Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea din Oradea a câștigat MARELE TROFEU pentru proiectul „Învățăm creativ despre UE...”

În „Gala Multiplicatorilor de Valori Europene 2012”

Universitatea din Oradea a câștigat MARELE TROFEU pentru proiectul „Învățăm creativ despre UE...”

În cadrul competiției „Gala Multiplicatorilor de Valori Europene 2012”, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, a câștigat MARELE TROFEU pentru proiectul „Învățăm creativ despre UE. Studenții de la Relații Internaționale în aplicație prin Regiunea Nord-Vest”, coordonator lect. univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu.

Gala Multiplicatorilor de Valori Europene 2012, ediția a IV-a, își propune să răsplătească proiectele cele mai bune din Transilvania de Nord. În competiția aceasta s-au înscris 116 proiecte din care doar 42 au fost premiate cu diplome și trofee. Așa cum prezintă organizatorii pe http://europedirect.nord-vest.ro/detaliu.aspx?t=evenimente&eID=614, a fost cel mai mare număr de proiecte înscrise și cea mai acerbă competiție datorată calității ridicate a aplicațiilor, din cele patru ediții de până acum.
Proiectele au provenit din toate cele șase județe ale regiunii Transilvania de Nord, iar finanțarea lor a fost obținută în cadrul unor programe diverse, de la Programul Operațional Regional, Programul Operațional Sectorial Mediu până la Programul Operațional Competitivitate sau granturi de la bugetul național. Unele dintre proiecte au fost implementate chiar fără finanțare, doar din contribuțiile voluntarilor.
Proiectul depus de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării are ca obiectiv general cunoașterea realităților determinate de aderarea României la UE și de poziția acesteia ca stat membru prin: vizitarea parcurilor industriale din regiune sau a construcțiilor care au fost realizate cu finanțare europeană; întâlniri cu membrii echipelor de proiecte care s-au derulat în regiune, precum și cu funcționarii publici care gestionează, pentru autoritățile publice, finanțările europene; întâlnirea cu reprezentanții ADR Transilvania de Nord la sediul central din Cluj-Napoca și din Rădaia, precum și cu șefii de birouri județene ai agenției; vizitarea obiectivelor finanțate prin fonduri europene care au impact asupra dezvoltării socio-economice la nivelul colectivităților locale și județene.
„Declararea acestui proiect ca unul dintre cele mai inovative proiecte din Transilvania de Nord și unic în mediul academic (pe ceea ce înseamnă multiplicarea valorilor europene) nu este întâmplătoare. Acest mod de învățare creativă a determinat un impact major în rândul studenților participanți, concretizat într-o mult mai pertinentă înțelegere a ceea ce înseamnă instrument financiar european, traseul de parcurs de la scrierea unui proiect la aprobarea și câștigarea lui, până la buna implementare a acestuia. Un alt aspect foarte important al aplicației este dezvoltarea relațiilor interpersonale între membrii participanților la această acțiune. Nu este lipsit de importanță și faptul că prin proiectul realizat de către noi, studenții vizitează toată Regiunea de dezvoltare Transilvania de Nord.”, precizează coordonatorul  proiectului, lect. univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu.
Categoriile din concurs au fost: Solidaritate, Educație, Mediu, Competitivitate, Cultură, Inovare, Multiplicatorul Anului. Pentru înscrierea în competiție a fost necesară completarea unui formular care să scoată în evidență impactul și realizările proiectului, iar juriul a fost format din experți ai Reprezentanței Comisiei Europene în România și ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.
Categoria „EDUCAÞIE”
MARELE TROFEU: Universitatea Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene – Proiectul „Învățăm creativ despre UE. Studenții de la Relații Internaționale în aplicație prin Regiunea Nord-Vest”
Locul 1: Colegiul „Pintea Viteazul” Cavnic, Maramureș – Proiectul “The Changing Face of Europe”
Locul 1: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Proiectul „Centru de studii avansate, fundamentale și clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă / IMOGEN”
Locul 2: Club Sportiv „Supersport” Baia Mare – Proiectul ,,Move Week”
Locul 3: Fundația „Transylvania College” Cluj & Fundația „Filocalia” - Iași – Proiectul „Împreună vom reuși”
Locul 3: Organizația Centrului Județean de Informare, Consiliere și Formare Profesională „Pentru Voi” Satu Mare – Proiectul „Iarba verde de acasă”
Gala s-a încheiat cu un mini-concert susținut de elevi ai școlii „Elf” din Cluj-Napoca.
Mai multe informații pot fi accesate pe  http://www.nord-vest.ro/Noutati-POR/Cele-mai-bune-proiecte-ale-Transilvaniei-de-Nord-Laureatii-Galei-Multiplicatorilor-de-Valori-Europene-2012-au-fost-omagiati--eID1368.html (Olimpia Popoviciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:59 Ora de vară a Europei de Est