Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Fundația NATO Charity Bazzar din Bruxelles e tot mai aproape de bihoreni!

Ieri, dna Katalin Schmidt a revenit la Oradea pentru a înmâna un nou cec

Fundația NATO Charity Bazzar din Bruxelles e tot mai aproape de bihoreni!

Luni (7 ianuarie 2013), la sala mică a Primăriei Oradea, dna Katalin Schmidt, președintele Fundației NATO Charity Bazzar din Bruxelles, a înmânat un cec simbolic președintelui Asociației „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor” din Salonta.

„Aș dori să-i multumesc domnului primar Ilie Bolojan pentru sprijinul său, pentru implicarea sa personală în realizarea acestui eveniment, precum și Primăriei Oradea, pentru colaborare și parteneriat.
În cadrul acestui eveniment aș dori să spun câteva cuvinte despre NATO Charity Bazzar, despre succesul proiectului calculatoare pentru școlile din județul Bihor, apoi voi invita reprezentanții Asociației „Hațieganu-Papai Pariz” a Spitalului „Dr. Pop Mircea” din Marghita, care vor prezenta rezultatele obținute în urma finanțării din 2011. La finalul conferinței, Asociația „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor”, din Salonta va fi invitată să prezinte în câteva cuvinte organizația și proiectul depus la NATO Charity Bazzar”, a spus dna Schmidt.
Să ne reamintim că în 4 ianuarie 2012, tot doamna Katalin Schmidt a înmânat un cec simbolic reprezentanților Asociației „Hațieganu-Papai Pariz” a Spitalului „Dr. Pop Mircea” din Marghita, în sala mare a Primăriei Oradea, asociație care în 2011 a beneficiat de un premiu de 8.800 de euro, pentru achiziționarea a două aparate medicale.
„NATO Charity Bazzar a împlinit 44 de ani în 2012. Bazzar, anual, organizează un târg de Crăciun care este un eveniment social, în cadrul comunității internaționale a NATO. Scopul Bazarului este de a strânge bani pentru organizațiile caritabile din Belgia și la nivel internațional. În 2012, am strâns peste 184.000 de euro și am finanțat 25 de organizații caritabile. Participanții la Bazar sunt membri ai alianței, precum și națiunile partenere în programele pentru pace. În 2012, 37 de națiuni au fost reprezentate. Acesta are loc sub auspiciile soției secretarului general, care este, de asemenea, patronul nostru principal. La Bazar, fiecare națiune dispune de un stand la care sunt vândute produse și obiecte de artizanat care sunt specifice țării pe care o reprezintă. Există și un restaurant internațional la care membrii organizației oferă mâncăruri și prăjituri tradiționale. De asemenea, se organizează o mare tombolă, în cadrul bazarului, cu premii extraordinare, care sunt oferite de țările participante și sponsorii lor naționali”, a precizat doamna Katalin Schmidt.
Proiectul „Calculatoare pentru școlile din Bihor”
Proiectul a fost demarat din inițiativa personală a președintelui Fundației NATO Charity Bazzar din Bruxelles, inimoasa doamnă Katalin Schmidt, care a dorit astfel să ofere școlilor din județul Bihor calculatoare.
„În primul rând doresc să-i mulțumesc dlui Alexandru Moș, membru marcant al Clubului Rotary, pentru deschiderea și amabilitatea față de acest proiect. Clubul Rotary a făcut posibil, de două ori în 2012, transportul acestor obiecte la Oradea, depozitarea și sortarea echipamentelor, fără ajutorul căruia nu am fi putut oferi această donație copiilor din Bihor... În luna aprilie, am donat școlilor din Bihor peste 285 de calculatoare, 149 de monitoare și 48 de imprimante, urmând ca în toamna anului trecut să reușim să mai dotăm alte școli bihorene cu încă 344 de calculatoare, 247 de monitoare, 67 de imprimante”.
În continuare, doamna Katalin Schmidt a invitat reprezentanții școlilor beneficiare, prezenți la eveniment, să vorbească despre reușita proiectului (C.N. „Mihai Eminescu”, școlile din Borș și Ineu de Criș...), reprezentanții Asociației „Hațieganu-Papai Pariz” a Spitalului „Dr. Pop Mircea” din Marghita au prezentat rezultatele obținute în urma finanțării din 2011, iar după primirea cecului, președintele Asociația „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor”, din Salonta, doamna Dorina Mariana Marian, a vorbit despre organizația pe care o conduce și despre proiectul depus la NATO Charity Bazzar.
La final, doamna Katalin Schmidt a ținut să sublinieze faptul fundația va organiza și în acest an o sesiune de depunere de proiecte (până la 1 mai), îndemnând astfel și alte organizații non-profit din Oradea și județul Bihor să se înscrie pentru a beneficia de sprijin din partea fundației. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați  Galeria foto: Fundația NATO Charity Bazzar din Bruxelles e tot mai aproape de bihoreni!

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 20:12:13 Ora standard a Europei de Est