Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Au dãruit ºi au devenit parte a Miracolului Crãciunului

„Dãruieºte de Crãciun!”

Au dãruit ºi au devenit parte a Miracolului Crãciunului

Campania Umanitarã Piticot „Dãruieºte de Crãciun” a fost un succes, graþie elevilor de la Liceul Don Orione, ªcoala Gimnazialã Nr. 16 ºi Liceul Teoretic „Aurel Lazãr”, dar ºi a angajaþilor de la Faist Mekatronic, Editura Aquila’93 ºi Prietenii Veseliei, care au înþeles cã a face bine fãrã sã aºtepþi vreo recompensã este adevãrata bucurie a Sãrbãtorilor de iarnã.

Elevii ºi salariaþii s-au mobilizat ºi au strâns zeci de cutii cu cadouri pentru copiii sãraci sau foarte grav bolnavi de care se ocupã Asociaþia Piticot. Fie cã au fost impresionaþi de poveºtile dramatice ale beneficiarilor Asociaþiei, fie cã ºi-au dorit sã fie mai buni în preajma Sãrbãtorilor, aceºtia au contribuit fiecare, unii fãcând donaþii, alþii împachetând cadouri sau folosindu-ºi talentul pentru a aduce un zâmbet pe chipurile copiilor sãrmani. „Anul acesta, reacþia voluntarilor a fost impresionantã. Atât elevii, cât ºi angajaþii de la diverse firme s-au organizat într-un mod exemplar, reuºind sã strângã foarte multe cadouri pentru familiile mai puþin norocoase”, a spus Dorel Puchianu, director coordonator evenimente în cadrul Asociaþiei Piticot. Toate cadourile strânse în campania „Dãruieºte de Crãciun” u fost dãruite vineri, 21 decembrie 2012, de la ora 18.00, în cadrul spectacolului „Miracolul Crãciunului”, eveniment organizat de cãtre Asociaþia Piticot, ajuns anul acesta la cea de-a doua ediþie.
Sã fii mai bun! Asta înseamnã Crãciunul!
Printre voluntarii Asociaþiei Piticot s-au remarcat Florina Ghiþ, Alexandra Silaghi ºi Bianca Botãu, eleve în clasa a X-a la Liceul Don Orione. În loc sã-ºi petreacã timpul liber la cumpãrãturi sau socializând pe internet, acestea au petrecut ore întregi împachetând minuþios cadouri pentru copiii bolnavi. „Îmi doresc o lume mai bunã. Cu propriile puteri, vreau sã las în urma mea ceva mai bun, sã vãd un zâmbet pe feþele oamenilor. Pentru mine asta înseamnã Crãciunul, sã fii mai bun”, a spus Florina Ghiþ, pentru care voluntariatul a devenit deja un mod de viaþã. „Voluntariatul reprezintã pentru mine un mod util de a-mi petrece timpul liber într-un mod plãcut”, a spus Alexandra Silaghi. „Ne distrãm împachetând cadouri ºi ºtiind în acelaºi timp cã suntem parte a Miracolului Crãciunului”, a spus Bianca Botãu.
Fiþi mesagerii Moºului!
Persoanele inimoase pot face donaþii ºi online, pe www.piticot.org. Pentru mai multe detalii referitoare la modul cum puteþi veni în sprijinul copiilor grav bolnavi sau foarte sãraci, vã rugãm sã ne contactaþi prin e-mail, la adresele dorel@piticot.org ºi lavinia@piticot.org, sau prin telefon, sunând la numerele 0728/572.879 si 0728/270.876.   
Sponsori
Companiile care ne-au ajutat sã-l aducem pe Moº Crãciun la ERA Shopping Park sunt: 
Dragon Star Curier, Public Euroconsulting, www.yourmarket.ro, Euromaidec Touring,
Whiteland Import Export SRL, Tymbark Maspex Romania, Bella Romania IMPEX, Cofetãria Scala Oradea,  Editura Aquila'93, Faist Mekatronic, Prietenii Veseliei, Era Shopping Park.
Parteneri media
sfatulmamicilor.ro, qbebe.ro, oradea.net, oradeahub.com, oradea-online.ro, Radio Transilvania, Bihorstiri.ro, Ovidan.ro, Oradeapress.ro, 24FUN.
Despre Asociaþia Piticot
Din anul 2008 pânã în prezent, am reuºit cu sprijinul sponsorilor sã ajutãm peste 700 de copii nevoiaºi cu bunuri alimentare/nealimentare. Peste 24 de copii grav bolnavi au fost sprijiniþi financiar ºi moral pentru a-ºi redobândi sãnãtatea. Toate evenimentele caritabile ºi umanitare pe care le-am organizat pânã în prezent le gãsiþi pe site-ul nostru la secþiunea Evenimente.
În 2011, am realizat donaþii în bani de 36.100 lei, iar în 2012, pânã în prezent am donat 78.365 lei cãtre copii grav bolnavi înscriºi în Asociaþia noastrã. În aprilie 2011, am obþinut de la Ministerul Sãnãtãþii suma de 18.360 euro pentru Denisa, fetiþa este din Oradea, nu vede, nu aude ºi are gaurã în inimã. Denisa a fost operatã de douã ori pânã în prezent. (Ariadna Elena Macrea)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:01:03 Ora standard a Europei de Est