Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost lansată „Cărticica toamnei”

Marți la C.C.D.

A fost lansată „Cărticica toamnei”

Marți, 18 decembrie 2012, a avut loc lansarea auxiliarului didactic pentru învățământul primar și preșcolar „Cărticica toamnei” (coordonatori: Mariana Trofin și Emilia Huza), eveniment găzduit de Casa Corpului Didactic a județului Bihor.

La eveniment au participat atât cadre didactice cât și copii ale căror creații literare și plastice se regăsesc în acest auxiliar, însoțiți de părinți.
În deschiderea evenimentului doamna prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, a ținut să sublinieze faptul că, apariția unei cărți, într-o lume asfixiată de tehnologie, este un moment salutar.
„Cărticica toamnei, concepută ca material auxiliar în procesul instructiv-educativ, pentru învățământul primar și preșcolar devine un sprijin, oferind micuților noștri un crâmpei din vasta „corolă de minuni a lumii”.
În calitate de dascăli avem datoria de a descoperi și a îndruma talente, valori și de a deschide nesfârșite circuite de cunoaștere, în care cei pe care îi îndrumăm să devină  participanți activi, direct interesați. La o primă lectură, cartea surprinde printr-un bogat material, dar la analiza în subsidiar, percepem strecurată cu discreție, modalitatea prin care dascălul reușește să stimuleze exprimarea artistică variată și apoi să ofere măsura talentului prin publicare. Felicitări întregii echipe care a contribuit la apariția acestei cărți, și în special celor două doamne Mariana Trofin și  Emilia Huza, care, în ciuda tot mai vehiculatului „N-am timp”, și-au găsit disponibilitatea necesară pentru a oferi preșcolarilor și elevilor din învățământul primar o carte despre toamnă, întocmită cu mult, mult suflet...”
Doamna director Carmen Bodiu și-a încheiat cuvântul printr-un citat din Tudor Arghezi: “Stihuri, zburați acum din mâna mea/ Și șchiopătați în aerul cu floare,/ Ca păsările mici de catifea/ Ce-ncep în mai să-nvețe și să zboare.”
Doamna director de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, prof. Adriana Bunea, a vorbit despre oaza de liniște pe care o oferă lecturarea unei cărți, în societatea contemporană aflată într-un continuu proces de schimbare.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a participat doamna Felicia Ianța, inspector școlar pentru învățământul primar, care a felicitat cele două coordonatoare pentru munca depusă, concretizată prin apariția auxiliarului didactic. Recenzia cărții realizată de doamna profesor metodist dr. Virginia Tiurbe a scos în evidență următorul fapt:
„Chiar dacă titlul include un diminutiv, „Cărticica toamnei”, nu sugerează o lucrare de dimensiuni reduse, ci ne trimite cu gândul spre acei cititori care au felul lor de a privi lumea și anume copiii. Aceștia își clădesc fericirea pe vise, iar poveștile în care binele învinge răul fac parte din realitatea lor zilnică.
De multe ori, pe cărările abrupte ale vieții, ne întrebăm de unde vine acea rezervă de răbdare și putere care uneori ne uimește și care ne dă puterea să continuăm. Obosiți puțin, căutăm răspunsul în trecutul nostru, în copilărie. În sufletul unui copil este atâta speranță și dragoste încât, dacă am păstra doar o fărâmă din ea în viața de adult, am fi stăpânii unei lumi mai bune.
Coordonatoarele au ales să încheie volumul cu lucrări ale copiilor despre toamnă. Limbajul lor este „sufletul lumii”, ei fiind cei care reușesc să comunice cu alți copii, chiar dacă nu le știu limba, iar coordonatoarele lasă acest limbaj să ne transmită trăirile cititorilor copii.”
Doamna învățătoare Emilia Huza, coordonatoare a acestei cărți, a prezentat conținutul publicației „Cărticica toamnei”, subliniind utilitatea acesteia în munca la clasă pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar.
În final, doamna prof. Mariana Trofin, cealaltă coordonatoare a acestei cărți și moderatorul evenimentului, a prezentat DVD-ul realizat care conține diferite materiale pe tema Toamnei.
Celor prezenți li s-au oferit diplome, dar și posibilitatea de a achiziționa cartea și DVD-ul pentru a ajunge pe măsuțele de lucru ale copiilor, care folosindu-le vor descoperi universul miniatural, urmând a-l îmbogăți ei înșiși cu infinite posibilități de exprimare artistică. (Mariana Trofin)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată „Cărticica toamnei”.

Trimite email
miercuri, 4 decembrie 2024, 10:14:15 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

În așteptarea lui Moș Nicolae

La Școala Gimnazială „Dacia”, umplem ghetuțele cu... povești!
Marți, 3 decembrie 2024, elevii claselor I A și I H, împreună cu învățătoarele lor, Maria Brisc și Diana Mojolic, au „lustruit” de zor ghetuțele, în așteptarea lui Moș Nicolae...