Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Drepturile copilului, promovate de către studenți în școlile din mediul rural din județul Bihor

Pagini speciale PractiPASS

Drepturile copilului, promovate de către studenți în școlile din mediul rural din județul Bihor

În perioada octombrie 2012 - mai 2013, în școlile din 20 de comune din județul Bihor, se desfășoară campania de informare - Drepturile copilului.

În această campanie sunt implicați 32 de studenți și 6 cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea. Activitatea este organizată în cadrul proiectului „Programul de practică pentru studenți: Protecția copilului – de la teorie la practică” (PractiPASS) și are ca scop aplicarea de către studenți, în mediu real, diferit de metoda clasică de practică, în special fără sprijinul tutorilor, a  unor proceduri orientate spre protecția copilului.
Broșura „Povestea drepturilor copilului”
Cu sprijinul cadrelor didactice, studenții au realizat broșura „Povestea drepturilor copilului”. Materialul informativ prezintă principalele drepturi ale copiilor, expuse sub forma unor povești care fac referire la situații concrete de încălcare sau de respectare a unui drept. Broșura de informare este distribuită tuturor elevilor și cadrelor didactice din școlile selectate pentru campania de informare. În cadrul activității au fost selectate școlile din 20 de comune din județul Bihor și satele aferente acestora. Campania de informare vizează elevii din clasele a IV-a și este planificată sub forma unor lecții, sesiuni de informare care sunt susținute de către studenți, sub supervizarea cadrelor didactice.
După încheierea campaniei de informare în luna mai 2013, studenții vor fi responsabilizați în vederea elaborării unui ghid de bune practici în protecția socială a copiilor din mediul rural. Specificul acestui material rezidă în fapul că el va fi un instrument creat de către studenți pentru studenți.
Până în prezent au fost realizare întâlniri cu elevii și cadrele didactice din școlile din localitățile Sîntandrei, Tileagd, Bălaia, Tilecuș, Ineu, Oșorhei, Alparea, Hidișelu de Sus, Husasău de Criș, Botean, Mierlău, Sântelec, Drăgești, Goila, Dicănești, Tășad, Sâmbăta, Răbăgani, Nojorid, Leș și Livada.
Impact și feedback pozitive
În general, activitatea se bucură de un feedback pozitiv din partea elevilor și învățătorilor din mediul rural. Studenții și cadrele didactice au fost impresionați de participarea elevilor la întâlniri, de interesul și implicarea activă a acestora în activitate.
Activitatea are un impact pozitiv atât din perspectiva informațiilor comunicate cu ocazia lecțiilor susținute în școli, dar și din punctul de vedere al inițierii colaborării cu învățătorii din mediul rural, ale căror experiență, opinii și perspective prezentând un real interes pentru continuarea activității din cadrul proiectului, dar și a activității academice desfășurate în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane. Totodată, rezultatele acestei campanii de informare se regăsesc la nivelul întregii comunități, care beneficiază la rândul ei de informațiile transmise prin intermediul comunicării directe cu elevii și al materialului informativ diseminat acestora.
Gânduri și impresii
„În momentul în care m-am înscris în acest proiect nu credeam că o să îmi aducă satisfacție sau că o să mă facă să reflectez asupra ideii de a lucra în învățământ, dar chipurile copiilor din sala de clasa, pe care se citește ,,vrem ceva nou”, te îndeamnă nu doar să apreciezi această meserie, dar și să îți dorești să o practici. Prin realizarea materialului didactic, necesar predării, deja ne imaginam reacțiile copiilor și astfel am reușit să îl facem cât mai accesibil. Când am pășit la ei în clasă și ne-au văzut, fețele lor s-au luminat, aveau și emoții, dar erau și curioși să vadă ce surprize avem pentru ei. Fiecare moment al predării a fost savurat de elevi cu intensitate, iar pentru noi fiecare zâmbet de-al lor și fiecare expresie că au înțeles ce sunt și care sunt ,,DREPTURILE COPILULUI” a însemnat o confirmare că munca noastră a fost răsplătită, că obiectivele campaniei de informare au fost îndeplinite cu succes și cel mai important lucru că ei au rămas cu ceva din experiența trăită. La final, pentru a ne demonstra că le-a plăcut ne-au spus în cor: ,,Vă mai așteptăm pe la noi!” A fost o experiență pe care nu o vom uita, care ne-a reamintit de copilăria noastră și de faptul că este important să îți cunoști drepturile”. (Ioana - studentă la specializarea Psihologie)
„Chiar dacă inițial am avut o reținere cu privire la prezentarea drepturilor copilului, ținând cont că am renunțat la a parcurge modulul pedagogic, am fost impresionată de modul în care copiii s-au implicat, de curiozitatea de care au dat dovadă, de cunoștințele pe care le-au avut și de bucuria cu care ne-au primit. În localitățile în care am fost prezenți, feed-back-ul a fost unul neașteptat de pozitiv. Pot să afirm că activitatea mi-a produs mulțumire și a fost o experiență utilă în relaționarea cu copiii”. (Monica - studentă înscrisă la master)
„Îl cam uitasem pe Duiliu Zamfirescu (nici nu știu dacă se mai studiază în școală), dar simt nevoia să-l parafrazez, aducând în atenția celor interesați de această problematică, o viziune idilică, dar totuși realistă a ceea ce este astăzi școala din mediul rural.
Prezentă, prin natura împrejurărilor, în mai multe școli din comunele Drăgești și Hidișelul de Sus, m-am lăsat cuprinsă de nostalgia ciclului primar parcurs într-un sat din zona Beiușului, a celor doi dascăli (soț și soție) Munteanu Petru și Munteanu Elena, care schimbau anual clasele la care predau, fiind oarecum specializați pentru clasele I-III, respectiv II-IV. Le datorez celor doi cunoștințe și deprinderi fundamentale de muncă intelectuală, cum ar fi ortografia limbii române, calculul mintal sau dragostea de lectură.
Probabil că la fel vor vorbi sau vor scrie, peste mulți ani, măcar unii dintre elevii pe care i-am văzut în ultimele luni cu ochii ațintiți asupra învățătoarelor din cele două comune, al căror nume doresc să-l amintesc într-un gest de admirație pentru munca lor, dar și de solidaritate față de profesia nobilă de învățător: Moza Elena, Buda Maria, Bala Emilia, Perțe Andreea, Cuc Florica, Jarca Florina, Sârbu Mirela, Iovan Ioana, Creț Alina.
Cu ocazia participării la campania de informare cu privire la drepturile copilului, am avut bucuria de a constata deschiderea primarilor și a asistenților sociali din cele două comune, a directorilor de școli și învățătoarelor pentru colaborare în cadrul proiectului, o colaborare benefică, deopotrivă pentru inițiatori, cât și pentru beneficiari. Noi, reprezentanții Universității din Oradea, profesori și studenți, am luat contact cu problemele și cu realizările școlilor din mediul rural, reprezentanții școlilor și primăriilor au avut o întâlnire interesantă, spunem noi, cu problematica drepturilor copiilor expusă de studenți. S-a stabilit și o formă de comunicare interinstituțională, pe viitor, în vederea găsirii de noi activități comune, de dezbatere a unor probleme de interes pentru ambele părți, de soluționare a unor situații care țin de atribuțiile instituțiilor implicate sau de mijlocire a accesului la specialiști din diferite domenii pentru rezolvarea unor probleme specifice copiilor din mediul rural.
Sper ca broșurile cuprinzând drepturile copilului, frumos ilustrate, realizate de către studenți și dăruite copiilor din școlile vizitate, să rămână pentru ei ca o amintire frumoasă a acestei activități și, de ce nu, o punte peste timp, până când ei înșiși vor deveni studenți”. (cadru didactic la Facultatea de Științe Socio-Umane).
PractiPASS
Este vorba despre activități organizate în cadrul proiectului PractiPASS - Programul de practică pentru studenți: Protecția copilului – de la teorie la practică” (PractiPASS), proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Contract: POSDRU 90/2.1/S/61957
Partenerii proiectului
Partenerii Facultății de Științe Socio-Umane sunt: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Administrația Socială Comunitară Oradea, Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie - Biroul Operațional Oradea, Centrul Școlar pentru Educației Incluzivă nr. 1 Oradea, Universitatea din București - Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 București, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 București, Fundația „Copii în Dificultate” București, Școala Specială nr. 7 București, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad - Facultatea de Științe ale Educației și Asistență Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Consiliul Local al Municipiului Arad - Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară, Fundația Creștină R.C.E. Speranța Copiilor Arad.
Manager de proiect - prof. univ. dr. Floare Chipea, Universitatea din Oradea
Persoană de contact - cercetător științific Sorana Săveanu, director de promovare
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Drepturile copilului, promovate de către studenți în școlile din mediul rural din județul Bihor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:29 Ora standard a Europei de Est