Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce-am lăsat în urmă în 2012

Luând trecutul în brațe

Ce-am lăsat în urmă în 2012

La sfârșit de an, e bine să facem o analiză a lucrurilor pe care le-am făcut în cele 12 luni pe care le lăsăm în urmă, cu bune, cu rele.

E bine să stăm, să ne luăm trecutul în brațe și să ni-l disecăm mărunt și să ne tragem învățămintele din el.
Anul 2012 a fost, pentru mine, un an bogat, pe toate planurile. Pe lângă schimbarea statutului marital și implicit a numelui (din acest an, nume în formă spaniolă, Popescu-Cevei Patricia-Lidia), am finalizat și studiile de masterat, devenind astfel inginer în electronica biomedicală. Cam aici mă opresc în acest moment cu studiile pentru diplome, doctoratul mai are de așteptat...
Pe de altă parte, pe plan „scriitoricesc” exemplele sunt mult mai multe, și nu pot să nu amintesc:
*membru sau colaborator al colectivului redacțional a mai multor reviste de cultură, precum Boema și Oglinda literară
*colaborări fructuoase cu reviste literare, precum „Constelații diamantine”, „Regatul cuvântului”, „Citadela”
*publicare de volume colective pentru copii, alături de colega și „mama mea adoptivă”, Valeria Tamaș: „Cărticica mea de primavară”, „Cărticica mea de toamnă”, „Oglinzi de rouă”
*articole în volume colective de poezie, precum „Foc sacru”, ediție bilingvă româno-albaneză, „Romeo și Julieta la Mizil”, material realizat în urma Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, „Am zidit iubirea...”
*publicare de volume personale, „La margine de timp - Në brigjet e kohës”, poezie, volum bilingv romano-albanez, traducere în limba albaneză de Baki Ymeri, „Protest apocrif”, poezie
*publicare de volume personale pentru copii, „Să ghicim animalele domestice”, în colecția „Colorăm și ne distrăm, ghicitori noi învățăm!”, grafică realizată de Nicole Florian, „Issa învață să fie politicoasă”, în colecția „Aventurile Issei în împărăția zânelor”, grafică realizată de Nicole Florian
Pe lângă toate acestea, materialele scrise de mine s-au adunat în adevărate colecții, dintre care pot enumera: „Epistole târzii”, proză scurtă; „Late Epistles”, traducerea în limba engleză a volumului de proză scurtă „Epistole târzii”; „Alei bătătorite”, poezie japoneză, haiku, în limbile română, engleză, germană și japoneză; „Autobiography of confusion / Autobiografia confuziei”, volum bilingv de poezie englez-român; „Luna de miere târzie”, poezie; colecția „Colorăm și ne distrăm, ghicitori noi învățăm!”, ghicitori pentru copii; colecția „Aventurile Issei în împărăția zânelor”, povești pentru copii.
Vă mulțumesc că ați fost alături de mine în tot acest timp, fără ajutorul vostru, al tuturor, aceste realizări nu însemnau nimic.
Un an nou plin de împliniri, bucurii și realizări cel puțin la fel de multe precum în anul ce tocmai se încheie! (Patricia Lidia)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:59 Ora de vară a Europei de Est