Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„O carte care scoate la iveală un arsenal puternic de tradiție românească...”

Joi, la Biblioteca universitară, lansare de carte „Colinde din Bihor”

„O carte care scoate la iveală un arsenal puternic de tradiție românească...”

Joi (20 decembrie 2012), în organizarea Departamentului de Istorie al Universității din Oradea, în sala de conferințe a Bibliotecii universitare a avut loc lansarea volumului „Colinde din Bihor” - adunate din Voivozi și Cuzap de George Navrea.

La eveniment au participat dl rector Constantin Bungău, alte cadre universitare orădene, Ansamblul „Palisada” (format din copii, tineri și adulți din satele Cuzap și Voivozi, comuna Popești), alți locuitori ai comunei, în frunte cu primarul Dorin Curtean.
În deschiderea evenimentului, directorul Departamentului de Istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu, l-a ivitat la microfon pe dl rector Constantin Bungău care a felicitat departamentul pentru acest nou eveniment „care este până la urmă și în armonie cu timpul, această lansare de carte „Colinde din Bihor”, preocupări interesante și prețioase ale colegilor. Vedem aici o poziție a unui bihorean (dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș) și o poziție a unui bucureștean (dl prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova - Italia), cu preocupări în domeniul colindelor din zona noastră. Trebuie să-i felicităm pe cei doi, care până la urmă au coordonat această lucrare; este vorba despre o carte care scoate la iveală un arsenal puternic de tradiție românească din zona Bihorului”, a conchis dl rector.
La rândul său, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă s-a declarat onorat de invitație, a salutat distinsa asistență și a felicitat, în egală măsură, organizatorii evenimentului și pe coordonatorii volumului.
Despre zămislirea volumul de față a vorbit dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș, care a privit și încadrat evenimentul în contextul acțiunilor ample desfășurate de Departamentul de Istorie. „Acțiunea se integrează într-un proiect pe care la nivel de universitate l-am inițiat împreună cu conducerea executivă a universității, care vizează două direcții; o primă direcție urmărește să prezinte minoritățile din județul Bihor; am început cu o minoritate de pe Valea Bistrei, minoritatea slovacă, și în fiecare lună din anul următor o să avem în vedere o minoritate din județul Bihor: minoritatea maghiară, ce a mai rămas din minoritatea germană, pe cea evreiască, minoritatea iudaică și minoritatea romă. Dorim să vină în Universitatea din Oradea să-și prezinte istoria, cultura, civilizația și tradiția. De asemenea, am mai deschis la Universitatea din Oradea o altă direcție: zonele din Bihor să vină să-și prezinte specificitatea. Am început cu Valea Bistrei, când am publicat acea monografie în limba română și în limba engleză. Acum revenim la Valea Bistrei cu o chestiune mai specială, cu colindele din două localități, Voivozi și Cuzap. Ne interesează ca factorul științific, partea profesionistă să vină și să expună ceea e înseamnă trecutul, ceea ce înseamnă patrimoniul cultural, patrimoniul de civilizație al unei zone. Este primul lucru care trebuie făcut. Acest aspect trebuie să completeze conștientizarea de către locuitorii dintr-o anumită zonă ce potențial există acolo. Și etapa a treia vizează punerea în valoare a acestui patrimoniu cultural pentru zona respectivă...”, a subliniat dl profesor Sorin Șipoș.
„Colindele românești - o sursă de neînlăturat pentru a reconstrui mentalitatea, viața spirituală...   
Prin intermediul tehnicii, al Internetului și al laptop-ului, a fost „prezent” la manifestare și celălalt coordonator al lucrării, dl prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, pe care l-am văzut și l-am ascultat vorbind tocmai de la Universitatea din Padova (Italia). Pentru început, domnia sa a  vorbit despre coincidențele fericite care au dus la scoaterea acestei cărți.
„Am putea spune că această carte se naște din mai multe coincidențe fericite. În primul rând, ați auzit despre redescoperirea acestei colecții de colinde consemnate de preotul George Navrea, culese din Cuzap și Voivozi, chiar din satul natal al prietenului și colegului meu Sorin Șipoș. Și a doua coincidență fericită este chiar această colaborare științifică, dintre mine și Sorin, care e chiar mai mult decât o colaborare care pe parcurs s-a transformat într-o adevărată prietenie. A treia coincidență fericită este că pe mine personal mă leagă de colindele, colindatul românesc chiar începutul parcursului meu universitar”...
În continuare, universitarul din Padova s-a referit pe larg la studiul pe care l-a făcut privind colindele românești „care au o istorie milenară și reprezintă o sursă de neînlăturat pentru a reconstrui mentalitatea, viața spirituală, universul de valori și de credințe ale comunităților noastre sătești...”
Aflăm apoi că profesorul Cepraga i-a propus prorectorului Sorin Șipoș traducerea cărții în italiană pentru a o putea lansa în două centre importante din Italia, la Veneția și în Padova.
Înainte să ascutăm colinde interpretate de Ansamblul artistic „Palisada”, dl Sorin Șipoș a ținut să le mulțumească sponsorilor: Simona și Cristian Hercuț, care au sprijinit financiar apariția volumului, sposorilor evenimentului (de lansare): primarul comunei Popești, dl Dorin Curtean, familia Dorina și Daniel Ciocan din Voivozi,  Ionuț Coș și Eugen Hercuț.
„Colindele sunt adevărate prelegeri de teologie”
Referindu-se, în egală măsură, la eveniment și la volum, dl prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, avea să aprecieze importanța scoaterii la lumină a acestor colinde străvechi care „sunt adevărate prelegeri de teologie... În colinde, vom vedea toată istoria creștinătății, deoarece colindele eu cred că sunt poate mai înainte de perioada Evului Mediu, ele se înrudesc cu doina și balada. Așa cum ciobanii noștri pe munte se împărtășesc cu mugurii de brad, că nu au cum să vină la cuminecătură, românii noștri, probabil, s-au împărtășit cu aceste doine, balade și colinde”.
Ultimul cuvânt l-au avut membrii Ansamblului artistic „Palisada” care au scos de la naftalină colinde bătrânești foarte vechi, unele cuprinse în volumul „Colinde din Bihor”. În timp ce colindătorii erau omeniți cu de-ale gurii, dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș acorda autografe. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesați Galeria foto: „O carte care scoate la iveală un arsenal puternic de tradiție românească...”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:05 Ora standard a Europei de Est