Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Porților Deschise la C.S.E.I. „Cristal” Oradea

3 decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Ziua Porților Deschise la C.S.E.I. „Cristal” Oradea

Ziua Porților Deschise la C.S.E.I. „Cristal” Oradea Luni, 3 decembrie 2012, la C.S.E.I. „Cristal” Oradea a avut loc sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Ziua a avut drept scop promovarea înțelegerii problemelor cu care se confruntă copiii cu dizabilități, susținerea demnității, a drepturilor și bunăstării acestora. Acțiunile intreprinse au  constituit astfel o ocazie pentru schimbarea de atitudine față de acești copii prin eliminarea barierelor între ei și comunitate.
În unitate s-au desfășurat o multitudine de activități în parteneriat cu unități școlare din învățământul de masă, partenere în diverse proiecte educaționale.
Un loc central l-a avut activitatea de confecționare a felicitărilor de Crăciun pentru partenerii din proiectul Comenius Young Europe - invitați  copiii și cadrele didactice de la Grădinița „Orsolya” Oradea și Grădinița „Csillagocska” Oradea, parteneri în proiectul „Prietenia, un dar de preț”.  În ideea de a obișnui copiii să trăiască în relație cu cei din jur, să-și dezvolte stări afective pozitive, să manifeste prietenie, armonie, toleranță, să-și adapteze comportamentul propriu la cerințele grupului cu care vin în contact, să respecte normele de conviețuire socială, copiii din cele trei instituții amintite au conlucrat la realizarea felicitărilor, au cântat, au dansat și au petrecut împreună într-o zi specială. Scopul central al acțiunii l-a constituit educarea copiilor în spiritul păcii, al cooperării și prieteniei, ca valori principale ale „Europei extinse”, prin formarea comportamentelor de prietenie și prețuire reciprocă.
Au contribuit la buna desfășurare a activităților director, prof. Lezeu Rodica,  prof. Opriș Aurelia, prof. Vesa Ramona, prof. Szabo Ana (Grădinița „Orsolya” Oradea ) prof. Kecses Edit, prof. Dobrai Julia (Grădinița „Csillagocska”), prof. Pleș Gabriela, prof. Mihaela Moldovan, prof. Drimba Rita.
Programul zilei a cuprins o multitudine de alte acțiuni printre care pot fi amintite:   activități în cadrul proiectului „Succesul continuității grădiniță - școală – invitați copiii și cadrele didactice de la Liceul Romano-Catolic „St. Laszlo” Oradea, parteneri în proiect, activități în cadrul S.N.A.C. cu parteneri elevi voluntari  de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea – „Suflet pentru suflet”, acțiuni în proiectul „Draga mea copilărie” - invitați copiii clasei a II-a de la Liceul de Artă, activități S.N.A.C. în parteneriat cu elevii voluntari de la Liceul de Artă Oradea, confecționare „Inimioarele prieteniei”, moment artistic pentru marcarea Zilei Naționale a României, montarea inimioarelor și candelelor, colinde, parteneriatul „Inimi pentru inimi”, cu C.S.E.I. „Orizont”, teatru experiențial în parteneriat cu familiile copiilor, moment artistic – „Dansul prieteniei”,  în parteneriat S.N.A.C. cu elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea ș.a.
Ziua s-a încheiat cu masa rotundă  cu tema „Solidaritate pentru dizabilitate” la care au participat toate cadrele didactice ale centrului.
Așa cum remarca doamna profesor Maria Ivănescu, ziua a constituit un prilej de a așeza mai mult decât oricând copiii în centrul preocupărilor cadrelor didactice și satisfacția supremă vine din faptul că aceștia au trăit experiența la cote maxime și s-au simțit valorizați într-o zi specială. (Ramona VESA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Porților Deschise la C.S.E.I. „Cristal” Oradea. 
i

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:48:19 Ora standard a Europei de Est