Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Colțul micului pieton” – un nou proiect educativ

Luni, la Lic. T. „Onisifor Ghibu”

„Colțul micului pieton” – un nou proiect educativ

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația Română pentru Protejarea și Respectarea Drepturilor Victimelor din Evenimente Rutiere au lansat luni (21 ianuarie 2013), în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, proiectul educativ preventiv „Colțul micului pieton”.

Noul proiect educativ va fi derulat de polițiștii de prevenire împreună cu elevi din opt instituții școlare orădene: liceele teoretice „Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, precum și școlile gimnaziale: „Nicolae Bălcescu”, „Avram Iancu”, „Dacia”, „Octavian Goga”, „Dimitrie Cantemir” și Școala Gimnazială Nr. 16.
La festivitatea de lansare a proiectului au onorat cu prezența, alături de inițiatori și organizatori, reprezentanți ai partenerilor și sponsorilor: dra Jari Vanda, președintele ARVER, Cristian Vasile – ambasador al asociației și membru fondator, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, dna comisar de poliție Ioana Indrieș, agent–șef principal Florin Spătaru, din cadrul Poliției Rutiere, Mioara Þigan – inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, Cristian Vereș, reprezentant al Eurolingva, Asociația Instruit – sponsor al proiectului, precum și dl profesor Mircea Pop – directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, gazda evenimentului.
În deschiderea manifestării, dra Jari Vanda, președintele ARVER, a prezentat rolul și scopul asociației vizavi de proiectul lansat luni: „Asociația realizează programe educaționale cu scopul reducerii numărului de accidente rutiere, dar și pentru inițierea unor reglementări și norme juridice care să ajute în mod concret victimele accidentelor rutiere și prevenirea producerii de astfel de accidente.
Pe parcursul derulării proiectului o să vă invităm să faceți primii pași în lumea regulilor de circulație cu noi. O să ne întâlnim mai des, în special cu mine o să vă întâlniți la mai multe ore de educație rutieră și cu dl agent principal Spătaru Florin care o să vă descrie cam ce trebuie să aveți în vedere în ideea în care nu sunteți însoțiți de părinți, când circulați singuri, ce înseamnă să fiți participanți la trafic”.
În intervenția sa, dl viceprimar Ovidiu Mureșan le-a vorbit copiilor din postura de însoțitor al copiilor săi în drum spre (și dinspre) școală, apreciind că la vârsta lor (în sală aflându-se în majoritate elevi din ciclul primar), ei au nevoie să fie însoțiți de părinți, bunici sau de frații mai mari.
„În perioada aceasta, cât sunteți încă în primele clase, trebuie să fiți însoțiți. Cu toate acestea trebuie să fiți foarte atenți când traversați, cum circulați.
Consider că inițiativa Asociației Române pentru Protejarea și Respectarea Drepturilor Victimelor din Evenimente Rutiere este una lăudabilă, alături de partenerii pe care îi avem aici, un factor în plus pentru a vă conștientiza regulile de circulație și a le asimila în mod evident și un motiv de liniște pentru părinții și bunicii voștri.
Concursul care vi se propune și la cei mici și la cei din clasele V-VIII este unul inedit...
Felicitări celor care au avut această inițiativă și mult succes! Să fiți cât mai mulți premiați!”
Doamna comisar Ioana Indrieș le-a prezentat elevilor, în sinteză, conținutul acțiunilor care vor avea loc în cadrul noului proiect.  
Desene și eseuri cu tematică rutieră 
Activitățile vor fi axate pe două paliere, respectiv informarea elevilor cu privire la consecințele grave ale accidentelor rutiere și implicarea acestora în activități de prevenire a accidentelor rutiere.
Pe parcursul campaniei, la avizierul fiecăreia din unitățile de învățământ participante vor fi expuse desene și eseuri cu tematică rutieră, precum și materiale educativ preventive realizate de elevi.
Studiindu-i cum se comportă pe stradă, doamna comisar a ținut să le atragă atenția că „sunt foarte mulți cei care nu respectă regulile de circulație, deși sunt sigură că le cunosc”.
Agent-șef principal Florin Spătaru a dorit să-i sensibilizeze o dată în plus pe „cei care consideră că știu mai mult decât ceilalți sau știu totul și nu au nevoie de sfatul celorlalți; fie că sunt sfaturi venite de la cei mai în vârstă, venite de la părinți sau de la colegii care au trecut prin situațiile respective. Statisticile reflectă o realitate nu chiar plăcută..., iar exemplele sunt, din păcate, multe și nedorite, tragice și regretabile...”
Copiii au fost sfătuiți apoi să nu-i lase nici pe cei mari să încalce regulile de circulație; să le atragă atenția chiar și părinților atunci când ar dori să se angajeze în traversarea străzii prin locuri nepermise...
În plus, filmul cu tematică de circulație rutieră pe care l-au vizionat le-a prezentat consecințele grave (tragice) ale nerespectării regulilor de circulație...
Așadar, noul proiect educațional lansat luni are menirea de a instrui și educa elevii în vederea reducerii numărului de accidente rutiere în care sunt implicați elevii de vârsta lor. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Colțul micului pieton” – un nou proiect educativ.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:08 Ora de vară a Europei de Est