Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O altfel de istorie a literaturii române contemporane

Primim de la directorul Editurii SINGUR, dl Ștefan Doru Dăncuș

O altfel de istorie a literaturii române contemporane

Lucrarea va conține recenzii, cronici sau semnalări de carte referitoare la cărțile unor autori de limbă română, scrise de-a lungul carierei acestora. Considerăm că în acest fel putem oferi o privire plurivalentă asupra operei unor scriitori deseori ignorați de istoriile literare scrise și editate până acum de câte o singură persoană sau critic literar.

Lucrarea va fi tipărită în format A5 la Editura SINGUR și va apărea în mai multe volume, în încercarea de a cuprinde cât mai mulți dintre autorii contemporani. Fiecare din aceste volume va conține, în funcție de autorii selecționați, câte o secțiune de proză, poezie, traduceri, teatru, eseu.
Fiecare volum va conține un număr de 20 de autori.
Selecția va fi făcută de un Grup de Selecție compus din: Grigore Timoceanu, Felix Nicolau, Ștefan Doru Dăncuș.
Selecția va fi validată de un juriu cu următoarea componență: George Coandă, Vali Nițu, George Terziu.
Condiții de participare:
Autorii care au editat cel puțin o carte, vor trimite un CV literar, o fotografie și 3 (trei) pagini A4 cu recenzii, cronici sau semnalări de carte referitoare la operele lor. Se admit și texte postate pe site-uri culturale sau bloguri. Ideal ar fi ca autorii să trimită și scanări în format jpg ale primelor coperți din volumul sau volumele editate, dar nu e obligatoriu. Adresa de expediere a materialelor: dorudancus@gmail.com.
Autorii selecționați vor achita o taxă de coeditare de 300 lei, preț în care intră și expedierea gratuită a 5 exemplare din lucrarea în care au apărut. Dacă vor dori să își completeze colecția cu următoarele volume, prețul va fi discutat cu fiecare în parte, în funcție de tarifele poștale. Nu putem achita expediția poștală pentru autorii din străinătate, dar putem găsi soluții rezonabile împreună cu aceștia.
Suma poate fi expediată în următoarele moduri:
Card personal Banca Transilvania:
Card Banca Transilvania
Nume: BUMB GRIGORE MARINEL
Cont IBAN: RO 66 BTRL 01 601 201 P 945 81 XX
Banca Transilvania, Târgoviște
Plăți externe (prin Western Union sau MoneyGram):
Nume: Grigore Marinel Bumb
CNP: 1680804244212
Loc. Târgoviște
Jud. Dâmbovița
Vă rugăm să păstrați chitanțele de la bănci sau oficii poștale de unde faceți această plată și să vă indicați adresa poștală exactă. Anunțați efectuarea depunerii prin mail: dorudancus@yahoo.com  sau telefon: 072-444.35.87.
Materialele pentru primul volum se primesc până la data de 15 ianuarie 2013, culese pe calculator, cu diacritice, font Times New Roman, corp literă 12, spațiere între rânduri de 1,5, format word.doc., pe mail: dorudancus@gmail.com sau poștal, pe suport electronic (CD sau DVD) pe adresa: Editura SINGUR, O.P. 8, C.P. 19, loc. Târgoviște, jud. Dâmbovița.
Primul volum va apărea până în data de 20 ianuarie 2013, urmând ca până la 1 februarie 2013 să fie expediat către autorii selecționați. Din 1 februarie 2013 se va trece la realizarea următorului volum.
Lista autorilor selecționați va fi publicată săptămânal, în fiecare sâmbătă, pe site-ul revistei Singur:
www.revistasingur.ro
și pe site-urile de cultură partenere.
Parteneri Media: Revista IMPACT CULTURAL (Târgoviște), Revista internațională de Cultură CERVANTES (Satu Mare), Revista NOUA PROVINCIA CORVINA (Hunedoara), Revista FALEZE DE PIATRĂ și CITITOR DE PROZĂ (site-uri de cultură).
Următorii parteneri media vor fi adăugați la această listă pe măsura derulării proiectului.
Această acțiune de anvergură internațională va fi mediatizată de GRUP MEDIA SINGUR.
Adresa de contact: dorudancus@gmail.com
Adresa poștală: Editura SINGUR, OP 8, CP 19 Loc. TÂRGOVIȘTE, jud. DÂMBOVIÞA, Telefon: 072-444.35.87
Director Editura SINGUR,
Ștefan Doru Dăncuș
Director Grup Media SINGUR,
Grigore Timoceanu
(Ștefan Doru Dăncuș)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:54 Ora de vară a Europei de Est