Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Roxana ne va reprezenta la Olimpiada națională de fizică de la Piatra Neamț

Pe urmele olimpicilor naționali, la Școala din Haieu

Roxana ne va reprezenta la Olimpiada națională de fizică de la Piatra Neamț

Și la Școala din Haieu, comuna Sânmartin, județul Bihor, se nasc olimpici naționali. Un exemplu este Roxana-Alina One (eleva profesoarei de fizică și chimie, dna Elena Știubea) care ne va reprezenta între 3 și 9 februarie la Olimpiada națională de fizică de la Piatra Neamț.

Locul II la „Impuls perpetuum”de la Amara
Pe Roxana și pe distinsa profesoară Elena Știubea le-am cunoscut anul trecut, la scurt timp după întoarcerea lor de la Amara, unde participaseră la cea de-a XV-a ediție a Concursului național de fizică și chimie „Impuls perpetuum”. Atunci, Roxana (elevă în clasa a VI-a) a obținut locul II pe țară (fiind la 0,50 puncte față de primul clasat, reprezentantul județului Argeș), iar colegul său de școală, Bogdan Mihele (din a VII-a), s-a clasat pe locul IV.  
Ieri (23 ianuarie 2008), m-am înființat la ei la școală cu scopul de a afla mai multe lucruri despre Școala cu clasele I-VIII din Haieu, și pentru a onora promisiunea făcută Roxanei și dnei profesoare de a vizita școala lor.
Pe domnul director (adjunct) Nicolae Pintea l-am întâlnit în Cabinetul de documentare și informare, unde pregătea proiecția Amintirilor din copilărie, pe tabla „inteligentă Smart” pentru elevii ciclului primar.
La scurt timp, aveau să sosească elevii, însoțiți de prof. de engleză Laura Toda. Și, Doamne, ce s-au mai distrat văzând câte a făcut și a pățit Nică în copilărie...
La handbal fete, 3 la 1 pentru echipa Marinei
Pe terenul de sport era în toi meciul de handbal fete dintre echipele A și B (echipa A formată din: Loredana Lăcătuș, Marina Lingurar, Augustina Lăcătuș, Florinela Lucaci, Diana Hendre și Talida Varga, și B, alcătuită din: Ioana Rad, Mădălina Onița, Bianca Cherecheș, Larisa Hendre, Veronica Hendre și Maria Hendre). A câștigat echipa Marinei cu 3 la 1, prin punctele înscrise de Loredana (1) și Marina (2), respectiv Larisa(1).
„Aceasta este pepiniera pentru echipa școlii, ține să sublinieze domnul director (adjunct), care este și profesorul lor de sport, echipă care în toamnă a ocupat locul III pe sector (Loredana Hendre, Marinela Fechete, Anamaria Alexan, Loredana Burcă, Anamaria Buz, Ioana Hendre, Alexandra Rad, Diana Cosman și Florina Varga). Am avut și avem atleți buni. În urmă cu vreo cinci ani, Mircea Tudor ocupa locul V pe țară, la 1000 de metri, și locul 11 la cros, la 3000 de metri, în finala pe țară. În toamnă, elevul Vlad Dănulețiu s-a calificat la etapa județeană la cros. Foști absolvenți ai școlii noastre sunt acum elevi ai Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, iar unii au ajuns să joace în echipa a II-a a F.C.Bihor.”
Dl director ne-a invitat apoi să vedem sala de sport, aflată în curs de amenajare (în sala căminului cultural), pentru care a obținut deja și ceva dotare: saltele, prelată, aparat multifuncțional pentru forță și alte aparate.
Reparație capitală la acoperiș, instalație electrică nouă ...
Venind vorba de dotări, amenajări și reparații, aflăm că s-a făcut reperație capitală la acoperișul școlii, a fost înlocuită instalația electrică, toate sălile de clasă fiind acum iluminate cu neoane, s-au făcut zugrăveli interioare, s-au schimbat dușumelele cu parchet melaminat, s-au cumpărat 65 de scaune noi, tapițate, totul din bani de la bugetul local al primăriei (primar Lucian Popuș). În 15 decembrie 2007, a fost deschis Centrul de documentare și informare, dotat cu 12 calculatoare noi, plasmă (107), tablă „inteligentă Smart”, videoproiector, cameră video, mobilier nou (o dotare M.E.C.T. în valoare de circa 40.000 de lei, noi), planșe și cărți pentru cabinet și bibliotecă, prin proiectul P.I.R. Mai aflăm apoi că „se lucrează la rețeaua de apă canal, chiuvetele de pe coridor vor fi înlocuite cu țâșnitoare, grupurile sanitare au apă curentă, iar școala deține autorizație sanitară de funcționare.”
Am vizitat și grădinița din deal. În aceeași sală învață toți preșcolarii, în condiții bune și o căldură pe cinste. Doamna educatoare Luminița Opriș ne-a vorbit despre proiectul comun cu Grădinița nr. 17 din Oradea, în ceea ce privește generalizarea grupei mari pregătitoare. Clădirea grădiniței și cea în care învață elevii din ciclul primar (cuprinși în clase simultane, I cu III, și II cu IV) au fost reabilitate în 2000- 2001, cu fonduri primite de la Ministerul Educației și Cercetării, clădirea școlii din deal datând din 1884.
Vom încheia însemnările noastre, revenind la olimpicii școlii și rezultatele lor meritorii: Roxana-Alina One, locul I la etapa județeană a Olimpiadei de fizică și calificată pentru etapa națională, George Mihele - locul X, Bogdan Mihele –locul XI, iar Tudor Gherdan – locul XIII.
La chimie, Roxana - locul III, George - locul 31, iar Bogdan, locul 39.   (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Roxana ne va reprezenta la Olimpiada națională de fizică de la Piatra Neamț.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:36 Ora standard a Europei de Est