Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Stil de viață sănătos” - „Healthy Lifestyle”

La „Orizont” - un nou proiect Comenius

„Stil de viață sănătos” - „Healthy Lifestyle”

La C.Ș.E.I. „Orizont” din Oradea - Școală europeană -, se derulează începând din acestă toamnă proiectul multilateral Comenius „Healthy Lifestyle”, coordonat de reprezentantul oficial al centrului, doamna director, prof. dr. Marușca Angela, proiect finanțat de Comisia Europeană.

Reprezentanți ai unor instituții locale și județene importante (I.S.J. Bihor, C.J. Bihor, Universitatea din Oradea, D.G.A.S.P.C. Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor) ne-au onorat cu prezența la lansarea proiectului, alături de partenerii de proiect,
școli similare din Turcia, Polonia, Ungaria și din România - Centrul Școlar Special din Câmpulung.
Unul dintre obiectivele proiectului vizează dezvoltarea unor abilități competitive și a interesului copiilor pentru o viață sănătoasă, motto-ul activității fiind un citat din Schopenhauer: „Sănătatea nu este numai o problemă individuală, ci privește întreaga societate”.
Activitățile proiectului se vor focusa pe două componente principale ale unui stil de viață sănătos: alimentația și mișcarea. Din fiecare țară participantă la proiect un grup de 25-50 de elevi coordonați de profesorii lor, care vor lucra în cadrul a trei cluburi: de dans, sportiv și „Micul bucătar”.
Impactul proiectului are o gamă largă de beneficiari: instituțiile se vor dezvolta prin perfecționarea personalului și prin serviciile educaționale oferite, ajungând la standarde ridicate ale nivelului de învățământ; profesorii își vor completa cunoștințele teoretice și deprinderile practice cu scopul de a-și îmbunătăți competențele de predare-învățare-evaluare, dar și prin noi informații despre alte sisteme educaționale europene, astfel putând să-și deschidă noi perspective; elevii vor avea posibilitatea de a-și face noi prieteni cunoscând copii din alte țări, vor deveni mai interesați de participarea la activitățile extrașcolare; părinții au șansa de a participa alături de copiii lor la activități comune, ajutându-i să-și formeze un stil de viață sănătos; comunitatea va putea primi în rândurile ei, copii cu nevoi speciale deprinși cu un stil de viață sănătos.
În concluzie, cu toții vom avea de câștigat în urma derulării proiectului, însă cei care vor rămâne cu deprinderi pe viață vor fi beneficiarii direcți ai activităților, elevii centrelor implicate.
Proiectele aflate în derulare la C.S.E.I. „Orizont” răspund aceleiași motivații a membrilor parteneri, dorinței profesorilor de a cunoaște mai bine tehnicile instructiv-educativ- recuperatorii folosite în munca cu elevii cu cerințe educative speciale, precum și participarea la activități comune în vederea socializării acestora.
Să mai spunem că partenerii noștri externi au avut plăcuta surpriză de a vizita zona Beiușului și Valea Crișului Repede pentru a savura meniurile tradiționale ecologice specifice acestor zone importante ale Bihorului. Prof. Maria UNGUR

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:39 Ora de vară a Europei de Est