Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Constituirea unei asociații

Avocatul TV (7)

Constituirea unei asociații

nmulțiți salariul minim brut pe economie cu 100 și aveți banii pentru înființarea unei fundații.

Tot mai multe persoane se asociază în vederea creării unei fundații sau a unei asociații, unii dintr-un spirit civic de lăudat, alții având scopuri proprii.
După ce am reușit să ne eliberăm din corsetul comunismului, libertățile dobândite s-au tradus și prin tot soiul de inițiative, organizații, fundații, care mai de care orientate să servească respectarea principiilor fundamentale privind drepturile omului și nu numai. Organizațiile non-profit au cunoscut o popularitate mult ovaționată de către cetățeni, mai ales că s-au îngrijit de golurile societății, uitate să mai fie umplute de către stat.
Asociațiile, reglementate prin ordonanța de Guvern 26/2000, sunt niște entități create pentru a deservi unui anumit scop. Acestea nu au un caracter patrimonial, deci nu urmăresc câștiguri materiale, și pot fi constituite doar dacă s-au strâns cel puțin 3 persoane care să adere la același țel.
Fundațiile, pe cealaltă parte, au un caracter patrimonial, acesta implicând salariul minim brut pe economie multiplicat de 100 de ori.
Botezul asociației
Cum e firesc, primul pas practic în constituirea unei asociații îl reprezintă rezervarea denumirii, care se face în cadrul Ministerului Justiției. Cu taxa de 5 lei achitată la trezorerie, se depune o cerere de rezervare, urmând ca răspunsul din partea autorităților să vină la un interval de o săptămână.
Atunci când se face propunerea de denumire, foarte importantă este eligibilitatea numelui, articolul 7 din ordonanța 26/2000 făcând referire clară la sintagmele interzise pentru a fi folosite. De aceea, este imperios necesar ca numele să nu lase loc interpretărilor sau confuziilor. Pe site-ul oficial al Ministerului Justiției se găsește un fișier în format PDF care poate ajuta în evitarea anumitor denumiri, deja existente, de altfel.
Cine face legea în asociație?
Înainte de a depune dosarul de înființare a asociației la Ministerul Justiției, trebuie parcurse câteva etape birocratice, deosebit de importante pentru buna funcționare a viitoarei asociații. Trebuie stabilite reglementările de funcționare internă, cine face parte din forumul de decizie, consiliul director, trezorierul, se stabilește persoana mandatată să înainteze toate demersurile în numele asociației, și se face autentificarea notarială a actului constitutiv sau datarea certă a acestuia în fața unui notar.
În ceea ce privește stabilirea sediului, printr-un simplu contract de comodat, chiar și unul din membrii asociației își poate folosi locuința personală pentru a asigura asociației un „acoperiș” decent.
Pentru a evita probleme de ordin administrativ sau juridic, cel mai bine este ca în contractul de comodat să fie dată, de exemplu, o singură cameră dintr-un apartament de 3, deoarece asociației îi trebuie asigurată o anumită independență. Totodată, se poate apela și la varianta închirierii unui spațiu, fiind posibilă decontarea acestuia. La capitolul patrimoniu, este nevoie de salariul minim brut pe economie, adică 700 de lei, fiind considerat un depozit în acțiunea de constituire a asociației.
Ulterior, având actul constitutiv, sediul, această sumă minimă și un act de identitate, te poți prezenta la bancă pentru a depozita garanția respectivă.
Membrii fondatori, adică cel puțin 3 persoane, vor trebui să-și scoată cazierele fiscale de la unitățile administrative, în urma achitării unei taxe de 20 de lei, iar dosarul cu toate actele obținute din aceste demersuri se depune la judecătoria de care aparține sediul asociației, pentru a putea fi validat.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Bogdan Curelea, alături de invitata sa, Mădălina Turza, discută pe larg despre constituirea unei asociații.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:21 Ora de vară a Europei de Est