Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“GeneXis” – pentru o atitudine pro-știință!

Un nou proiect școlar la “Dimitrie Cantemir” Oradea

“GeneXis” – pentru o atitudine pro-știință!

În decembrie 2007, un grup de profesori de la Școala cu clasele I-VIII “Dimitrie Cantemir” din Oradea a lansat un proiect școlar pentru inocularea “microbul GeneXis” elevilor din clasa a VI-a A și contaminarea în masă a elevilor școlii pentru o schimbare de atitudine.

Prin activități la clasǎ, teoretice și  practice, vizite, excursii și confecționarea de diferite materiale, echipa de proiect (alcătuită din: Szatmari Dorina - prof. matematicǎ – coordonatoarea proiectului, Galiș Viorica – prof. fizicǎ, Radu Ani – prof. psiholog, Ciomoș Melania – prof. limba românǎ, bibliotecar, și nu în ultimul rând prof. Codǎu Teodora – director) urmărește: “dezvoltarea unei atitudini pro-științǎ, abordând un domeniu prea puțin tratat în gimnaziu, dar de mare interes pentru elevi și omenire: astronomia, după cum am aflat de la coordonatoarea proiectului.
Activitǎțile vor căuta să îmbine armonios noțiuni din  matematică, astronomie, fizicǎ, chimie, prin implicarea directǎ a profesorilor de specialitate, membri ai echipei de proiect. Colaborarea dintre diferite discipline are drept scop promovarea transdisciplinaritǎții.”
“Pentru o viață cât mai împlinită!”
Prin vizitele și excursiile planificate se urmărește punerea elevilor în contact cu lumea științei, formarea unei atitudini de protejare a planetei, a mediului înconjurǎtor, stimularea  imaginației și creativității elevilor prin implicarea lor în diferite scenarii, în crearea portofoliului personal, în redactarea unei reviste a școlii, cu profil de astronomie, dezvoltarea spiritului de echipǎ prin crearea unor însemne distinctive, prin împǎrțirea responsabilitǎților în grup și instaurarea unor relații mai apropiate între profesori și elevi.          
Toate aceste obiective au fost stabilite în urma experienței didactice a dascălilor implicați în proiect. În decursul anilor, și mai cu seamă în ultimii 10-15 ani, “se constată faptul că elevii se orienteazǎ din ce în ce mai puțin spre studiul matematicii, fizicii, cercetǎrii în științe, preferând activitǎți care nu îi solicită prea mult intelectual. În cazul multor elevi, mediul din care provin, modelele promovate, îi fac sǎ se autolimiteze în aspirații. Prin acest proiect, dorim sǎ îi determinǎm pe copii sǎ-și descopere aptitudini, sǎ fie receptivi la oportunitǎți, sǎ aibǎ încredere în ei, pentru a avea o viațǎ cât mai împlinitǎ”, ține să ne convingă prof. Dorina Szatmari, coordonatoarea de proiect.
“Suntem în grafic!”
Din decembrie 2007, pânǎ acum, s-au  realizat multe lucruri, într-un timp atât de scurt: sigla proiectului, tricouri cu sigla proiectului (pe care  elevii și profesorii le poartǎ cu mândrie!); a fost adaptat un cântec personalizat pentru “GeneXis”; s-au ținut lecții demonstrative: prof. Szatmari Dorina, ca profesor de matematicǎ, a extins aplicațiile practice ale matematicii în zona astronomiei: eclipsele - puncte coliniare în spațiu, unghiurile orbitelor planetelor Sistemului Solar fațǎ de planul orbitei terestre, “Revelionul” pe alte planete (calcul matematic legat de perioada de revoluție) și altele; prof. Galiș Viorica (profesor de fizică) a abordat anumite lecții din programǎ, astfel încât sǎ permitǎ aplicații practice în legǎturǎ cu tema proiectului:  mǎsurarea masei și densitatea pietrei  (a rocilor); elevii și-au întocmit portofolii personale (extrem de complexe și interesante); prof. psiholog Radu Ani a aplicat chestionare și a făcut observații încercând să determine evoluția interesului elevilor în scopul perfecționării activității didactice; sâmbătă, 12 ianuarie (așa după cum am consemnat deja), elevii au făcut o vizită la Aeroclubul “Smaranda Brăescu” din Oradea.
 “Deocamdatǎ, putem spune cu bucurie  că suntem “în grafic”, conchide cordonatoarea de proiect. Următorul pas va fi o vizitǎ la Universitatea Oradea pentru a vedea pendului lui Foucault și laboratoarele din dotare, dar mai avem multe, multe lucruri propuse, chiar spectaculoase și originale!”
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “GeneXis” – pentru o atitudine pro-știință! 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:22 Ora de vară a Europei de Est