Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea deține titlul de școală europeană

Marți, la C.Ș.E.I. ,,Orizont” – diseminare de proiecte

C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea deține titlul de școală europeană

Marți, 4 decembrie 2012, în cadrul unei manifestări care a vizat diseminarea a două proiecte și lansarea unui nou proiect, aveam să află că C.Ș.E.I. ,,Orizont” Oradea deține din acest an titulatura de școală europeană – „prin strădania și proiectele derulate de întreg colectivul” - după cum avea să sublinieze directorul adjunct, dna prof. Elena Erdeli.

În deschiderea evenimentului doamna director, prof. dr. Angela Marușca, a salutat participanții și distinșii invitați: dl inspector școlar prof. Ilie Crăciun, dna prof. Ligia Antonia Mirișan – director manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, alți directori de instituții, cadre didactice...
Așadar, activitatea de diseminare a avut pe agendă trei puncte tari: 1. lansarea proiectului de parteneriat bilateral Comenius: „Ways via IT” (Comunicăm prin cuvânt și artă utilizând tehnologia informației) - proiect 2012-2014
 2. diseminarea proiectului de parteneriat multilateral Comenius: „S.O.S. Natura” (2010-2012)
3. diseminarea proiectului de parteneriat multilateral Comenius: „Magia naturii ne invită la joacă” - proiect 2010-2012, cotat ca fiind „Cel mai bun proiect Comenius din țară” în 2012...
Vorbind despre munca titanică pe care o depun coordonatorii de proiecte Comenius, doamna director adjunct, prof. Elena Erdeli, ne-a spus povestea proiectului ,,S.O.S. Natura”, proiect pe care l-a zămislit și al cărui coordonator de proiect este dna prof. Petruț Raluca, cea care avea să ne prezente apoi obiectivele și activitățile proiectului. Beneficiari direcți ai proiectului sunt 970 de elevi din toate școlile partenere (50 din România, iar ceilalți din școlile partenere din: Ungaria, Polonia, Spania, Turcia, Estonia, Lituania, Cehia și Bulgaria), 185 cadre didactice din toate școlile partenere (15 din România), beneficiari indirecți - alți profesori, alți elevi, părinții elevilor, comunitatea locală, alte instituții.
„Cuvânt și artă prin intermediul IT”
Proiectul „Ways via IT”, „Word and Art for Young Students via IT” – „Cuvânt și artă prin intermediul IT” - este un proiect de parteneriat bilateral Comenius; proiectul, conceput de dna director adjunct Elena Erdeli, își propune dezvoltarea abilităților lingvistice, de comunicare în limbile română și maghiară, precum și perfecționarea abilităților artistice și tehnologice ale copiilor cu cerințe educative speciale. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt instituția coordonatoare - Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea - și instituția parteneră din Ungaria, Budapesta, BÁRCZI GUSZTÁV ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTÕ SPECIÁLIS. Beneficiarii proiectului sunt elevii celor două instituții, aproximativ 100 de elevi, care vor participa la activitățile prevăzute pe parcursul celor doi ani de proiect, iar 20 de elevi vor fi cuprinși în mobilitățile proiectului 10 elevi din Oradea, România vor petrece 10 zile la școala parteneră din Ungaria în 2013, iar 10 elevi din Budapesta, Ungaria, vor fi găzduiți de C.Ș.E.I. „Orizont” Oradea în 2014.
„Cel mai bun proiect Comenius din țară”
Cea de-a doua „bombă” a maniferstării a fost detonată de  directorul centrului, dna prof. dr. Angela Marușca în momentul în care ne-a făcut cunoscut faptul că proiectul „Magia naturii...” a fost cotat de către Agenția națională drept „Cel mai bun proiect Comenius din țară”. Mai întâi, proiectul a fost selectat între primele trei din 260, ca în finală să ajungă pe primul loc din cele trei proiecte finaliste.
„Mai mult, în 2011, în cadrul unei mobilități desfășurate în Polonia, aveam să aflăm de la partenerii germani că în 2011, în Germania, proiectul a fost socotit ca „Cel mai bun proiect (al anului)”, a mai adăugat doamna director.
Așadar, „Magia naturii”... e cu adevărat o magie... greu de egalat!    
Proiectul școlar multilateral Comenius „Magia naturii ne invită la joacă” s-a realizat prin programul de învățare continuă Comenius, în parteneriat cu patru instituții de învățământ special din patru țări europene: România (coordonator), Marea Britanie, Polonia și Germania. Realizarea acestui parteneriat s-a născut din dorința profesorilor din aceste instituții de a cunoaște mai bine tehnicile de recuperare folosite în munca cu elevii din școlile speciale, de a lărgi gama metodelor și tehnicilor terapeutice, de a îmbogăți experiențele profesionale.
Prin acest parteneriat s-au derulat activități de ateliere unde au fost realizate diferite obiecte: instrumente muzicale, jucării și jocuri, decorațiuni specifice culturii și obiceiurilor tradiționale din fiecare țară parteneră.
Toate obiectele confecționate în cei doi ani, au fost prezentate în cadrul unor expoziții organizate la diferite activități locale, naționale și internaționale cum sunt: Festivalul internațional „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun” și Festivalul internațional „Flori de mai”.
Obiectele realizate, tehnicile de confecționare și aplicația lor în activitățile de predare și recuperare pot fi găsite în cartea comună, „Magia naturii ne invită la joacă” (care include și un DVD); coordonatorul de  proiect este prof. Balla Enikõ. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:28 Ora de vară a Europei de Est