Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O serbare literară

„Lecturile copilăriei”

O serbare literară

La Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, Ștei, în cadrul Centrului de Documentare și Informare s-a desfășurat marți, 18 decembrie 2012, activitatea-concurs pe teme de literatură: „O serbare literară”.

Activitatea se află la cea de-a XIII-a ediție și face parte din proiectul anual „Lecturile copilăriei”.  Programul s-a derulat cu sprijinul conducerii unității școlare: prof. Georgeta Mușet - director, prof. Angela Vlaș – director adjunct, prof. Sanda Merce - consilier educativ, în colaborare cu profesorii de Limba română și învățătorii.
Organizatorii activității (bibliotecar inst. Ileana Tomescu, prof. documentarist Gabriel Vancea, alături de simpatica crăciuniță Simona Sim, din clasa a VIII-a C) au derulat momente interesante, palpitante și captivante.
Echipajele concurente au fost din clasele a IV-a A, B și C (înv. Traian Petrișor, înv. Liana Moza și înv. Florina Trip). Elevii din cele trei clase au avut de citit pe parcursul semestrului I zece lecturi (poezii, povești și fabule) pe care, apoi, le-au rezumat în cadrul caietelor de lectură. Aceste minunate portofolii au fost expuse pe holul CDI-ului fiind modele pentru colegii mai mari și mai mici.
Programul manifestării a debutat cu un moment plin de suspans și emoție, iar vocile cristaline ale copiilor au fost auzite chiar de cine trebuia, de Moșul, care li s-a arătat cu bucurie și cu desaga plină.
Cei care au deschis porțile sufletului cu inima plină de credință și smerenie au fost colindătorii școlii, în acorduri de chitară, mânuită de prof. George Drăgan; astfel, colindătorii au pregătit auditoriul în chip special pentru sceneta „Să-L cunoaștem pe Iisus”.
Am continuat călătoria, pășind în lumea minunată a poveștilor și personajelor, a probelor din cadrul concursului: ,,Recunoașteți personajele”, ,,Autori cunoscuți”, ,,Locul nașterii”, „Proba proverbelor”, ,,Recunoașteți fragmentul”. Elevii claselor a V-a și-au demonstrat talentul de ,,mici actori” în cadrul scenetelor: „Dumbrava minunată” – a V-a A, „Greierele și furnica” – a V-a C, „Hansel și Gretel” – a V-a B, și „D-l Goe” – a V-a D, coordonați de doamna bibliotecară.
Probele concursului au fost presărate și cu alte momente artistice: micuții școlari ai clasei a II-a C, sub îndrumarea înv. Adriana Colda, au interpretat două cântecele, intitulate: „Bradul e gata” și „Zece degete”.
Umorul și buna dispoziție au fost puse în scenă de talentații elevi Răzvan Fericean și Cristian Keșkeș, din clasa a VI-a C, în interpretarea scenetei „La doctor de Crăciun”, coordonator, prof. Simona Pantea.
Spre finalul activității, membrii grupului vocal al școlii, sub bagheta dlui prof. Bogdan Baciu, au interpretat colinde de Crăciun, precum și o minunată și înălțătoare priceasnă „La căsuța…”.
Juriul care a cântărit răspunsurile celor trei echipaje a fost format din: prof. Adelina Mangra, Ioana Blaj, Rodica Haidu și Raluca Frese; verdictul a fost: locul I, la egalitate de puncte - echipajul claselor a IV-a A și B, iar locul II la o mica diferență de puncte, echipajul clasei a IV-a C.
Conducerea unității de învățământ, alături de echipa de proiect, mulțumește sponsorilor inimoși care au fost alături de noi și în acest an: Primăria și Consiliul Local Ștei, Grupul de firme European Food SRL și SC, Buru S.R.L.
Cele mai frumoase gânduri de prețuire, sănătate și prosperitate la început de nou an, vă urează conducerea școlii, alături de colectivul de cadre didactice al Școlii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu” Ștei. (Ileana Tomescu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O serbare literară. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:47 Ora de vară a Europei de Est