Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 6 ianuarie

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Astăzi (duminică, 6 ianuarie 2013), credincioșii Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea au participat la Praznicul Bobotezei (Botezul Domnului) săvârșit la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei.

Cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu
La sfârșitul Sfintei Liturghii oficiate de părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu – director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Surprinzător sau nu, pentru majoritatea celor de față, dl Răzvan Bucuroiu ni s-a adresat, din mai multe motive, cu apelativul „prieteni”...
„De asemenea, vă spun prieteni pentru că ne leagă Iisus Hristos. Suntem prieteni în Iisus Hristos. Nu există prietenie mai profundă și legătură mai profundă decât cea în Iisus Hristos...
Aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri... despre ziua de astăzi (de duminică –n.n.). Pentru că gândul este acea combinație între minte și inimă. Pictorul creștin Paul Gherasim spunea că numai Dumnezeu și omul au gânduri. Dracii au numai idei...
Așadar câteva gânduri, câteva împreună lucrări ale minții cu inima”.
Pentru început, domnia sa ne-a propus, să ne gândim puțin la tristețea lui Dumnezeu, după care, din aproape în aproape, au fost evocate momente semnificative, precum: întruparea și nașterea, pentru a ajunge în actualitate, „la această zi, a arătării Sfintei Treimi, a arătării Domnului. Este o zi extrem de emoționantă și de puternică pentru că astăzi s-a restaurat cumva legătura dintre om și Dumnezeu...” S-a subliniat apoi rolul  Sfântului Ioan Botezătorul, iar ca o temă de reflexie, vorbitorul s-a oprit la cele opt feluri de botezuri, după marele teolog al Răsăritului, Sfântul Ioan Damaschin.
În încheierea cuvântului său, dl Răzvan Bucuroiu a ținut să ne aducă „o mărturie personală, a unei lumi pe care am trăit-o și am văzut-o cu acești ochi ai mei când am fost la Iordan în 2006. De Bobotează... în 19 ianuarie 2006, am ajuns cu procesiunea de la Ierusalim, am ajuns pe malul Iordanului... unde patriarhul săvârșea slujba și sfințirea apei. A început slujba, s-a ținut procesiunea, practic cele câteva mii de oameni așteptau cu înfrigurare momentul suprem. După slujbă s-au eliberat porumbeii, trei porumbei. Aceștia au făcut câteva ocoluri, au survolat practic întreaga adunare și râul Iordan, și-au luat zborul și s-au dus... După ce patriarhul Ierusalimului a ținut slujba, s-au eliberat porumbeii, a aruncat în apă crucea... Lumea aștepta să vadă minunea, minunea întoarcerii Iordanului înapoi la obârșie. Din locul unde stam noi, practic Iordanul curgea dinspre stânga spre dreapta... Eram cu două camere, ca un ziarist, ca un ziarist creștin, eram cu două camere pregătite să surprindem momentul, dar în sinea mea, trebuie să mărturisesc că eram destul de sceptic că Iordanul se poate întoarce sub privirile mele. Mi se părea că această minune este de neconceput și ca orice om sănătos la minte, mă gândeam că poate este o iluzie, poate că cineva s-a înșelat, poate că nu este chiar așa. Eram, așadar, pregătit cu cele două camere să surprind momentul. Nu se întâmpla nimic, bineînțeles. Am pozat, m-am uitat. Lumea se foia, începuseră să ia apă, unii au început chiar să plece. Alții aruncau în apă frunze să vadă când se schimbă cursul râului, cum o ia înapoi spre izvoare. Mărturisesc încă o dată, cu mâna pe inimă, am și scris acest lucru, am făcut stânga împrejur, văzând că nu se întâmplă nimic, am făcut stânga împrejur și am început să plec de la locul acela, spunând că nu sunt eu vrednic sau că această adunare nu este vrednică de o asemenea minune. Fac câțiva pași și aud. S-a-ntors Iordanul! M-am întors și eu, bine-nțeles, să văd minunea. Am rămas fără glas. Prieteni, am rămas fără glas. Din locul unde era patriarhul Ierusalimului și unde aruncase crucea în apă, pe toată durata râului, până unde eram noi, cam ultimii pelerini, apa, pur și simplu, fierbea. Parcă băgase cineva un termoplonjon uriaș în ea și pur și simplu fierbea... Exact așa arăta apa. Era un spectacol uluitor, mai ales că după patriarh, spre izvoare, apa era iarăși lină, lină, lină, iar după noi, după ultimii pelerini, când se scurgea către Marea Roșie, Iordanul era iarăși exact, perfect neted... Practic, Iordanul bolborosea... Asta este minunea pe care am fotografiat-o, pe care am văzut-o cu ochii mei...”, ne-a mărturisit dl Răzvan Bucuroiu - director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari
După primirea sfintei împărtășanii, a urmat slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari în fața bisericii săvârșită de către părintele vicar Vasile Bota și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Că astăzi ne-a sosit nouă tuturor vreme de praznic și ceata sfinților cu noi se adună și îngerii cu oamenii împreună prăznuiesc. Astăzi harul Sfântului Duh în chip de porumbel peste ape se pogoară. Astăzi soarele cel neapus a răsărit și lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi luna cu raze luminoase luminează pământul. Astăzi stelele cele luminoase cu lumina strălucirii lor lumea înfrumusețează. Astăzi norii nourează din cer omenirii ploaia dreptății. Astăzi Cel nefăcut de bunăvoia sa este atins cu mâna de către făptura sa. Astăzi proorocul și înaintemergătorul se apropie de Stăpânul și cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi apele Iordanului se prefac în vindecări cu venirea Domnului. Astăzi toată făptura se adapă cu curgeri tainice. Astăzi păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi Raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi apa cea mare care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului. Astăzi ne-am izbăvit de plânsul cel vechi și ca un Israel nou ne-am mântuit. Astăzi ne-am izbăvit de întuneric și cu lumina cunoștinței de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi întunericul lumii se risipește cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi înșelăciunea se surpă și cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului. Astăzi cele de jos cu cele de sus împreună prăznuiesc și cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc. Astăzi obștea cea sfințită și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Astăzi Stăpânul merge la botez ca să ridice firea omenească la înălțime. Astăzi cel neplecat se pleacă robului său ca să ne elibereze pe noi din robie. Astăzi împărăția cerurilor am dobândit, iar împărăția Domnului nu are sfârșit. Astăzi pământul și marea și-au împărțit bucuria lumii și lumea s-a umplut de veselie.
Te-au văzut apele, Dumnezeule! Te-au văzut apele și s-au temut. Iordanul s-a întors înapoi văzând focul dumnezeirii pogorându-se trupește și intrând într-însul. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Sfântul Duh în chip de porumbel pogorându-se și zburând împrejurul Tău. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe cel nevăzut în chip nevăzut, pe făcătorul întrupat de Stăpânul în chip de rob. Iordanul s-a întors înapoi și munții au săltat văzând pe Dumnezeu întrupat, iar norii au dat glas mirându-se de cel ce-a venit. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, prăznuire stăpânească văzând astăzi în Iordan și pe cel ce moartea neascultării și boldul înșelăciunii și legătura Iadului în Iordan a fundat și a dăruit lumii botezul mântuirii...”
La sfârșitul slujbei, în bună rânduială, consilierii au oferit credincioșilor Agheasma cea Mare pentru acasă spre folosință la nevoie, ea având puteri miraculoase pentru toți cei ce cred în ea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:36:53 Ora standard a Europei de Est