Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

“Medalion” Ioan Slavici – la 160 de ani de la naștere

Vineri, la Școala “Oltea Doamna” Oradea

“Medalion” Ioan Slavici – la 160 de ani de la naștere

Profesoara de română Mirela Tanc și elevii săi din a VII-a A au pornit, în mai 2007, pe urmele lui Ioan Slavici, la Șiria (Arad) și mai departe, încercând să-i “întâlnescă” pe dascălul Pintilie și pe fiul său, Trandafir, în satul Butucani…

 Astăzi (vineri, 18 ianuarie 2008), rememorând acele vremuri și locuri cu ajutorul imaginilor, printr-o prezentare în power point, actualii elevi ai clasei a VIII-a A și dirigintele lor, Mirela Tanc, s-au întrecut în a ni-l reda pe Ioan Slavici într-o lumină nouă, actualizată, în cadrul cercului literar de creație “Slavici și noi”, la 160 de ani de la naștere. Și ca motivația și satisfacția muncii lor să fie depline, profesoara de română le-a oferit un prilejul special de a-și etala creațiile în fața unor distinși invitați precum: prof. Radu Mazilescu, inspector școlar de specialitate, Ioan Derșidan și Ion Simuț, decan, și respectiv, prodecan ai Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea. Profesoara dirigintă a trecut în bancă, iar rolul de moderator a fost preluat, cu succes, de eleva Lavinia-Roxana Ghenț.
Nuvela „Popa Tanda”, în variantă S.F.,  basm, rebus...
Pornind de la operele scrise de Ioan Slavici și citite de ei, folosind metoda empatiei (lansată de profesoara Mirela Tanc ca o provocare), elevii s-au mobilizat să prezinte în chip cât mai ingenios informațiile, creând variante ale nuvelei “Popa Tanda” (sugerate de profesorul diriginte).  Așa s-au născut: Ioan Slavici între critică și admirație (autor, Claudiu Oprea), Alexandra Cinică a compus un cvintet a cărui temă se referă la personajul principal din nuvela “Popa Tanda” , pornind de la aceeași nuvelă, Denisa Găveanu a creat maxime și cugetări, iar Lavinia Roxana Ghenț a scris o pagină de jurnal a preotului Trandafir, Alexandra Cinică a adaptat nuvela la realitățile cotidiene, iar Claudiu Oprea a transpus-o în variantă S.F. Dând dovadă de imaginație bogată, Alexandru Zlibuț a transformat nuvela în basm. Lisa Crăiuț a creat o poezie (pornind tot de la conținutul nuvelei), iar Răzvan Birău a compus versuri amuzante. Pe lângă compozițiile literare, elevii au realizat și lucrări grafice cu subiecte tot din nuvela “Popa Tanda”: satul Sărăceni, înainte și după venirea preotului Trandafir, imagini ilustrând strategii ale preotului, ba chiar și un rebus…
Maxime și cugetări, strigături…
Spre delectare, am spicuit câteva fragmente din frumoasele compoziții literare realizate de  elevii dnei profesoare Mirela Tanc, apreciate ca reușite și de distinșii invitați.
*
“Pământul, cât de bun ar fi, fără lucrător, rămâne sălbatic.
Vara, întins la umbră doarme, iar iarna, moare de foame.
Cine se scoală târziu mănâncă târziu.
Omului cu stăruință toate-i sunt cu putință.”
*
“Popa Tanda/ Strânge, drege și culege/ Ca să îi mobilizeze/ Pe săteni./ Þine-l, Doamne, sănătos/ Că e omul credincios.”
*
“Ioane Slavici,/ Mare prozator mai ești!/ Ai scris nuvele, romane, memorii, dar și povești/ Cum numai tu reușești/ Cunoști satele  românești,/ În special cele ardelenești.” (strigătură)
*
Trandafir, preot cu carte și multe calități,
Aspru cu cei leneși, vesel, vorbăreț și prietenos,
Nu lăsa ziua să treacă, muncind cu zel, cu folos.
Dacă sărăcenenii-odată, îl credeau cam păcătos,
Au văzut ce face popa și l-au urmat bucuroși.”
*
“Părintele încerca din răsputeri să-i facă pe săteni să-și schimbe concepțiile despre viață. Mulți dintre ei nu aveau ce mânca de pe o zi pe alta, dar aveau televiziune prin cablu. Femeile stăteau toată ziua la telenovele, iar bărbații la “Boambă”. Copiii lor aveau nume de personaje din telenovele, cum ar fi: Luis Armando, Fernanda, Rosalinda, Maria Mercedes…”
“Și se apucă să-și refacă propria casă din temelii. Odată cu ușile și cu ferestrele termopan, își făcu canalizare, își luă telefon mobil, utilaje agricole și o mașină bună, la mâna a doua.”
*
“Părintele Trandafir, fiul dascălului Pintilie,
Un om bun, înțelept, dar cu prea multă sinceritate și ambiție,
La cererea sătenilor din Butucani a fost mutat
Pe Valea Seacă, într-un amărât sat.
Ajuns în Sărăceni, un sat cu oameni leneși și delăsați,
Unde acoperișuri și pereți erau surpați,
Unde biserica era pe punctul de a se dărâma,
Fără livezi sau grădini în care să lucreze cineva,
Preotul își puse în gând pe enoriași a-i schimba…”
*
“A doua zi, dimineața, se trezi la marginea unui gard metalic ce asigura securitatea unui bloc cum nu mai văzuse preotul. Blocul avea peste o mie de etaje, geamuri rotunde, uși triunghiulare, era plin de antene și cabluri. Se afla pe o altă planetă din alt sistem solar, numită Cybertron. Era locuită de extratereștri de tip robot. Preotul fu mirat de ceea ce văzu și își aduse aminte că era lângă mai marii lumii, adică lângă cybertroieni, și nu la Casa Albă…”
*
“Sunt în pragul disperării … Doamne, Tu care ești puternic, iubitor și înțelegător… ajută-mă!
Nu știu cum să ies din această încurcătură. Nimeni nu mă ascultă… Tu știi, Doamne, cât îmi doresc să-i aduc pe calea cea dreaptă; să fac din ei oameni harnici și înțelepți.
Și familia mea?... Sunt răspunzător pentru fericirea lor! Copiii mei! Soția mea! Ce-o să se aleagă de ei?
Sufletul meu e la cumpăna dintre trecut și viitor, iar viitorul nu-mi zâmbește deloc în situația aceasta.
Printre lacrimi, Puternice Doamne, rogu-Te, ajută-mă! Fie-Þi milă de robul Tău!”
*
Felicitări, doamnă profesoară, felicitări, isteților!
(Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Medalion” Ioan Slavici – la 160 de ani de la naștere.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:22:33 Ora standard a Europei de Est