Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Viața adevărată înseamnă puterea de a iubi”

Noi speranțe nasc vise la poarta sufletului meu

„Viața adevărată înseamnă puterea de a iubi”

Stau liniștită la fereastră și privesc cum vin anotimpurile și pleacă...

Până mai ieri, am văzut cum toamna, cu ultimele-i puteri a mângâiat fructele dându-le o strălucire aparte, a îmbrăcat natura cu hăinuță aurie, acum privesc cum din înălțimile albastre cad cu nemiluita steluțe de catifea strălucitoare, ce se aștern într-un covor moale și pufos. Vântul cântă prin crengi, copacii par niște uriași albi ce străjuiesc drumul. Totul pare rupt din poveștile copilăriei...
Am realizat faptul că uneori nici nu e nevoie să ieși din cameră. E suficient să stai la masă și să asculți sau nici măcar, ci doar să aștepți. Nu trebuie să aștepți ceva special, trebuie doar să stai nemișcat și singur și vei vedea cum lumea ți se dezvăluie de bună voie, cum ți se așterne pur și simplu la picioare...
Viața trebuie folosită nu pentru A FACE, ci pentru A FI
Nu îmi doresc să înving, nu doresc succesul, vreau doar să fiu eu însămi, să-mi trăiesc viața până la capăt... Viața adevărată înseamnă puterea de a iubi, înseamnă să fii mâna întinsă din întuneric către cineva care are nevoie, înseamnă să fii izvor de putere pentru un suflet slab. Frumusețea vieții și fericirea adevărată înseamnă să știi să-ți păstrezi bunătatea ca pe o comoară de preț, să înveți să dăruiești fără să stai pe gânduri și fără să aștepți ceva în schimb, să știi să pierzi fără să regreți, ci cu demnitate, cu gândul că orice pierdere e doar un mijloc de a afla ce ne lipsește pentru a merge mai departe.
Cred că fiecare dintre noi ar trebui să învățăm că viața trebuie folosită nu pentru A FACE, ci pentru A FI. Cum îmi doresc să fiu? Simplă, liniștită, caldă, dar și fermă față de mine și cei de lângă mine. Fermă și corectă. Voința mi-a fost și-mi este cea care-mi modelează viața. Dacă am reușit sau nu, nu e răspunderea nimănui. Eu sunt forța! Pot înlătura piedicile din cale-mi, sau mă pot rătăci fără a găsi drumul spre „casă”. Este alegerea mea, răspunderea mea. Pot să ajung atât de departe cât pot să merg, sau cât îmi doresc... Câștig sau pierd, eu am cheia propriului meu destin în cea mai mare măsură. Greșesc din nou? Încerc din nou! Merg mai departe și noi speranțe nasc vise la poarta sufletului meu... Ce-am fi fără speranța zilei ce va veni?
Măreția inimii noastre se vede din felul în care știm să dăruim și să primim
Ar trebui să învățăm în fiece clipă să facem ceea ce e absolut necesar, apoi ce este posibil și ne vom trezi într-o bună zi făcând ceea ce acum pare imposibil și îndepărtat. Provocările la care ne supune viața ne fac să descoperim lucruri surprinzătoare despre noi înșine, abia în situații limită descoperim că infinitul este mult mai aproape decât pare... Greutățile nu-l blochează pe om, ci-l ajută să afle cine este cu adevărat.
Fiecare dintre noi are clipa sa de măreție pentru că fiecare dintre noi poate fi de folos cuiva sau într-un anume fel și pentru asta nu-ți trebuie diplomă, ci doar o inimă mare. Măreția inimii noastre se vede din felul în care știm să dăruim și să primim, din ceea ce facem și spunem, se cunoaște după mers și după ceea ce văd cei de lângă noi în ochii noștri...
 Mă bucur că zi de zi pot să-mi suflec mânecile să mă apuc de lucru ca să-mi forțez, de ce nu, limitele, mă bucur să mă trezesc cu un zâmbet șugubăț în colțul gurii în fiece dimineață, să mulțumesc zilei pentru ceea ce-mi va oferi, să-mi simt mintea curată pentru ceea ce voi face, să adorm mângâiată de bucuria lucrului făcut cu folos, să mă mulțumesc că exist!
Nu întotdeauna am ceea ce îmi doresc, dar și asta face parte din condiția fericirii, pentru că în felul acesta reușesc să dau valoare fiecărui lucrușor dobândit cu trudă, cu demnitate, cu sacrificiu și uneori doar cu multă, multă lacrimă... Dar câtă fericire se ascunde în sublimul suferinței!
Te încarc din nou cu mine în zi de iarnă
Prieten drag, ce am vrut să-ți spun? Nu lăsa fiecare fleac să-ți tulbure pacea minții, nu-ți vinde sufletul... Viața e mult prea prețioasă pentru a fi sacrificată unor lucruri fără preț... Vin sărbătorile! Bucură-te de iarnă! E atâta liniște și lumină în jur! Fă lumină și sărbătoare în sufletul tău și trăiește-ți viața! Până la capăt...
Te încarc din nou cu mine în zi de iarnă poate prea devreme venită peste noi, sau poate prea mult așteptată... Știu că vei citi gândurile mele, am simțit nevoia să mă descarc de preamultul și preaplinul sufletului... (Anna)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:35 Ora de vară a Europei de Est