Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (13)

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

„Contrary to some of the common beliefs out there, the claims behind the end of the world quickly unravel when pinned down to the 2012 timeline.” (NASA, [2])

Numărul 13, noroc sau ghinion? Coincidență stranie? Am ajuns la episodul al 13-lea al serialului nostru și ne apropiem și de sfârșitul celui de al 13-lea Baktun (la 21.12.2012) din calendarul maiaș. Mulți indivizi speculează că la această dată ar veni sfârșitul lumii, apocalipsa, dar până atunci nu ezită să se îmbogățească de pe urma acestui subiect. Unii oameni consideră numărul 13 ca fiind blestemat, alții îl consideră norocos, iar eu știu că este doar un număr…prim (indivizibil, așa cum sunt încă o infinitate de numere întregi).
A gugăli, gugălire. Pentru a face economie de cuvinte, vreau să precizez că voi utiliza în continuare un verb, care încă nu există în DEX, verbul „a gugăli” (to google), adică „a căuta pe Internet cu ajutorul motorului Google”. Verbul a pătruns în limba engleză vorbită din 2002, iar din 2006 apare și în Oxford English Dictionary [1].
Gugălind după 13. Dacă gugălesc expresia „despre numărul 13”, mi se returnează aprox. 281 milioane de rezultate, iar dacă gugălesc „sfârșitul lumii anul 2012”, găsesc peste 5 milioane de rezultate în pagini web (doar în limba română, în engleză sunt substanțial mai multe). Aceste indicii dovedesc un interes exagerat din partea netățenilor pentru astfel de subiecte, iar profitorii știu să facă bani din asta (în special prin reclame postate pe astfel de pagini). Evident, există și pagini serioase, de știință sau de sorginte științifică, ca de exemplu pagina NASA, în limba engleză [2] sau pagina Science World în limba română [3], unde se dau explicații argumentate științific despre fenomenul 2012 (despre care puteți citi mai multe accesând linkurile externe din [4]).
„Dubito ergo cogito”: Să discernem cu mare grijă informația gugălită. Pe Internet găsim informație științifică, informație de popularizare a științei și maculatură scrisă de amatori sau, mai rău, aberații scrise de tot felul de ciudați (care se dau vizionari, esoteriști, paranormali etc.). E foarte important să ne formăm deprinderi și priceperi de a discerne informația gugălită, deși nu este chiar ușor, pentru că există netățeni răufăcători, capabili să posteze pe Internet clone ale unor pagini oficiale, ca să încerce să ne inducă în eroare. E sănătos pentru mintea noastră ca, înainte de a lua de bună o informație gugălită, să ne îndoim de veridicitatea sa și să căutăm și alte surse, să comparăm, să analizăm critic sursa, să gândim cu mintea proprie și să întrebăm și alți oameni de încredere.
Ce este al 13-lea Baktun ? O definiție sumară a Baktun-ului se poate găsi în [5] și tot aici scrie că al 13-lea Baktun se termină la 21 decembrie 2012. Se poate termina și lumea atunci? Profesoara de antropologie Rosemary Joyce, de la Universitatea Berkeley din California, discută cu studenții acest subiect pe blogul universității [6], de unde puteți afla mai multe explicații.
Episodul 13, ultimul episod. Da, este ultimul episod din 2012, din acest ciclu semestrial, dar nu și ultimul din serialul nostru. Deoarece vine vacanța în 21.12.2012, episodul 14 va urma de-abia în ianuarie 2013. Cam așa stau lucrurile și cu Apocalipsa și al 13-lea Baktun din calendarul maiaș. E o prostie să te temi inutil de un eveniment pe care, chiar dacă ar urma să se producă, nu ai puterea să-l oprești. Prostia este dăunătoare, nu numai purtătorului, ci și celor din jurul său. Spunea cineva că și răutatea e o consecință a prostiei. Mi-aș dori ca la 21 decembrie 2012, să vină sfârșitul prostiei, să se producă în mintea noastră un salt calitativ care să ne facă să înțelegem că e înțelept să fim mai buni, să respectăm cele 10 porunci, să ne iubim aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a cărui naștere o vom sărbători în curând.
Crăciun liniștit și un an nou mai bun!
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Google_%28verb%29
[2] http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html
[3] http://www.scienceworld.ro/stiri/apocalipsa-2012-infirmata-chiar-de-maya-i-11929.html
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Fenomenul_2012
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Baktun
[6]
http://blogs.berkeley.edu/2012/12/11/lets-party-like-its-baktun-13-or-the-end-of-the-world/

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:09 Ora de vară a Europei de Est