Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Medalion” Ioan Slavici – la 160 de ani de la naștere

Vineri, la Școala “Oltea Doamna” Oradea

“Medalion” Ioan Slavici – la 160 de ani de la naștere

Profesoara de română Mirela Tanc și elevii săi din a VII-a A au pornit, în mai 2007, pe urmele lui Ioan Slavici, la Șiria (Arad) și mai departe, încercând să-i “întâlnescă” pe dascălul Pintilie și pe fiul său, Trandafir, în satul Butucani…

 Astăzi (vineri, 18 ianuarie 2008), rememorând acele vremuri și locuri cu ajutorul imaginilor, printr-o prezentare în power point, actualii elevi ai clasei a VIII-a A și dirigintele lor, Mirela Tanc, s-au întrecut în a ni-l reda pe Ioan Slavici într-o lumină nouă, actualizată, în cadrul cercului literar de creație “Slavici și noi”, la 160 de ani de la naștere. Și ca motivația și satisfacția muncii lor să fie depline, profesoara de română le-a oferit un prilejul special de a-și etala creațiile în fața unor distinși invitați precum: prof. Radu Mazilescu, inspector școlar de specialitate, Ioan Derșidan și Ion Simuț, decan, și respectiv, prodecan ai Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea. Profesoara dirigintă a trecut în bancă, iar rolul de moderator a fost preluat, cu succes, de eleva Lavinia-Roxana Ghenț.
Nuvela „Popa Tanda”, în variantă S.F.,  basm, rebus...
Pornind de la operele scrise de Ioan Slavici și citite de ei, folosind metoda empatiei (lansată de profesoara Mirela Tanc ca o provocare), elevii s-au mobilizat să prezinte în chip cât mai ingenios informațiile, creând variante ale nuvelei “Popa Tanda” (sugerate de profesorul diriginte).  Așa s-au născut: Ioan Slavici între critică și admirație (autor, Claudiu Oprea), Alexandra Cinică a compus un cvintet a cărui temă se referă la personajul principal din nuvela “Popa Tanda” , pornind de la aceeași nuvelă, Denisa Găveanu a creat maxime și cugetări, iar Lavinia Roxana Ghenț a scris o pagină de jurnal a preotului Trandafir, Alexandra Cinică a adaptat nuvela la realitățile cotidiene, iar Claudiu Oprea a transpus-o în variantă S.F. Dând dovadă de imaginație bogată, Alexandru Zlibuț a transformat nuvela în basm. Lisa Crăiuț a creat o poezie (pornind tot de la conținutul nuvelei), iar Răzvan Birău a compus versuri amuzante. Pe lângă compozițiile literare, elevii au realizat și lucrări grafice cu subiecte tot din nuvela “Popa Tanda”: satul Sărăceni, înainte și după venirea preotului Trandafir, imagini ilustrând strategii ale preotului, ba chiar și un rebus…
Maxime și cugetări, strigături…
Spre delectare, am spicuit câteva fragmente din frumoasele compoziții literare realizate de  elevii dnei profesoare Mirela Tanc, apreciate ca reușite și de distinșii invitați.
*
“Pământul, cât de bun ar fi, fără lucrător, rămâne sălbatic.
Vara, întins la umbră doarme, iar iarna, moare de foame.
Cine se scoală târziu mănâncă târziu.
Omului cu stăruință toate-i sunt cu putință.”
*
“Popa Tanda/ Strânge, drege și culege/ Ca să îi mobilizeze/ Pe săteni./ Þine-l, Doamne, sănătos/ Că e omul credincios.”
*
“Ioane Slavici,/ Mare prozator mai ești!/ Ai scris nuvele, romane, memorii, dar și povești/ Cum numai tu reușești/ Cunoști satele  românești,/ În special cele ardelenești.” (strigătură)
*
Trandafir, preot cu carte și multe calități,
Aspru cu cei leneși, vesel, vorbăreț și prietenos,
Nu lăsa ziua să treacă, muncind cu zel, cu folos.
Dacă sărăcenenii-odată, îl credeau cam păcătos,
Au văzut ce face popa și l-au urmat bucuroși.”
*
“Părintele încerca din răsputeri să-i facă pe săteni să-și schimbe concepțiile despre viață. Mulți dintre ei nu aveau ce mânca de pe o zi pe alta, dar aveau televiziune prin cablu. Femeile stăteau toată ziua la telenovele, iar bărbații la “Boambă”. Copiii lor aveau nume de personaje din telenovele, cum ar fi: Luis Armando, Fernanda, Rosalinda, Maria Mercedes…”
“Și se apucă să-și refacă propria casă din temelii. Odată cu ușile și cu ferestrele termopan, își făcu canalizare, își luă telefon mobil, utilaje agricole și o mașină bună, la mâna a doua.”
*
“Părintele Trandafir, fiul dascălului Pintilie,
Un om bun, înțelept, dar cu prea multă sinceritate și ambiție,
La cererea sătenilor din Butucani a fost mutat
Pe Valea Seacă, într-un amărât sat.
Ajuns în Sărăceni, un sat cu oameni leneși și delăsați,
Unde acoperișuri și pereți erau surpați,
Unde biserica era pe punctul de a se dărâma,
Fără livezi sau grădini în care să lucreze cineva,
Preotul își puse în gând pe enoriași a-i schimba…”
*
“A doua zi, dimineața, se trezi la marginea unui gard metalic ce asigura securitatea unui bloc cum nu mai văzuse preotul. Blocul avea peste o mie de etaje, geamuri rotunde, uși triunghiulare, era plin de antene și cabluri. Se afla pe o altă planetă din alt sistem solar, numită Cybertron. Era locuită de extratereștri de tip robot. Preotul fu mirat de ceea ce văzu și își aduse aminte că era lângă mai marii lumii, adică lângă cybertroieni, și nu la Casa Albă…”
*
“Sunt în pragul disperării … Doamne, Tu care ești puternic, iubitor și înțelegător… ajută-mă!
Nu știu cum să ies din această încurcătură. Nimeni nu mă ascultă… Tu știi, Doamne, cât îmi doresc să-i aduc pe calea cea dreaptă; să fac din ei oameni harnici și înțelepți.
Și familia mea?... Sunt răspunzător pentru fericirea lor! Copiii mei! Soția mea! Ce-o să se aleagă de ei?
Sufletul meu e la cumpăna dintre trecut și viitor, iar viitorul nu-mi zâmbește deloc în situația aceasta.
Printre lacrimi, Puternice Doamne, rogu-Te, ajută-mă! Fie-Þi milă de robul Tău!”
*
Felicitări, doamnă profesoară, felicitări, isteților!
(Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Medalion” Ioan Slavici – la 160 de ani de la naștere.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:24 Ora de vară a Europei de Est