Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Contractele

Avocatul TV (6)

Contractele

Legea interzice contractul de vânzare-cumpărare între soți.

 Trăind într-o societate plină de convenții și obligații, încheierea unui contract nu face altceva decât să atragă răspunderea în fața legii în caz de nerespectare a clauzelor contractuale.
Pe o coală albă de hârtie se pot scrie multe, vrute și nevrute chiar, iar societatea face uz de multă maculatură pentru a susține toată scriitura contractuală.
Într-un contract se realizează o înțelegere scrisă în care două părți convin să se oblige una pe alta într-un numit fel. Se realizează, de fapt, un troc: serviciu pentru serviciu, dar care se desfășoară sub rigoriile legii.
 Acest lucru este necesar pentru ca fiecare parte să se asigure de seriozitatea celeilalte și de faptul că își va duce la îndeplinire sarcinile. Înainte de a semna un contract, este de preferat ca acesta sa fie validat de către un expert din domeniul legal, care să ofere toate detaliile și eventualele repercusiuni legate de intrarea în uz a acestui act oficial.
Multe rânduri redactate frumos într-un contract pot prejudicia una din părți, sau chiar pe ambele, asta dacă nu este redactat corect sau prezintă ambiguități. Este foarte importantă claritatea textului și, mai ales, ca toate clauzele să reprezinte interesul părților. Convenția legală - așa cum este numit în practică un contract - este investită cu putere de lege, astfel că încheierea unui contract interzis, ilicit, fără consimțământul ambelor părți sau fără existența discernamântului atrage după sine pedeapsa legală.
Cine nu are liber la contract?
Contractele au o valoare legală doar în momentul în care sunt îndeplinite câteva condiții, mai ales cele legate de cine este în capacitatea de a încheia o convenție legală. Prin urmare, anumite categorii de persoane nu își pot pune semnatura la finalul scriiturii contractuale, printre acestea numărându-se minorii sau cei cărora legea le-a interzis să își exercite acest drept. În cazul minorilor se pot încheia contracte, însă doar dacă este menționat un reprezentat legal.
 O categorie aparte în domeniul contractelor o constituie soții, aceștia neavând voie să semneze contracte de vânzare-cumpărare între ei, această acțiune fiind ilegală.
Contractele pot fi încheiate doar în termeni normali, civilizați, fiind nevoie de consimțământul ambelor părți și nu este legal dacă este semnat prin constrângere sau folosirea violenței.
Validitatea unui contract este dată și de semnătura părților, care reprezintă exteriorizarea acordului cu privire la convențiile clar enunțate și descrise în corpul contractului.
Fără semnătura personală, valoarea contractului este nulă.
 Clauzele dau bătai de cap părților
Un aspect foarte important, atunci când vine vorba de încheierea unui contract, face referire la claritatea textului acestuia și la valențele pe care le poate lua în caz de ambiguitate. Textul nu trebuie să fie general, din contră, trebuie să fie cât mai specific și detaliat. De exemplu, în multe contracte de vânzare-cumpărare cu clauza de întreținere, specifice bătrânilor care, în schimbul cedării locuinței lor acceptă să fie întreținuți de rude, prieteni sau chiar necunoscuți, se strecoară multe inadvertențe.
De obicei, clauza de întreținere nu este stipulată clar, nu se precizează în ce constă întreținerea, cuantumul ei, astfel că se ajunge la cazuri nefericite în care bătrânii sunt practic lăsați pe drumuri sau îngrijirea lor este ca și inexistentă.
Eu ți-am dat, eu îți iau
Contractele de donație au un caracter aparte. Dacă în majoritatea cazurilor acestea sunt irevocabile, când vine iarăși vorba de soți, acestea prezintă excepții. Cu alte cuvinte, chiar dacă un soț a donat celuilalt în timpul căsătoriei un anumit bun, la un moment dat poate revoca această acțiune.
Rezumând subiectul dezbătut astăzi, este foarte important ca atunci când se semnează un contract să fim atenți la toate clauzele și hibele pe care textul le poate conține, consultarea unui avocat eliminând multe posibile neplăceri în acest sens.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitata sa, Maria Popescu, discută pe larg despre contracte.
Puteți urmări emisiunea AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:24 Ora de vară a Europei de Est