Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (13)

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

„Contrary to some of the common beliefs out there, the claims behind the end of the world quickly unravel when pinned down to the 2012 timeline.” (NASA, [2])

Numărul 13, noroc sau ghinion? Coincidență stranie? Am ajuns la episodul al 13-lea al serialului nostru și ne apropiem și de sfârșitul celui de al 13-lea Baktun (la 21.12.2012) din calendarul maiaș. Mulți indivizi speculează că la această dată ar veni sfârșitul lumii, apocalipsa, dar până atunci nu ezită să se îmbogățească de pe urma acestui subiect. Unii oameni consideră numărul 13 ca fiind blestemat, alții îl consideră norocos, iar eu știu că este doar un număr…prim (indivizibil, așa cum sunt încă o infinitate de numere întregi).
A gugăli, gugălire. Pentru a face economie de cuvinte, vreau să precizez că voi utiliza în continuare un verb, care încă nu există în DEX, verbul „a gugăli” (to google), adică „a căuta pe Internet cu ajutorul motorului Google”. Verbul a pătruns în limba engleză vorbită din 2002, iar din 2006 apare și în Oxford English Dictionary [1].
Gugălind după 13. Dacă gugălesc expresia „despre numărul 13”, mi se returnează aprox. 281 milioane de rezultate, iar dacă gugălesc „sfârșitul lumii anul 2012”, găsesc peste 5 milioane de rezultate în pagini web (doar în limba română, în engleză sunt substanțial mai multe). Aceste indicii dovedesc un interes exagerat din partea netățenilor pentru astfel de subiecte, iar profitorii știu să facă bani din asta (în special prin reclame postate pe astfel de pagini). Evident, există și pagini serioase, de știință sau de sorginte științifică, ca de exemplu pagina NASA, în limba engleză [2] sau pagina Science World în limba română [3], unde se dau explicații argumentate științific despre fenomenul 2012 (despre care puteți citi mai multe accesând linkurile externe din [4]).
„Dubito ergo cogito”: Să discernem cu mare grijă informația gugălită. Pe Internet găsim informație științifică, informație de popularizare a științei și maculatură scrisă de amatori sau, mai rău, aberații scrise de tot felul de ciudați (care se dau vizionari, esoteriști, paranormali etc.). E foarte important să ne formăm deprinderi și priceperi de a discerne informația gugălită, deși nu este chiar ușor, pentru că există netățeni răufăcători, capabili să posteze pe Internet clone ale unor pagini oficiale, ca să încerce să ne inducă în eroare. E sănătos pentru mintea noastră ca, înainte de a lua de bună o informație gugălită, să ne îndoim de veridicitatea sa și să căutăm și alte surse, să comparăm, să analizăm critic sursa, să gândim cu mintea proprie și să întrebăm și alți oameni de încredere.
Ce este al 13-lea Baktun ? O definiție sumară a Baktun-ului se poate găsi în [5] și tot aici scrie că al 13-lea Baktun se termină la 21 decembrie 2012. Se poate termina și lumea atunci? Profesoara de antropologie Rosemary Joyce, de la Universitatea Berkeley din California, discută cu studenții acest subiect pe blogul universității [6], de unde puteți afla mai multe explicații.
Episodul 13, ultimul episod. Da, este ultimul episod din 2012, din acest ciclu semestrial, dar nu și ultimul din serialul nostru. Deoarece vine vacanța în 21.12.2012, episodul 14 va urma de-abia în ianuarie 2013. Cam așa stau lucrurile și cu Apocalipsa și al 13-lea Baktun din calendarul maiaș. E o prostie să te temi inutil de un eveniment pe care, chiar dacă ar urma să se producă, nu ai puterea să-l oprești. Prostia este dăunătoare, nu numai purtătorului, ci și celor din jurul său. Spunea cineva că și răutatea e o consecință a prostiei. Mi-aș dori ca la 21 decembrie 2012, să vină sfârșitul prostiei, să se producă în mintea noastră un salt calitativ care să ne facă să înțelegem că e înțelept să fim mai buni, să respectăm cele 10 porunci, să ne iubim aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a cărui naștere o vom sărbători în curând.
Crăciun liniștit și un an nou mai bun!
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Google_%28verb%29
[2] http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html
[3] http://www.scienceworld.ro/stiri/apocalipsa-2012-infirmata-chiar-de-maya-i-11929.html
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Fenomenul_2012
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Baktun
[6]
http://blogs.berkeley.edu/2012/12/11/lets-party-like-its-baktun-13-or-the-end-of-the-world/

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:25 Ora standard a Europei de Est