fost interpretat de Andrei Crișan, iar Kogălniceanu, de Cătălin Sârcă. Pline de tâlc și profund educative, prezentate cu naturalețe și sinceritate, scenetele celor mai mici actori din clasele a III-a și a IV-a ne-au emoționat de-a binelea. În „Ocaua lui Cuza”, rolul domnitorului Cuza a fost jucat de Nicușor Bogdan, negustorul prins cu ocaua mică – Antoniu Illes, povestitorul – Lorena Petrila, iar jandarmul – Maria Alexandra Ivan (îndrumați de înv. Dorina Dulău). În „Fiul și mama” și-au dat concursul elevi  din clasa a IV-a: Cristina Moza – fiul, Cătălina Miclăuș – mama, Dudoma Brendon – Cuza, Lavinia Jurcă – povestitorul (îndrumați de înv. Dorina Dumitrescu). Pe Rapsodia lui George Enescu, dansatoarele gimnaste ale dnei prof. Edit Preoteasa: Lisa Pantea, Bianca Jurca și Andresa Covaci au dansat parcă plutind, comunicând frumusețe, eleganță, gingășie și visul împlinit al bravilor moldoveni și munteni – Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859.
La final, micii actori s-au prins în Hora Unirii. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Hai să dăm mână cu mână!
  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:27 Ora de vară a Europei de Est