Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Împreună, în tradiționala tabără de iarnă

Cercetași români și italieni, tineri români și maghiari

Împreună, în tradiționala tabără de iarnă

80 de cercetași români și italieni, și 50 de tineri de la Liceul „Don Orione” din Oradea și Liceul „Sfântul Iosif” din Debrecen (Ungaria) au fost în tabăra de iarnă.

Tinerii din Comunitatea „Don Orione” după ce au petrecut împreună  sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou (Sfintele Liturghii, colidatul prin familii, revelionul alternativ…) au plecat în tradiționala tabără de iarnă.
Pe 2 ianuarie 2013, au urcat la munte tinerii cercetași (Noviciat, Clan-Foc, Co.Ca) din „Comunitatea Scoutiștilor Orionini” și frații noștri cercetași italieni (Părintele Matteo, Roberto, Elena, Fadil și Elena Santi) din Oderzo-Veneto. Pe 7 ianuarie i-au urmat cercetașii din grupul Reparto și în același timp, dar în altă locație, tinerii de la Liceul „Don Orione” și „Sfântul Iosif” din Debrecen (Ungaria). Taberele s-au desfășurat la  Cabana Sebișel, respectiv la pensiunea „Marydor” din Gârda.
Am petrecut zile memorabile în natură, dar mai ales în comuniune cu cercetași italieni și tineri de la Liceul „Sfântul Iosif” din Debrecen. Chiar dacă puțini cunoșteau limba italiană și maghiară, asta nu a fost un impediment pentru a comunica. Fie că am încercat o română combinată cu italiană, maghiară sau cu engleză, fie că ne-am înțeles din priviri, cu toții am reușit să ajungem unii în inimile celorlalți. Sfintele Liturghii au fost celebrate de Părintele Matteo și Părintele Mihai în italiană și română.
Am avut și zăpadă, ce-i drept, nu multă, dar nici puțină. Exact cât să se marcheze aceste tabere și pentru a le face mai frumoase. Jocurile în zăpadă și bătăile cu bulgări au fost nelipsite.
Serile au fost înfrumusețate prin scenete, jocuri, cântece, momente spirituale și discuții pe diverse teme. De neuitat este sloganul „ENTUZIASM” care a însoțit toate activitățile.
Și ce tabără ar fi fost aceea fără un joc de noapte? Ei bine, chiar dacă am fost cu toții foarte adormiți și chiar dacă nu am fost la fel de „entuziaști” precum în timpul zilei, ne-am distrat și am alergat până când ne-au lăsat puterile.
Inclusiv jocul „Îngerașii” a avut un efect pozitiv asupra noastră. Faptul că trebuia să fim îngerașul cuiva ne-a făcut să comunicăm mai mult și să ne gândim în permanență la nevoile celuilalt mai presus de ale noastre.
Credem că au fost tabere foarte reușite, iar noi am fost mai respectuoși și mai atenți comparativ cu alte tabere. Totul merge înspre bine. Momentul cel mai greu a fost cel al despărțirii de prietenii noștri cercetași din Italia și tinerii liceeni din Debrecen, dar în același timp având speranța și bucuria că ne vom întâlni în tabăra de vară.
Mulțumim bunului Dumnezeu și Comunității „Don Orione” din Oradea că ne-au dat posibilitatea să trăim încă o dată o asemenea aventură. „Întotdeauna fii gata!”
Pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Împreună, în tradiționala tabără de iarnă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:36 Ora de vară a Europei de Est