Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Contribuții la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în județele Bihor și Hajdu Bihar”

Miercuri, la Biblioteca Universității din Oradea, final de proiect

„Contribuții la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în județele Bihor și Hajdu Bihar”

Miercuri (12 decembrie 2012), în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a avut loc activitatea de încheiere a proiectului HURO/0802/083_AF „Contribuții la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în județele Bihor și Hajdu Bihar”, acronim REGENERG.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completat de co-finanțarea națională a celor două state membre, Ungaria și România.
Proiectul a fost implementat de Universitatea orădeană în calitate de lider de proiect LP, împreună cu Universitatea din Debrecen, în calitate de partener, pe axa prioritară 2 „Întărirea coeziunii sociale și economice în regiunea de frontieră”, domeniul major de intervenție 2.2. „Promovarea cooperării în domeniul C+D și inovației”, acțiunea 2.2.1. „Dezvoltarea comună a infrastructurii de cercetare”.
Valoarea totală a proiectului este de 873925 euro; din această valoare, 523.973 euro revin Universității din Oradea, iar 349.952 euro Universității din Debrecen.
În deschiderea evenimentului, dna Costea Monica - managerul proiectului a prezentat prezidiul, alcătuit din: cancelarul Senatului universitar - dl prof. univ. dr. Aurel Căuș; prodecanul Facultății de Protecția Mediului – dl Lucian Roman; prodecanul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației – dl Daniel Trip, alături de distinșii invitați (parteneri) din Olanda și Ungaria.
Reprezentantul Senatului universității a transmis felicitările conducerii universității echipei de proiect pentru rezultatele obținute. În nume personal, dl cancelar a făcut o mărturisire sinceră, declarând că dacă va reuși să-și facă vreodată o casă – „utilizând energiile regenerabile – să pot să mă laud cu faptul că sunt coleg cu cei care au contribuit într-o mare măsură la dezvoltarea acestui sistem”.
„S-au obținut foarte multe dotări de ultimă oră”
La rândul său, dl prodecan Daniel Trip avea să sublinieze câștigul imediat al implementării proiectului
„Pentru noi, proiectul (...) reprezintă un moment marcant, datorită următoarelor aspecte. În primul rând, ne bucurăm că am fost cooptați în acest proiect, am fost parteneri; mulți dintre colegii mei de la facultate au putut să-și desfășoare activitatea în cadrul unui colectiv internațional, alcătuit din personalități de excepție. Proiectul, fiind foarte complex, deoarece a trebuit să investighez potențialul energetic al multor surse de energie (...), a creat premisele, zic eu, pe viitor, ale unor posibile dezvoltări sau atrageri de fonduri pe această direcție. Deci, considerăm că acest proiect, care astăzi se realizează, este doar un început. Colegii noștri ne-au arătat că au pus bazele, că au reușit să adune... foarte multe informații valoroase care pot fi și valorificate... Totodată mai vreau să subliniez următorul fapt. Pentru noi ca și facultate, proiectul este important și datorită faptului că s-au obținut foarte multe dotări de ultimă oră, dotări care pot fi folosite atât în acțiunile de continuare a cercetărilor demarate în cadrul acestui proiect, dar și pentru activitatea didactică. Nu în ultimul rând, acest proiect a contribuit la creșterea vizibilității facultății noastre pe plan local, regional, dar și internațional”, a conchis dl prodecan Daniel Trip. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Contribuții la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în județele Bihor și Hajdu Bihar”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:03 Ora de vară a Europei de Est