Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A apărut nr. 88 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 88 al revistei „OviDan”

Ediția conține știri și fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ. Numărul se deschide cu Simpozionul „Drumul bolnavului în Bihor”, la care dl dr. Gheorghe Carp a tras câteva semnale de alarmă, înainte să apară Legea sănătății, care s-ar putea să închidă unele spitale din județ, dacă nu se iau măsuri din timp;

în pagina a II-a, despre Simpozionul „Protocoale comune de tratament și proceduri medicale în Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea” și obișnuita rubrică de Noutăți de la Papetăria „MONA”; în pagina Eveniment: savantul german Rudolf Windisch a conferențiat la Oradea despre originea românilor; la Universitaria, despre ședința de luni (din 19 nov.) a Senatului Universității din Oradea; în pagina de Internet, distinsul profesor Ioan Dzițac ne aduce în atenție Poșta electronică; în pagina de Administrație locală, trei articole ale Biroului de presă, despre Grădina zoologică, Sala de sport a C.N. „Emanuil Gojdu” și despre cele două Centre sociale care vor sta la dispoziția tinerilor aflați în situație de risc social; în rubrica sa juridică, notarul public Gârba Cornel continuă serialul despre Tutela minorului (partea a II-a); în aceeași pagină, Ecoeducația promovată în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea; în mijlocul revistei, fotoreportajul realizat la cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării de la Casa de Cultură a Sindicatelor și târgul de la „Iosif Vulcan”; în următoarele două pagini, fotoreportaj de la prima ediție a Târgului de jucării organizat la Liceul „Don Orione”; în perioada 9-14 noiembrie 2012, peste 50 de credincioși ai Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea au făcut un pelerinaj în Þara Sfântă; în cadrul rubricii săptămânale „Cu noi este Dumnezeu”, au început colindele: prima colindă publicată este „Colo-n sus pe vremea ceea”; studenta Camelia Popa și elevii Daniel Madar și Elisei Sorițău, de la Liceul Teologic Baptist  „Emanuel” ne-au scris despre excursia pe care au făcut-o în Polonia, împreună cu domnii profesori de istorie - geografie Ramona și Florin Iștoc, prilej cu care au fost la Auschwitz, Cracovia, Zakopane, cu o oprire la Poprad, în Slovacia; doamna profesor Lidia Petrica (de la Grădinița nr. 31) ne-a scris despre proiectul cu Grădinița din Lăzăreni, dar și despre puterea dragostei și educației în grupa mare A, o echipă cu inițiativă; joi, la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” aveam să participăm la Carnavalul Toamnei, la clasa pregătitoare B, îndrumată de prof. Mariana Lucaci și Gașpar Eva Monika, activitate derulată în parteneriat cu preșcolarii grupelor mari A și B de la Grădinițele „Trei Ursuleți”, însoțiți de prof. Laura Oșvat, Ioana Roșca, Gabriela Ban și Timea Curta. În săptămâna 19-23 nov. doamnele prof. Florica Jurcuț (de la Grădinița nr. 31, grupa mare B) și Cozma Aurica (de la Eco Școala „Avram Iancu”, clasa a IV-a ) au desfășurat un proiect în colaborare cu Astroclub „Meridian 0”, reprezentat de dna prof. Nicoleta Pazmany – președintele astroclubului.
Acestea au fost subiectele care au încăput în cele 16 pagini ale nr. 88, apărut marți, 27 noiembrie 2012; cu un total de 54 de poze. (Ovidiu DAN)  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:31:15 Ora standard a Europei de Est