Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Viața adevărată înseamnă puterea de a iubi”

Noi speranțe nasc vise la poarta sufletului meu

„Viața adevărată înseamnă puterea de a iubi”

Stau liniștită la fereastră și privesc cum vin anotimpurile și pleacă...

Până mai ieri, am văzut cum toamna, cu ultimele-i puteri a mângâiat fructele dându-le o strălucire aparte, a îmbrăcat natura cu hăinuță aurie, acum privesc cum din înălțimile albastre cad cu nemiluita steluțe de catifea strălucitoare, ce se aștern într-un covor moale și pufos. Vântul cântă prin crengi, copacii par niște uriași albi ce străjuiesc drumul. Totul pare rupt din poveștile copilăriei...
Am realizat faptul că uneori nici nu e nevoie să ieși din cameră. E suficient să stai la masă și să asculți sau nici măcar, ci doar să aștepți. Nu trebuie să aștepți ceva special, trebuie doar să stai nemișcat și singur și vei vedea cum lumea ți se dezvăluie de bună voie, cum ți se așterne pur și simplu la picioare...
Viața trebuie folosită nu pentru A FACE, ci pentru A FI
Nu îmi doresc să înving, nu doresc succesul, vreau doar să fiu eu însămi, să-mi trăiesc viața până la capăt... Viața adevărată înseamnă puterea de a iubi, înseamnă să fii mâna întinsă din întuneric către cineva care are nevoie, înseamnă să fii izvor de putere pentru un suflet slab. Frumusețea vieții și fericirea adevărată înseamnă să știi să-ți păstrezi bunătatea ca pe o comoară de preț, să înveți să dăruiești fără să stai pe gânduri și fără să aștepți ceva în schimb, să știi să pierzi fără să regreți, ci cu demnitate, cu gândul că orice pierdere e doar un mijloc de a afla ce ne lipsește pentru a merge mai departe.
Cred că fiecare dintre noi ar trebui să învățăm că viața trebuie folosită nu pentru A FACE, ci pentru A FI. Cum îmi doresc să fiu? Simplă, liniștită, caldă, dar și fermă față de mine și cei de lângă mine. Fermă și corectă. Voința mi-a fost și-mi este cea care-mi modelează viața. Dacă am reușit sau nu, nu e răspunderea nimănui. Eu sunt forța! Pot înlătura piedicile din cale-mi, sau mă pot rătăci fără a găsi drumul spre „casă”. Este alegerea mea, răspunderea mea. Pot să ajung atât de departe cât pot să merg, sau cât îmi doresc... Câștig sau pierd, eu am cheia propriului meu destin în cea mai mare măsură. Greșesc din nou? Încerc din nou! Merg mai departe și noi speranțe nasc vise la poarta sufletului meu... Ce-am fi fără speranța zilei ce va veni?
Măreția inimii noastre se vede din felul în care știm să dăruim și să primim
Ar trebui să învățăm în fiece clipă să facem ceea ce e absolut necesar, apoi ce este posibil și ne vom trezi într-o bună zi făcând ceea ce acum pare imposibil și îndepărtat. Provocările la care ne supune viața ne fac să descoperim lucruri surprinzătoare despre noi înșine, abia în situații limită descoperim că infinitul este mult mai aproape decât pare... Greutățile nu-l blochează pe om, ci-l ajută să afle cine este cu adevărat.
Fiecare dintre noi are clipa sa de măreție pentru că fiecare dintre noi poate fi de folos cuiva sau într-un anume fel și pentru asta nu-ți trebuie diplomă, ci doar o inimă mare. Măreția inimii noastre se vede din felul în care știm să dăruim și să primim, din ceea ce facem și spunem, se cunoaște după mers și după ceea ce văd cei de lângă noi în ochii noștri...
 Mă bucur că zi de zi pot să-mi suflec mânecile să mă apuc de lucru ca să-mi forțez, de ce nu, limitele, mă bucur să mă trezesc cu un zâmbet șugubăț în colțul gurii în fiece dimineață, să mulțumesc zilei pentru ceea ce-mi va oferi, să-mi simt mintea curată pentru ceea ce voi face, să adorm mângâiată de bucuria lucrului făcut cu folos, să mă mulțumesc că exist!
Nu întotdeauna am ceea ce îmi doresc, dar și asta face parte din condiția fericirii, pentru că în felul acesta reușesc să dau valoare fiecărui lucrușor dobândit cu trudă, cu demnitate, cu sacrificiu și uneori doar cu multă, multă lacrimă... Dar câtă fericire se ascunde în sublimul suferinței!
Te încarc din nou cu mine în zi de iarnă
Prieten drag, ce am vrut să-ți spun? Nu lăsa fiecare fleac să-ți tulbure pacea minții, nu-ți vinde sufletul... Viața e mult prea prețioasă pentru a fi sacrificată unor lucruri fără preț... Vin sărbătorile! Bucură-te de iarnă! E atâta liniște și lumină în jur! Fă lumină și sărbătoare în sufletul tău și trăiește-ți viața! Până la capăt...
Te încarc din nou cu mine în zi de iarnă poate prea devreme venită peste noi, sau poate prea mult așteptată... Știu că vei citi gândurile mele, am simțit nevoia să mă descarc de preamultul și preaplinul sufletului... (Anna)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:23 Ora standard a Europei de Est