Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concediul de maternitate pentru creșterea și îngrijirea copilului

Avocatul TV (8)

Concediul de maternitate pentru creșterea și îngrijirea copilului

Concediile de maternitate sunt condiționate de contribuția de 0,85%.

Pentru ca viitoarele mămici să poată beneficia de cele trei concedii specifice perioadei în care sunt însărcinate sau în care au născut deja, trebuie să se asigure că au contribuit pe o perioadă de minim o lună la stagiul de cotizare pentru aceste beneficii.
Multe din viitoarele mămici se confruntă cu dileme referitoare la concediile dedicate perioadei în care sunt însărcinate și la aspectele legale de care trebuie să aibe grijă când vine vorba de acordarea acestor concedii. De reținut este faptul că plata unui procent de 0,85% din salariu, efectuată pe cel puțin o lună de zile, garantează încasarea indemnizațiilor aferente celor trei concedii pe care viitoarea mamă le poate primi, fiind de notorietate faptul că plata acestora este destul de consistentă și contribuie semnificativ la bugetul familiei.
În cazul în care viitoarea mămică este angajată, angajatorul are obligația de a o informa și de a face plata acestei contribuții de 0,85%, iar în cazul în care desfășoară activități autorizate pe cont propriu, va trebui să informeze personal autoritățile financiare.
Excepțiile de la regula de 0,85%
Cum mai toate regulile au și excepții, nici această contribuție nu se dezice, astfel că femeile scutite de contribuția de 0,85% sunt cele care au parcurs concediul de maternitate, sunt studente la cursurile unei facultăți sau primesc pensie de invaliditate.
Concediul de risc maternal
Tot ceea ce implică ideea de risc trebuie tratat cu o mai mare grijă și necesită o protecție sporită, iar riscul maternal reprezintă un motiv consistent pentru a-i fi acordate mamelor drepturi suplimentare. Salariatele însărcinate, cele care au născut recent sau cele care alăptează sunt beneficiarii direcți ai acestui concediu, fiind îndreptățite să solicite angajatorului, în baza unui document medical, diferite facilități pentru a-și continua munca în condiții sigure, sau, în cazul în care nu îi pot fi acordate acestea, să beneficieze de concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda integral sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile și, mai ales, nu trebuie să interfereze cu alte concedii prevăzute de lege. Condiția de stagiu nu trebuie îndeplinită în acest caz, astfel că cei 0,85% nu condiționează indemnizația primită în urma perioadei de concediu.
Concediul de maternitate
Dacă în perioada de sarcină, deschizatorul de drumuri spre concedii este cel de risc maternal, următorul este cel de maternitate, deosebit de important pentru confortul viitoarei sau actualei mămici. Dată fiind situația fiziologică delicată cu care majoritatea femeilor se confruntă, concediul de maternitate, acordat pe o perioadă de 126 de zile, vine în ajutorul acestora și le permite odihna necesară, asta pentru a nu intra în travaliu chiar la locul de muncă.
Și tatăl își poate lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav
Ultimul din trilogia concediilor este cel pentru îngrijirea copilului bolnav, iar de data aceasta protagonista concediului nu mai este doar mama, legea permițând și tatălui să-și poată lua câteva zile libere de la job pentru a avea grijă de micuț. Cuantumul indemnizațiilor pentru aceste trei concedii este de 85% din valoarea salarială, care se acordă pentru concediul de maternitate și de îngrijire a copilului bolnav, și de 75% pentru concediul de risc maternal.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitata sa, avocat Dana Barbu, oferă informații interesante legate de concediul de maternitate pentru creșterea și îngrijirea copilului.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
Puteți urmări emisiunea AICI

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:19 Ora de vară a Europei de Est