Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii Colegiului Național Mihai Eminescu spun Stop violenței!

„Violența ucide îngeri”

Elevii Colegiului Național Mihai Eminescu spun Stop violenței!

În vibrări de colinde sfinte, în prag de sărbători creștine, elevii Colegiului Național Mihai Eminescu au încercat să îngroape părțile întunecate ale ființei umane și să strige la unison Stop violenței.

Sala de festivități a școlii a fost locul reunirii elevilor din clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a, sub îndrumarea profesoarelor Ramona Tătar și Violeta Ias. Având participarea unor invitați de onoare ai Uniunii Femeilor Bihor și Poliția Română, elevii au surprins în cuvinte și imagini impresionante violența văzută prin ochi de adolescent.  Activitatea elevilor a debutat cu un discurs al președintei Uniunii Femeilor, doamna ing. Miorița Săteanu, despre semnificația și importanța luptei contra violenței domestice căreia i s-a dedicat o sărbătoare cu caracter mondial, Ziua Internațională de Luptă contra Violenței Domestice.
Pentru început, s-a prezentat un scurt istoric al acțiunilor de combatere a violenței desfășurate între 25 noiembrie și 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului), cuprinzând și Ziua Mondială de Luptă împotriva Sida. Și pentru că în sufletul celor mici nu ar trebui să își găsească adăpost nici măcar o umbră de violență, liceeni au inclus în programul lor un filmuleț în care boboceii școlii au oferit mărturii vii ale felului propriu și ingenuu în care percep ei violența.
Folosind atât verbul, cuvântul viu, cât și limbajul mimico gestual, elevii au prezentat pe scena școlii câteva scenete reprezentative pentru violența de grup, apoi un film impresionant despre violența în școală tot mai întâlnită și cu  efecte tragice în viitor, dovedind un vădit talent actoricesc aplaudat de întreaga asistență.
„Iubirea nu naște violență”
O altă formă de violență prezentată a fost cea la adresa femeilor, victime ale celor care din parteneri le devin călăi. Elevii au cuprins în vorbe și imagini grăitoare acest tip de violență.
În final, elevii au dorit să transmită colegilor mesaje pe cât de adevărate pe atât de dureroase: iubirea nu naște violență, iubește cu capul, nu cu pumnul, violența ucide îngeri.
După activitatea elevilor, a luat cuvântul invitata de onoare din Republica Moldova care a ținut să sublinieze ingeniozitatea dovedită de elevi, precizând că e meritoriu ca liceenii să își unească vocile în cor  animați de pace, armonie, înțelegere și respect. 
Prof. Ramona TĂTAR
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii Colegiului Național Mihai Eminescu spun Stop violenței!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:17 Ora de vară a Europei de Est