Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cunoașterea și înțelegerea rolului psihologului în diferite organizații...”

Interviu cu dna lector univ. dr. Camelia Dindelegan

„Cunoașterea și înțelegerea rolului psihologului în diferite organizații...”

Deschidem prima pagina (filă) a lui 2013 cu interviul pe care l-am realizat recent cu doamna lector universitar doctor Camelia Dindelegan, de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, Departamentul de Psihologie.

-Doamnă dr. Camelia Dindelegan, într-o conjunctură fericită, aveam să aflăm că la ora actuală aveți publicate vreo opt cărți, ceea ce nu e puțin lucru. Când v-a apărut prima carte?
-Prima carte am publicat-o în 2004; este vorba despre „Elemente de psihopatologie și psihologie clinică”. Ea a fost urmată de alte patru, în 2006, 2008 și 2010, publicate la Editura Universității din Oradea. Următoarea carte „Psihopatologie și psihologie clinică” (2012), ediția a II-a revăzută și adăugită (vol. I), a apărut la Editura Institutul European din Iași, iar ultimele două, la Editura Sper din București: „Incursiune în psihopatologie și psihologie clinică” (2012), „Scheme cognitive în depresie și alcoolism” (2012). Tot în 2012, mi-am propus și am reușit să public, împreună cu o colegă de la catedra de psihologie, articolul „The Young Cognitive Schema Qestionnaire-S2: reability, validity indicators and norms in a romanian clinical and non-clinical population”, în revista cotată ISI „Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies”, vol. XII (2012), Nr. 2, September, pp 219-229.
-Schimbând registrul și intrând în domeniul manifestărilor științifice, ne-amintim de Conferința Națională a Psihologilor Școlari, ediția a III-a, desfășurată la Băile Felix, în noiembrie 2011, care avea să vă ofere motive de încântare...
-Într-adevăr, eu aveam motive reale de încântare, așa după cum ați precizat, pentru că la respectiva conferință națională participa și dl prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, de la Universitatea din București, care mi-a fost îndrumator de doctorat.
-Dar să revenim la bilanțul nostru. Care ar fi cele mai importante manifestări științifice la care ați participat în anul care tocmai s-a încheiat?
-Două ar fi evenimentele mai importante, ambele desfășurate în luna mai; e vorba de conferința din 10 mai, cu tema „Economia și realitățile psihologice ale lumii contemporane”, organizată de Facultatea de Drept și Științe Economice din cadrul Universității Agora, iar două săptămâni mai târziu, în perioada 25-27 mai, aveam să particip la Congresul Internațional de Psihologie „Cercetarea modernă în psihologie” de la Sibiu, cu două lucrări: „The Influences of nonadaptative cognitive schemes on alcohol related disorders” și „Studiu comparativ privind schemele cognitive dezadaptative ale persoanelor cu tulburare depresivă și persoane nonclinice vs persoane diagnosticate cu tulburare de dependență etilică”, lucrări publicate în extenso în volumele congresului.
-Mult mai numeroase au fost însă manifestările organizate pentru informarea și implicarea tinerilor, nu neapărat studenți, după câte știm.  
-Așa este. În luna martie, am organizat o masă rotundă în comuna Cărpinet, prilej cu care le-am prezentat tinerilor din mediul rural specializarea Psihologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane; în lunile mai – iunie, cu ocazia târgului de ofertă școlară, organizat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, am prezentat specializarea Psihologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane. În 23 mai, am organizat o masă rotundă la S.C.Romeur, privind problemele legate de gândirea irațională din perspectiva agentului economic, cât și a clientului, precum și tehnici de a face față stresului. În iunie, la Spitalul de Psihiatrie Nucet, am avut o masă rotundă cu tema „Instrumentele psihologice utilizate în procesul de evaluare clincă”; în luna noiembrie am organizat o masă rotundă în cadrul Spitalului Municipal „Ep. N. Popoviciu” din Beiuș, privind „Importanța psihodiagnosticului și evaluării psihologice și relevanța psihoterapiei în spitale”; tot în noiembrie, am avut o dezbatere la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei privind importanța psihologului clinician în spital.
Sunt acțiuni concertate care au avut un scop bine definit: cunoașterea și înțelegerea rolului psihologului în diferite organizații, spitale, școli, firme sau alte instituții. 
-Ne-am întâlnit la inaugurarea Laboratorului de psihologie și terapii nemedicamentoase, dar și mai des la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
-Aceasta pentru că îmi desfășor activitatea didactică, atât laboratoarele, cât și practica de specialitate cu studenții, în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea; din anul 2001, lucrez în acest spital ca psiholog clinician, iar din 2009 coordonez activitatea Laboratorului de psihologie și terapii nemedicamentoase.
-În încheierea discuției noastre, am dori să punctați câteva dintre proiectele anului 2013.
-Chiar peste două zile, joi, 10 ianuarie, voi susține o conferință la Universitatea Partium, cu tema „Dependența de jocurile de noroc – compulsive și patologice”, în fața studenților de la specializările asistență socială și sociologie; în 23-24 martie 2013, am fost invitată la București, să susțin un workshop în cadrul Conferinței Internaționale de Psihoterapie Experiențială și Dezvoltare Personală Unificatoare „Interconexiuni creative în psihoterapie, psihologie clinică, educație și optimizare umană”, ediția a IV-a, ocazie cu care Societatea de Psihoterapie Experiențială Română (Institutul SPER) dorește să facă lansarea celor două cărți ale mele, scoase la Editura Sper. Doresc apoi să desfășor o activitate interactivă, să aduc față în față masteranzii și studenții din anul III. Sper să nu ratez nici în acest an Congresul Internațional de la Sibiu, iar în toamnă catedra noastră va organiza cea de-a IV-a ediție a Conferinței  Naționale a Psihologilor Școlari. Dar, cu siguranță, voi avea parte și de alte manifestări științifice pe domeniul psihologie clinică și psihoterapie...
-Vă mulțumim pentru interviu și vă urăm realizarea tuturor proiectelor!
Ovidiu DAN

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 15:37:54 Ora de vară a Europei de Est