Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Activități speciale dedicate Unirii Principatelor Române

Joi, în Orășelul copiilor

Activități speciale dedicate Unirii Principatelor Române

Elevii claselor a II-a B și a IV-a A de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea au sărbătorit, astăzi (joi, 24 ianuarie 2008), în chip special, Unirea Principatelor Române în sala de conferințe a Orășelului copiilor.

După o prezentare în power point a evenimentelor din 5 și 24 ianuarie 1859, împărțiți pe grupe, elevii inst. Maria Duma și  Angela Clonda au avut de înfăptuit diferite sarcini. Cei din clasa a IV-a (a inst. Angela Clonda) au avut de completat unele propoziții lacunare, de răspuns la întrebări, de colorat, de completat un tabel și de realizat portretul domnitorului Unirii Principatelor, activitatea îmbrăcând formă de concurs.
Cot la cot, copii și părinți!
În cealaltă parte a sălii, elevii inst. Maria Duma aveau de „pavat”(lipit) cu bucățele tricolore de hârtie creponată suprafața celor două principate unite, marcată pe hartă, și cu altă culoare, celelalte provincii românești; alături, o altă echipă avea de decupat și colorat (după șabloane) dansatori pentru Hora Unirii ce avea să se încingă la final; alții trebuiau să prezinte secvențial într-o înlănțuire logică și cronologică patru imagini selectate din „Moș Ion Roată și Unirea”, pe care apoi trebuiau să le coloreze și să identifice autorul povestirii (din cele trei variante date: Vasile Alecsandri, Ion Creangă și I.L. Caragiale); nici cea de-a patra echipă nu a avut o misiune mai ușoară, cei șase membri trebuiau să denumească cele trei evenimente sugerate de portretele lui Mihai Viteazul, Cuza Vodă și regele Ferdinand, trecând sub fiecare portret și anul când a fost înfăptuită unirea respectivă, iar la final, aveau de notat data intrării României în Uniunea Europeană.
Unde-s mulți puterea crește!
Concluzia și învățămintele aveau să fie trase după prezentarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”(avându-i ca protagoniști pe micii dar bravii actori ai clasei a II-a B). Felicitându-i pentru frumoasele activități desfășurate, consilier Mihaela Alexandru, coordonatorul activităților desfășurate în Orășelul copiilor, le-a înmânat elevilor premiile oferite de compartimentul gestionare din cadrul Administrației Imobiliare Oradea (constând în cărți de povești, diplome și pachete cu dulciuri).
Bucuroși de reușită și de evenimentul sărbătorit, elevii celor două clase au coborât în pavilion unde au încins Hora Unirii, antrenând și alți copii prezenți la acea oră în Orășelul copiilor.
Nu vom încheia aceste rânduri fără să nu subliniem valențele instructiv-educative ale activităților, bogăția materialelor didactice folosite, și nu în ultimul rând sprijinul deosebit acordat de părinți și bunici în derularea activităților. (Ovidiu DAN) 
 P.S. Pentru mai multe poze (130 de poze) , accesați Galeria foto: Activități speciale dedicate Unirii Principatelor Române. 

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:18:17 Ora standard a Europei de Est