Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cu drag și dor de Eminescu

Pătruși de genialitatea Poetului

La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cu drag și dor de Eminescu

Pe 17 ianuarie 2013, elevii Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” au marcat încheierea activităților dedicate aniversării a 163 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu, printr-un program literar-artistic, intitulat „Mihai Eminescu - centrul spiritualității românești”.

Inițiate și atent supravegheate de dna profesor Geogeta Susa, consilierul educativ al liceului nostru, activitățile propuse au stârnit interesul tuturor: de la prichindeii clasei I, până la liceenii versați în mirificul univers eminescian. Astfel, celor iscusiți în a trasa cu penelul multitudinea de culori le-a revenit misiunea, incurajați de dnele prof. Negru Emilia și Pleșca Gabriela, de a organiza o expoziție cuprinzând peisaje inspirate din poeziile poetului. Piesa de rezistență a constituit-o spectacolul literar-artistic în sine, o întrepătrundere de muzică, interpretare scenică și spontaneitate. Melosul a fost bine reprezentat de corul școlii, îndrumat de dna prof. Bora Aurelia, care a redat cu sensibilitate și emoție cântecele pe versurile nemuritoarelor creații: O, rămâi ..., Sara pe deal, Mai am un singur dor. N-au lipsit nici provocările, spiritul de competiție, impregnat fiecărui sportiv de performanță, angrenându-i pe elevi într-o cursă a prezentărilor PowerPoint. Startul l-au dat elevii clasei a V-a A (diriginte, prof. Laurențiu Carmen), care pasionați de tehnică, muzică, lectură și geografie, au conceput un material intitulat „Spațiul real și imaginar al peregrinărilor eminesciene prin țară și străinătate”. Mentori în demersul lor le-au fost profesorii de geografie Crișan Ancuța și Bocoi Roland. Ștafeta a fost preluată de colegii mai mari din clasa a X-a B (diriginte, prof. Cozac Florina), prin reprezentanții lor (Gabor Paula și Zembrea Darius), temeinic antrenați de dra prof. Ursuțiu Lavinia. Materialul a înglobat date privind copilăria, studiile, perioadele creatoare ale poetului, dovedindu-se a fi o adevărată lecție în sine. Un grup alcătuit din elevii claselor a VI-a A (Marian Mihaela, Manci Nicolae, Lakatos Samuil, Rotar Alexandru) și a VIII-a B (Mihuț Rareș – diriginte, prof. Szucs Tunde) a impresionat audiența prin talentul actoricesc, revelat prin dramatizarea poemului „Luceafărul”. Foarte aproape de finiș au fost elevii din clasele a IX-a B (Sarca Cătălin – diriginte, prof. Korodi Ibolya) și a X-a A (Pențe Răzvan, Spehuța Claudiu, David Florin, Sebi Octavian – diriginte, prof. Benea Livia). Coordonați de doamnele prof. de limba română, Siladi Violeta și Ardelean Rodica, aceștia au readus în centrul atenției atmosfera din interiorul redacției ziarului „Timpul”, de pe la 1883, făcând cunoscută și ipostaza de gazetar infocat a poetului Mihai Eminescu. Spectacolul a demonstrat că oricând și oriunde, Eminescu și-a câștigat un loc în sufletele acestor ființe inocente. (A. R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cu drag și dor de Eminescu.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:33:56 Ora standard a Europei de Est