Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Serbare de Crăciun la „boboceii” clasei I D

„Deschide ușa, creștine!”

Serbare de Crăciun la „boboceii” clasei I D

„Boboceii” clasei I D de la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta au susținut joi, 20 decembrie 2012, o activitate specială dedicată Crăciunului. Serbarea a fost pregătită cu minuțiozitate, sub coordonarea doamnei învățătoare Toma Daniela.

Într-un cadru festiv au fost interpretate colinde tradiționale care i-au introdus pe invitați în atmosfera unică a Sărbătorilor de Crăciun. Serbarea a debutat cu colindul „Deschide ușa, creștine”, elevii intrând în sala de clasă cu lumânări aprinse și purtând căciuli de moș sau coronițe. Aceștia, prin glasurile și înfățișarea lor, au fost aidoma îngerilor care au vestit Nașterea lui Hristos, delectându-i apoi pe părinți și bunici cu poezii menite să-i sensibilizeze. Dansul fulgilor de nea a fost unul dintre momentele care au stârnit aplauze, micuții dansând în pași de vals.
Emoțiile, și așa mari la prima lor serbare din viața de elev, au fost amplificate de sosirea neașteptată a lui Moș Crăciun. Așa cum îi stă bine, acesta a fost în centrul atenției, scaunul pe care s-a odihnit după lunga sa călătorie fiind așezat între micii artiști. Pentru fiecare participant la spectacol, moșul cel bun a avut câte un cadou. Povestea lor s-a încheiat în aplauzele spectatorilor, dar și cu o surpriză din partea unei mămici talentate (Floruț Lavinia), care îmbrăcată în haine tradiționale românești a dat tonul ultimei colinde din acea seară „Noi umblăm a colinda”. (Codruța Toma)

Trimite email
duminică, 2 februarie 2025, 08:46:44 Ora standard a Europei de Est