Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

1 Decembrie la Avram Iancu

„Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

Aproape tot ce ne înconjoară păstrează semne de civilizație și lumină a neamului românesc: de la cetăți voievodale la biserici și mănăstiri, de la case și întărituri de pământ și piatră, la așezări cu rezonanțe culturale și istorice. Condiția „descifrării” mesajului acestora presupune apropierea noastră, cu dragoste și înțelegere, de ceea ce istoria a acumulat de-a lungul mileniilor.

„Iubește-ți țara, române, și fii mândru de locul ce-l ai între popoare”, auzim mereu spunându-se. Neamul românesc s-a ridicat luminos și sfânt peste încercări de tot felul. Asemeni bradului verde ce se înalță drept ca o rugăciune, a rămas neclintit pe acest tărâm, slujindu-și cu vorbe și fapte alese țara. A știut să sfințească istoria cum se cuvine și glasul lui a străbătut veacurile până la noi...
Există clipe de viață în care, oricum ar sta trupul, sufletul e în genunchi. Și cred, sau cel puțin îmi place să cred, că o astfel de clipă este și ziua de 1 Decembrie, ziua MARII UNIRI, ziua în care, de undeva, dintr-o curte răsunau în 1918 cuvintele:
„Trăiască România dodoloață!
Nu cred să existe român, în orice colț de lume s-ar afla, să nu simtă mijindu-i sub pleoape o lacrimă atunci când tricolorul flutură în bătaia vântului, să nu tresară înfiorat la intonarea Imnului...
La Avram Iancu, sărbătoarea zilei țării a ținut ca-n basmele cu zâne și feți-frumoși, trei zile și trei nopți. Dacă cei mai mici și-au adus prinosul lor de recunoștință joi, elevii ciclului gimnazial și-au omagiat țara și eroii, sâmbătă, 1 Decembrie.
Strânși în jurul statuii lui Avram Iancu, „crăișorul” al cărui nume îl poartă localitatea noastră, într-o atmosferă de sărbătoare, în acordurile Imnului de Stat, cu inimile vibrând, copiii au depus coroane de flori în cinstea tuturor acelora care-au luptat pentru împlinirea visului de veacuri, UNIREA.
Programul a fost continuat de primarul comunei, dl Matica Teodor, care în cuvinte simple, dar emoționante, a ținut să evidențieze importanța momentului.
Au urmat elevi ai claselor V-VIII care au omagiat prin cântec și vers marile figuri de eroi ai neamului, personalități glorioase care au luptat pentru neam și țară. Pentru buna lor evoluție trebuie să mulțumim tinerilor mei colegi, dascăli cu vocație și dragoste pentru copii și profesie: Herdean Raluca, Toma Daniel și  Sărmășean Cristian.
Poate că momentul cel mai așteptat al zilei a fost evoluția echipei de dansuri populare, la a cărei pregătire și-a adus contribuția și un fiu al satului, solistul de muzică populară Sandu Condoroș. În iureșul dansului popular, copiii ne-au încântat sufletele, amintindu-ne că românul adevărat este bun și cuviincios, blând și generos, truditor al gliei străbune ce știe să se mândrească, nu cu averea, ci cu palmele „străpunse de pălămidă”, este iubitor de adevăr, dar și necruțător, când e cazul.
Momentul s-a încheiat în acordurile muzicii populare, când toți cei prezenți au cântat: „Noi suntem români, noi suntem români Noi suntem pe veci aici stăpâni”, cu credința că nu vom putea niciodată să ne părăsim cu adevărat țara, să renunțăm la identitatea noastră... (Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:20 Ora standard a Europei de Est