Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eminescienii orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual

Marți, de Ziua lui Mihai Eminescu

Eminescienii orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual

Începând din 2013, elevii și dascălii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea vor sărbători „Ziua școlii” chiar de ziua patronului lor spiritual, pe 15 ianuarie, la ivirea „Luceafărului” pe bolta națională a culturii, literaturii și spiritualității românești.

Așadar, ieri (15 ianuarie 2013), în cetatea eminescienilor, a fost mare sărbătoare!
„Pentru noi, ziua de 15 ianuarie are o triplă semnificație: este ziua poetului național Mihai Eminescu, patronul spiritual al școlii noastre, Ziua Culturii Naționale, dar și ziua Colegiului nostru, zi care sperăm să devină, în anii următori, o tradiție specifică Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea”, a spus doamna director, profesor Maria Onița. În continuare, domnia sa a creionat principalele momente istorice ale devenirii colegiului, începând din 1948, când instituția purta numele de Școala Nr. 4, la 1977, când a devenit Liceul de Filologie Istorie, ca în 1990, pe vremea dlui director Ludovic Gilău, să vorbim despre Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”; în timpul dlui director Eilender Iosif, unitatea de învățământ a eminescienilor orădeni a devenit ceea ce este și astăzi – Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Ce urmează să se mai întâmple peste ani și ani între zidurile cetății eminescienilor, ziduri vechi de mai bine de 313 ani?
Sărbătorim „tradiția” care „naște valori”
„Ca instituție de învățământ (a mai adăugat doamna director) îndeplinește un deziderat atât de bine exprimat de Mihai Eminescu: „Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educațiunea minții”. Totodată, nu trebuie să uităm ceea ce spunea atât de adevărat tot Eminescu: „că nivelul culturii generale a nației nu-l poate ridica nimeni cu umărul – timpul și munca umplu neajunsurile”... Școala are rolul de a arăta elevilor ce este bine și ce este rău, ce este adevăr și ce este minciună, ce este valoare sau non-valoare, înarmându-i astfel cu capacități individuale necesare în a le discerne. De aceea, astăzi, aici, sărbătorim „tradiția” care „naște valori”, suntem mândri de realizările noastre și sunt convinsă că, în anii următori, corpul profesoral și elevii Colegiului vor ridica prestigiul acestei instituții de cultură și vor fi mândri că sunt sau au fost „eminescieni”, a conchis doamna director Maria Onița.
Cuvinte de apreciere la adresa colectivului de cadre didactice și elevi au avut și invitații care au luat cuvântul, doamna Claudia Timofte – director al cancelariei prefectului Claudiu Pop și  dl Daniel Negrean – inspectorul școlar general, care deși a învățat și s-a format în spirit gojdist, a recunoscut și apreciat Colegiul Național „Mihai Eminescu”, pe care l-a cotat ca fiind o unitate reprezentativă a învățământului orădean și bihorean. În cuvântul lor, poetul Ioan Moldovan – director al revistei „Familia”, și scriitorul Ioan F. Pop – directorul Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” au făcut trimiteri la Mihai Eminescu și Iosif Vulcan, la felul în care se percep astăzi lucrurile, la felul în care este receptat în zilele noastre poetul nostru național. Ioan F. Pop ne-a citit din volumul personal pe care avea să-l dăruiască unor eminescieni cu preocupări literare, „Scrisoarea deschisă” pe care domnia sa a adresat-o Poetului. La rândul său, directorul adjunct al colegiului, doamna profesor Hochhauser Eniko, s-a adresat audienței de „Ziua școlii”, atât în limba română, cât și în limba maghiară.
„Repere educaționale”
Un colectiv de 14 dascăli și 7 elevi eminescieni au venit de „Ziua școlii” cu un prim volum de texte, intitulat „Repere educaționale...”, un volum care adună între coperțile sale lucrări științifice, metodico-științifice din mai multe arii curriculare, și promit ca materializând astfel un proiect educațional, să repete această „figură”, an de an, cu ocazia „Zilei școlii”.
„La zidirea soarelui...”
Au urmat la cuvânt artiștii, care s-au adresat inimii într-un limbaj elevat și universal, recitând și cântând, cu toții emoționând prin mesajul lor și prin ținutele lor elegante.
Din respect pentru munca lor, a elevilor și a profesorilor, în egală măsură, nu putem să nu-i nominalizăm, așa după cum ne este obiceiul și caracterul, fiind convinși că nu facem nimănui niciun rău și nici deservicii.
Manifestările ocazionate de „Ziua școlii” au fost coordonate de un colectiv de cadre didactice din care au făcut parte: prof. Cristina Marian și Alina Vidican, Veronica Marton, Maria Hulber, Laura Ardelean și Samarjai Eniko, în frunte cu directorii colegiului, doamna director Maria Onița și dna prof. Hochhauser Eniko – director adjunct.
Au recitat, au cântat și ne-au încântat elevii: Antonia Chiș, Czaholi Cristina, Vasile Todinca, George Gabor (prezentator), Patricia Reștea, Irinyi Izabella, Maria Avram, Antonela Gal, Diana Opriș, Ioana Sasca, George Popa și Alexandra Daragiu, Bajnok Tamas, Toth Gabor, Ujlaki Barbara, Ujlaki Nikol și Szappanos Brigitta; artiștii (soliști, în duet sau grup): Amalia Popa, Sânziana Vrabie, Antonnela Gal, Maria Lup, Natalie Slăvescu (la pian), Teodora Șandru și Denis Șerb (la vioară cu goarnă), Oana Pelea, grupul coral al școlii, soliști – George Popa și Carina Cheregi.
Cu flori la statuia Poetului
Tot din cuvântul doamnei director Maria Onița aveam să aflăm că elevii și dascălii colegiului aveau să participe și la celelalte manifestări ocazionate de omagierea Poetului Nepereche; elevi din clasele a VI-a A și a IX-a B, însoțiți de doamnele prof. Daniela Duma și Ramona Tătar vor depune flori la statuia Poetului și vor vizita Muzeul Memorial Iosif Vulcan, iar astăzi (miercuri, 16 ianuarie) este programată  conferința „Zilele Eminescu” pentru clasele umaniste.
Cu drag și dor de Eminescu, orădenii s-au exprimat, ieri, în fel și chip, aducând un sincer omagiu lui Mihai Eminescu - „Luceafărul poeziei românești”.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Eminescienii orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:28 Ora de vară a Europei de Est