Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost lansată „Cărticica toamnei”

Marți la C.C.D.

A fost lansată „Cărticica toamnei”

Marți, 18 decembrie 2012, a avut loc lansarea auxiliarului didactic pentru învățământul primar și preșcolar „Cărticica toamnei” (coordonatori: Mariana Trofin și Emilia Huza), eveniment găzduit de Casa Corpului Didactic a județului Bihor.

La eveniment au participat atât cadre didactice cât și copii ale căror creații literare și plastice se regăsesc în acest auxiliar, însoțiți de părinți.
În deschiderea evenimentului doamna prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, a ținut să sublinieze faptul că, apariția unei cărți, într-o lume asfixiată de tehnologie, este un moment salutar.
„Cărticica toamnei, concepută ca material auxiliar în procesul instructiv-educativ, pentru învățământul primar și preșcolar devine un sprijin, oferind micuților noștri un crâmpei din vasta „corolă de minuni a lumii”.
În calitate de dascăli avem datoria de a descoperi și a îndruma talente, valori și de a deschide nesfârșite circuite de cunoaștere, în care cei pe care îi îndrumăm să devină  participanți activi, direct interesați. La o primă lectură, cartea surprinde printr-un bogat material, dar la analiza în subsidiar, percepem strecurată cu discreție, modalitatea prin care dascălul reușește să stimuleze exprimarea artistică variată și apoi să ofere măsura talentului prin publicare. Felicitări întregii echipe care a contribuit la apariția acestei cărți, și în special celor două doamne Mariana Trofin și  Emilia Huza, care, în ciuda tot mai vehiculatului „N-am timp”, și-au găsit disponibilitatea necesară pentru a oferi preșcolarilor și elevilor din învățământul primar o carte despre toamnă, întocmită cu mult, mult suflet...”
Doamna director Carmen Bodiu și-a încheiat cuvântul printr-un citat din Tudor Arghezi: “Stihuri, zburați acum din mâna mea/ Și șchiopătați în aerul cu floare,/ Ca păsările mici de catifea/ Ce-ncep în mai să-nvețe și să zboare.”
Doamna director de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, prof. Adriana Bunea, a vorbit despre oaza de liniște pe care o oferă lecturarea unei cărți, în societatea contemporană aflată într-un continuu proces de schimbare.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a participat doamna Felicia Ianța, inspector școlar pentru învățământul primar, care a felicitat cele două coordonatoare pentru munca depusă, concretizată prin apariția auxiliarului didactic. Recenzia cărții realizată de doamna profesor metodist dr. Virginia Tiurbe a scos în evidență următorul fapt:
„Chiar dacă titlul include un diminutiv, „Cărticica toamnei”, nu sugerează o lucrare de dimensiuni reduse, ci ne trimite cu gândul spre acei cititori care au felul lor de a privi lumea și anume copiii. Aceștia își clădesc fericirea pe vise, iar poveștile în care binele învinge răul fac parte din realitatea lor zilnică.
De multe ori, pe cărările abrupte ale vieții, ne întrebăm de unde vine acea rezervă de răbdare și putere care uneori ne uimește și care ne dă puterea să continuăm. Obosiți puțin, căutăm răspunsul în trecutul nostru, în copilărie. În sufletul unui copil este atâta speranță și dragoste încât, dacă am păstra doar o fărâmă din ea în viața de adult, am fi stăpânii unei lumi mai bune.
Coordonatoarele au ales să încheie volumul cu lucrări ale copiilor despre toamnă. Limbajul lor este „sufletul lumii”, ei fiind cei care reușesc să comunice cu alți copii, chiar dacă nu le știu limba, iar coordonatoarele lasă acest limbaj să ne transmită trăirile cititorilor copii.”
Doamna învățătoare Emilia Huza, coordonatoare a acestei cărți, a prezentat conținutul publicației „Cărticica toamnei”, subliniind utilitatea acesteia în munca la clasă pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar.
În final, doamna prof. Mariana Trofin, cealaltă coordonatoare a acestei cărți și moderatorul evenimentului, a prezentat DVD-ul realizat care conține diferite materiale pe tema Toamnei.
Celor prezenți li s-au oferit diplome, dar și posibilitatea de a achiziționa cartea și DVD-ul pentru a ajunge pe măsuțele de lucru ale copiilor, care folosindu-le vor descoperi universul miniatural, urmând a-l îmbogăți ei înșiși cu infinite posibilități de exprimare artistică. (Mariana Trofin)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată „Cărticica toamnei”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:08 Ora de vară a Europei de Est