Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 6 ianuarie

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Astăzi (duminică, 6 ianuarie 2013), credincioșii Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea au participat la Praznicul Bobotezei (Botezul Domnului) săvârșit la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei.

Cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu
La sfârșitul Sfintei Liturghii oficiate de părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu – director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Surprinzător sau nu, pentru majoritatea celor de față, dl Răzvan Bucuroiu ni s-a adresat, din mai multe motive, cu apelativul „prieteni”...
„De asemenea, vă spun prieteni pentru că ne leagă Iisus Hristos. Suntem prieteni în Iisus Hristos. Nu există prietenie mai profundă și legătură mai profundă decât cea în Iisus Hristos...
Aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri... despre ziua de astăzi (de duminică –n.n.). Pentru că gândul este acea combinație între minte și inimă. Pictorul creștin Paul Gherasim spunea că numai Dumnezeu și omul au gânduri. Dracii au numai idei...
Așadar câteva gânduri, câteva împreună lucrări ale minții cu inima”.
Pentru început, domnia sa ne-a propus, să ne gândim puțin la tristețea lui Dumnezeu, după care, din aproape în aproape, au fost evocate momente semnificative, precum: întruparea și nașterea, pentru a ajunge în actualitate, „la această zi, a arătării Sfintei Treimi, a arătării Domnului. Este o zi extrem de emoționantă și de puternică pentru că astăzi s-a restaurat cumva legătura dintre om și Dumnezeu...” S-a subliniat apoi rolul  Sfântului Ioan Botezătorul, iar ca o temă de reflexie, vorbitorul s-a oprit la cele opt feluri de botezuri, după marele teolog al Răsăritului, Sfântul Ioan Damaschin.
În încheierea cuvântului său, dl Răzvan Bucuroiu a ținut să ne aducă „o mărturie personală, a unei lumi pe care am trăit-o și am văzut-o cu acești ochi ai mei când am fost la Iordan în 2006. De Bobotează... în 19 ianuarie 2006, am ajuns cu procesiunea de la Ierusalim, am ajuns pe malul Iordanului... unde patriarhul săvârșea slujba și sfințirea apei. A început slujba, s-a ținut procesiunea, practic cele câteva mii de oameni așteptau cu înfrigurare momentul suprem. După slujbă s-au eliberat porumbeii, trei porumbei. Aceștia au făcut câteva ocoluri, au survolat practic întreaga adunare și râul Iordan, și-au luat zborul și s-au dus... După ce patriarhul Ierusalimului a ținut slujba, s-au eliberat porumbeii, a aruncat în apă crucea... Lumea aștepta să vadă minunea, minunea întoarcerii Iordanului înapoi la obârșie. Din locul unde stam noi, practic Iordanul curgea dinspre stânga spre dreapta... Eram cu două camere, ca un ziarist, ca un ziarist creștin, eram cu două camere pregătite să surprindem momentul, dar în sinea mea, trebuie să mărturisesc că eram destul de sceptic că Iordanul se poate întoarce sub privirile mele. Mi se părea că această minune este de neconceput și ca orice om sănătos la minte, mă gândeam că poate este o iluzie, poate că cineva s-a înșelat, poate că nu este chiar așa. Eram, așadar, pregătit cu cele două camere să surprind momentul. Nu se întâmpla nimic, bineînțeles. Am pozat, m-am uitat. Lumea se foia, începuseră să ia apă, unii au început chiar să plece. Alții aruncau în apă frunze să vadă când se schimbă cursul râului, cum o ia înapoi spre izvoare. Mărturisesc încă o dată, cu mâna pe inimă, am și scris acest lucru, am făcut stânga împrejur, văzând că nu se întâmplă nimic, am făcut stânga împrejur și am început să plec de la locul acela, spunând că nu sunt eu vrednic sau că această adunare nu este vrednică de o asemenea minune. Fac câțiva pași și aud. S-a-ntors Iordanul! M-am întors și eu, bine-nțeles, să văd minunea. Am rămas fără glas. Prieteni, am rămas fără glas. Din locul unde era patriarhul Ierusalimului și unde aruncase crucea în apă, pe toată durata râului, până unde eram noi, cam ultimii pelerini, apa, pur și simplu, fierbea. Parcă băgase cineva un termoplonjon uriaș în ea și pur și simplu fierbea... Exact așa arăta apa. Era un spectacol uluitor, mai ales că după patriarh, spre izvoare, apa era iarăși lină, lină, lină, iar după noi, după ultimii pelerini, când se scurgea către Marea Roșie, Iordanul era iarăși exact, perfect neted... Practic, Iordanul bolborosea... Asta este minunea pe care am fotografiat-o, pe care am văzut-o cu ochii mei...”, ne-a mărturisit dl Răzvan Bucuroiu - director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari
După primirea sfintei împărtășanii, a urmat slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari în fața bisericii săvârșită de către părintele vicar Vasile Bota și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Că astăzi ne-a sosit nouă tuturor vreme de praznic și ceata sfinților cu noi se adună și îngerii cu oamenii împreună prăznuiesc. Astăzi harul Sfântului Duh în chip de porumbel peste ape se pogoară. Astăzi soarele cel neapus a răsărit și lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi luna cu raze luminoase luminează pământul. Astăzi stelele cele luminoase cu lumina strălucirii lor lumea înfrumusețează. Astăzi norii nourează din cer omenirii ploaia dreptății. Astăzi Cel nefăcut de bunăvoia sa este atins cu mâna de către făptura sa. Astăzi proorocul și înaintemergătorul se apropie de Stăpânul și cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi apele Iordanului se prefac în vindecări cu venirea Domnului. Astăzi toată făptura se adapă cu curgeri tainice. Astăzi păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi Raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi apa cea mare care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului. Astăzi ne-am izbăvit de plânsul cel vechi și ca un Israel nou ne-am mântuit. Astăzi ne-am izbăvit de întuneric și cu lumina cunoștinței de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi întunericul lumii se risipește cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi înșelăciunea se surpă și cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului. Astăzi cele de jos cu cele de sus împreună prăznuiesc și cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc. Astăzi obștea cea sfințită și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Astăzi Stăpânul merge la botez ca să ridice firea omenească la înălțime. Astăzi cel neplecat se pleacă robului său ca să ne elibereze pe noi din robie. Astăzi împărăția cerurilor am dobândit, iar împărăția Domnului nu are sfârșit. Astăzi pământul și marea și-au împărțit bucuria lumii și lumea s-a umplut de veselie.
Te-au văzut apele, Dumnezeule! Te-au văzut apele și s-au temut. Iordanul s-a întors înapoi văzând focul dumnezeirii pogorându-se trupește și intrând într-însul. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Sfântul Duh în chip de porumbel pogorându-se și zburând împrejurul Tău. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe cel nevăzut în chip nevăzut, pe făcătorul întrupat de Stăpânul în chip de rob. Iordanul s-a întors înapoi și munții au săltat văzând pe Dumnezeu întrupat, iar norii au dat glas mirându-se de cel ce-a venit. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, prăznuire stăpânească văzând astăzi în Iordan și pe cel ce moartea neascultării și boldul înșelăciunii și legătura Iadului în Iordan a fundat și a dăruit lumii botezul mântuirii...”
La sfârșitul slujbei, în bună rânduială, consilierii au oferit credincioșilor Agheasma cea Mare pentru acasă spre folosință la nevoie, ea având puteri miraculoase pentru toți cei ce cred în ea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:29 Ora de vară a Europei de Est