Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mesajul de Crăciun al P.S. Virgil Bercea

Sărbătoarea Nașterii Domnului

Mesajul de Crăciun al P.S. Virgil Bercea

„Astăzi vi s-a născut, în cetatea lui David, un Mântuitor care este Hristos Domnul” (Lc. 2, 11).

Dragi credincioși,
Îngerii ne vestesc și nouă, precum păstorilor odinioară, această veste minunată: s-a născut Hristos, Mântuitorul! Domnul coboară, Domnul este în mijlocul nostru, Domnul se face prunc pentru a ne dărui viața Sa și pentru a ne aduce mântuirea noastră. În această noapte luminoasă, Biserica mărturisește lumii credința sa: „Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotținătorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și întru Unul Domn Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-născut, Carele din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii”.
Dumnezeu intră în istoria lumii într-o noapte luminată de o stea: steaua sus răsare și îl vestește pe Hristos – lumina lumii. Nașterea lui Isus la Bethleem este un fapt întâmplat aievea, un eveniment istoric și în același timp un mister: copilul născut în ieslea săracă se va manifesta în timp ca om adevărat și ca Dumnezeu adevărat. Eternul Dumnezeu vine, ni se dăruie și ne cheamă la mântuire. Astăzi este din nou Crăciunul, dar Crăciunul este în fiecare zi dacă îl primim pe Domnul în viața noastră cu iubire și-I pregătim o grotă, o iesle în suflet, unde să I ne închinăm precum păstorii și magii. Da, astăzi ni s-a născut un Mântuitor!
Iubiți credincioși,
Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a decretat anul 2012-2013 „An al Credinței” la aniversarea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican al II-lea și la 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice. În acest an tot creștinul este chemat de Biserică să se convertească „la Domnul, unicul Mântuitor al lumii”; fiecare creștin este îndemnat să trăiască în „credința care lucrează prin iubire” (Gal. 5,6); fiecare creștin este invitat să recite, să mediteze și să aprofundeze Crezul, sinteza credinței noastre (cf. Porta Fidei 6).
Tot în anul care intrăm se împlinesc 1.700 de ani de când Împăratul Constantin cel Mare a încetat persecuțiile creștine prin Edictul din Milano, de la 313. Prin acest edict Împăratul a dat libertate creștinilor să-L propovăduiască pe Hristos, a eliberat sclavii și i-a  ocrotit pe cei săraci, a consfințit duminica în zi de odihnă, a construit o nouă capitală a imperiului – Constantinopolul - și a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325. Putem spune că prin Edictul din Milano creștinismul a renăscut, a ieșit din catacombe la lumina zilei și a început propovăduirea liberă a Evangheliei, Vestea cea Bună.
Precum odinioară Apostolii, și noi, creștinii de astăzi, „suntem chemați și trimiși pe drumurile lumii pentru a vesti aceeași Evanghelie tuturor popoarelor de pe pământ (cf. Mt. 28,19)” (Porta Fidei, 7). Cel care este Calea, Adevărul și Viața (cf. Io. 14, 6) ne cheamă să devenim Lumina lumii și sarea pământului (cf. Mt. 5,13-16). Odată, samariteana, la fântâna lui Iacob, îl asculta pe Isus și se minuna de ce-i spunea, astăzi noi putem să mergem la Bethleem pentru a-L preamări, pentru a ne întări credința, pentru a-L asculta și pentru a putea mărturisi lumii că Domnul s-a născut. Noi, cei care credem în Hristos, trebuie să fim sare, lumină și speranță în societatea zilelor noastre, trebuie să regăsim dorința de a ne hrăni din cuvântul lui Dumnezeu și din pâinea vieții (cf. Porta Fidei, 3). De acum „peștera cea străină și rece” ne vorbește și ne spune: „lucrați … pentru hrana care rămâne spre viața veșnică” (In. 6, 27); „credeți în cel trimis” (cf. In. 6, 29); în Bethleem s-a născut Hristos, vestiți lumii această minune, cântați cu îngerii, bucurați-vă cu păstorii, aduceți-I daruri împreună cu magii!
Dragii mei,
Totul începe la Bethleem, pentru că acolo s-a născut Hristos, izvorul credinței noastre.
„Prin credință, Maria a primit vestea îngerului, a crezut că va deveni Maica Domnului (cf. Lc. 1, 38) și L-a născut cu bucurie pe Fiul său unic în mod feciorelnic (cf. Lc. 2, 6-7).
Prin credință, apostolii le-au părăsit pe toate pentru a-L urma pe Învățătorul (cf. Mc. 10, 28).
Prin credință, învățăceii au format prima comunitate adunată în rugăciune, în celebrarea Euharistiei, care au pus în comun tot ce aveau (cf. Fap. 2, 42-47).
Prin credință, martirii și-au dat viața pentru a mărturisi „vestea cea bună”, iertându-i pe cei care-i persecutau.
Prin credință, călugării și călugărițele și-au consacrat viața lui Hristos”. (cf. Porta Fidei, 13).
Prin credință și la apariția pe cer a semnului sfintei cruci Împăratul Constantin a dat libertate creștinilor.
Prin credință și speranță au trecut înaintașii încercările și suferințele persecuției Bisericii noastre.
Prin credință, atâția creștini au luat drumul Europei pentru un codru de pâine mai bun și tot prin credință nu-și uită de cei rămași acasă.
 Prin credință, noi, astăzi, suntem convinși că Domnul vine și se naște în viața fiecăruia.
Prin credință vin și eu la poarta sufletului să vă mângâi cu un „colind bun și sfânt” să vă urez sănătate și haruri de la Domnul, iar Anul care vine să ne aducă pace și bunăstare, bună înțelegere și binecuvântare!
Sărbători fericite și La Mulți Ani!
†Virgil  BERCEA

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:47 Ora standard a Europei de Est