Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii s-au arătat interesați de „Bucuria vieții”

Joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Orădenii s-au arătat interesați de „Bucuria vieții”

Liga Studenților din Oradea, Asociația Prologos, Asociația „Gheorghe Șincai” a Studenților la Istorie și Studentocrația au organizat joi, 17 ianuarie 2013, la Casa de Cultură a Sindicatelor, conferința „Bucuria vieții”, susținută de Pr. Iustin Miron, starețul Mănăstirii Oașa din județul Alba și Pr. Pantelimon Șușnea, pictor iconar, de la aceeași mănăstire.

Nu am mai văzut atâta lume în sală de la întâlnirea cu Dan Puric. Semn că orădenii sunt interesați de „bucuria vieții”.
„Suntem creați de Dumnezeu pentru bucurie”
„Bucuria stă însăși la temeiul creării oamenilor de către Dumnezeu. Deci face parte din definiția noastră cea mai profundă...”, ține să precizeze părintele Pantelimon în deschiderea conferinței, pentru ca, la un moment dat să ne avertizeze „că, de multe ori, în ziua de astăzi, ne este confiscată viața. De multe ori, nu ne mai trăim noi viața, ci alții ne trăiesc viața noastră. Trebuie să fii tu însuți ca să poți să gândești. Trebuie să ne regăsim viața noastră. Trebuie să fim din nou stăpâni pe viața noastră... Ni se spune ce să trăim. Ne sunt, am putea spune, în oarecare măsură, dirijate și sentimentele, sunt consumate și sentimentele și trăirile noastre, încât s-a ajuns la un pustiu al vieții.
Ce treabă au călugării să vină să ne vorbească despre frumusețea lumii, se-ntreba părintele Pantelimon. Când ei au fugit de lume! Am fugit de lume și fugind de lume am descoperit lumea. Așa cum este ea... Pentru că pe măsură ce te apropii de Dumnezeu, începe din nou lumea să strălucească. Când te apropii de Dumnezeu, și intră Dumnezeu în viața ta și începe Dumnezeu s-o lumineze, toate cele luminate de Dumnezeu încep să-și dezvăluie sensurile. Și din această curățire a vieții, începi să te bucuri de toate. Începi să te bucuri de fiecare zi pe care o ai în față. Începi să te bucuri de toate lucrurile făcute de Dumnezeu. Începi să te bucuri de oamenii din jurul tău. Începi să te bucuri inclusiv de necazurile vieții pe care le ai pentru că necazurile încep să capete un sens. Nu mai sunt singur pe  calea necazurilor...”
„Bucuria se naște în contact cu frumusețea”
Rezumând cele spuse de părintele Pantelimon, „care este mai sensibil, este pictor”, părintele Iustin și-a început intervenția afirmând că „bucuria se naște în contact cu frumusețea. Este atâta frumusețe în jurul nostru încât, dacă o privești, nici nu mai poți să vorbești. Este frumusețea nevăzută a ideilor, frumusețea gândurilor..., frumusețea lăuntrică a oamenilor, frumusețea naturală a lumii în care trăim.
De multe ori tindem să confundăm bucuria cu plăcerea, a ținut să sublinieze părintele Iustin, chiar dacă bucuria este la polul opus, față de plăcere. Bucuria presupune un suflet blând. Bucuria vine dinlăuntru. Plăcerea presupune un suflet gol și vine din afară. Bucuria vine din suflet, plăcerea vine din simțuri. Bucuria este creație, plăcerea este distracție. Bucuria dă, se manifestă în afară, iar manifestarea în afară a bucuriei este veselie, asta este diferența între bucurie și veselie. Veselia este o manifestare în afară a bucuriei. Ori plăcerea vine din exterior spre interior, este acel care ne cere. Cel care merge pe plăcere cere, așteaptă să-i vină plăcerea. A fi bucuros înseamnă a fi armonios, a fi echilibrat, a fi frumos, a fi împlinit, a fi, cum am spus, la modul profund și la nivelul sufletului...
În continuare, părintele Iustin a introdus în ecuație frumusețea, conștiința, binele și răul.
„Confundăm adesea binele cu răul. Cine face diferența dintre bine și rău? Conștiința. Conștiința spune care este binele și care este răul. Și ce este conștiința? Părintele Arsenie Boca zice că „este glasul lui Dumnezeu în om”. Deci, la un capăt al conștiinței este Dumnezeu, la celălalt capăt este omul. Este o realitate divino-umană. Conștiința! Și ea este ca o scânteie luminoasă, este ca o lumină a minții. Ea ne luminează. Și mintea luminată de conștiință vede care este binele și care este răul. Fără conștiință, amestecăm valorile. Și-atuncea și trăirea lor este amestecată. Amestecăm bucuriile. Este foarte important să ne respectăm conștiința. Să-nvățăm să lucrăm la lumina conștiinței...”
Concluzionând, părintele Iustin avea să sublinieze că „orice virtute este o cale a bucuriei. Și dacă vreți să apucați pe calea asta, a bucuriei, apucați virtutea care vă este mai la îndemână. Și putem să spunem că Dumnezeu este bucurie...” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Orădenii s-au arătat interesați de  „Bucuria vieții”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:20 Ora de vară a Europei de Est