Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cu drag și dor de Eminescu

Pătruși de genialitatea Poetului

La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cu drag și dor de Eminescu

Pe 17 ianuarie 2013, elevii Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” au marcat încheierea activităților dedicate aniversării a 163 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu, printr-un program literar-artistic, intitulat „Mihai Eminescu - centrul spiritualității românești”.

Inițiate și atent supravegheate de dna profesor Geogeta Susa, consilierul educativ al liceului nostru, activitățile propuse au stârnit interesul tuturor: de la prichindeii clasei I, până la liceenii versați în mirificul univers eminescian. Astfel, celor iscusiți în a trasa cu penelul multitudinea de culori le-a revenit misiunea, incurajați de dnele prof. Negru Emilia și Pleșca Gabriela, de a organiza o expoziție cuprinzând peisaje inspirate din poeziile poetului. Piesa de rezistență a constituit-o spectacolul literar-artistic în sine, o întrepătrundere de muzică, interpretare scenică și spontaneitate. Melosul a fost bine reprezentat de corul școlii, îndrumat de dna prof. Bora Aurelia, care a redat cu sensibilitate și emoție cântecele pe versurile nemuritoarelor creații: O, rămâi ..., Sara pe deal, Mai am un singur dor. N-au lipsit nici provocările, spiritul de competiție, impregnat fiecărui sportiv de performanță, angrenându-i pe elevi într-o cursă a prezentărilor PowerPoint. Startul l-au dat elevii clasei a V-a A (diriginte, prof. Laurențiu Carmen), care pasionați de tehnică, muzică, lectură și geografie, au conceput un material intitulat „Spațiul real și imaginar al peregrinărilor eminesciene prin țară și străinătate”. Mentori în demersul lor le-au fost profesorii de geografie Crișan Ancuța și Bocoi Roland. Ștafeta a fost preluată de colegii mai mari din clasa a X-a B (diriginte, prof. Cozac Florina), prin reprezentanții lor (Gabor Paula și Zembrea Darius), temeinic antrenați de dra prof. Ursuțiu Lavinia. Materialul a înglobat date privind copilăria, studiile, perioadele creatoare ale poetului, dovedindu-se a fi o adevărată lecție în sine. Un grup alcătuit din elevii claselor a VI-a A (Marian Mihaela, Manci Nicolae, Lakatos Samuil, Rotar Alexandru) și a VIII-a B (Mihuț Rareș – diriginte, prof. Szucs Tunde) a impresionat audiența prin talentul actoricesc, revelat prin dramatizarea poemului „Luceafărul”. Foarte aproape de finiș au fost elevii din clasele a IX-a B (Sarca Cătălin – diriginte, prof. Korodi Ibolya) și a X-a A (Pențe Răzvan, Spehuța Claudiu, David Florin, Sebi Octavian – diriginte, prof. Benea Livia). Coordonați de doamnele prof. de limba română, Siladi Violeta și Ardelean Rodica, aceștia au readus în centrul atenției atmosfera din interiorul redacției ziarului „Timpul”, de pe la 1883, făcând cunoscută și ipostaza de gazetar infocat a poetului Mihai Eminescu. Spectacolul a demonstrat că oricând și oriunde, Eminescu și-a câștigat un loc în sufletele acestor ființe inocente. (A. R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cu drag și dor de Eminescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:08 Ora de vară a Europei de Est