Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

De Ziua Națională, orădenii au sărbătorit în Piața Unirii

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

Sâmbătă (1 decembrie 2012), Primăria Municipiului Oradea a invitat orădenii în Piața Unirii la manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, iar ei au răspuns într-un număr impresionant.

La Statuia voievodului Mihai Viteazul s-a ținut ceremonia militar-religioasă după care numeroase instituții au depus coroane de flori la statuia voievodului.
Manifestările au fost organizate de Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana Oradea. La ceremonie au participat: prefectul județului, dl Claudiu Pop, și subprefectul Cristian Bitea, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, prof. dr. Ioan Mang și Kiss Alexandru, primarul municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan, alți reprezentanți ai conducerii administrației locale, ministrul secretar de stat Florian Bodog, senatori și deputați din Parlamentul României, preasfinția sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, preasfinția sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea,  reprezentanți ai instituțiilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, delegația Centrului de Formare Polițienească de Pază din Novi Sad (Serbia), condusă de colonel de poliție Miroslav Mihailovici, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor culturale, științifice și religioase, ai asociațiilor și fundațiilor, cadre militare în activitate, în rezervă și retragere, veterani de război, reprezentanți ai mass-media și cetățeni ai municipiului Oradea.
Ziua României este ziua în care celebrăm conștiința națională  
Prefectul județului, dl Claudiu Pop, a prezentat mesajul primului-ministru al Guvernului României, dl Victor Ponta.
„Ziua României este în fiecare zi. Pe 1 Decembrie însă sărbătorim momentul maxim de afirmare a identității, a unității, a solidarității și a statalității noastre. Este ziua în care celebrăm ceva ce precede individualitatea ori identitatea celor care se află temporar în fruntea statului. Acel ceva este conștiința națională...
1 Decembrie este cea mai potrivită zi pentru a ne uita cu mândrie și recunoștință spre trecut, pentru a analiza în mod obiectiv prezentul, pentru a privi cu optimism viitorul nostru european. Provocarea noastră, a tuturor românilor, este ca în perioada următoare să transpunem tot ceea ce e bun în noi, tot ce ne unește într-un proiect de țară; în care să credem cu toții, pentru care să muncim cu toții, de rezultatele căruia să beneficiem cu toții. Nu este zi mai potrivită decât Ziua Națională pentru a afirma cum ne dorim să fie România: un stat mai puternic, cu instituții mai conectate la valorile și practicile europene și înainte de orice cu oameni mulțumiți și mândri de țara lor; cu oameni uniți, nu dezbinați, cu oameni respectați și nu umiliți, cu oameni protejați și nu abandonați...
Astăzi este o zi a unității, a solidarității; o zi în care ne afirmăm identitatea și ne mândrim cu ceea ce suntem, iar ceea ce suntem ne dă speranța că viitorul va fi mai bun.
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor!”
„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”      
În continuare, a fost invitat la microfon, să se adreseze orădenilor, istoricul prof. univ. dr. Viorel Faur.
„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială! Am putea spune că suntem privilegiați, pentru că am reușit să ne alegem exact ziua care ni se potrivește. Am fost despărțiți în vremuri apuse; am stat deciși și fermi în bătălia pentru realizarea unității depline. Strămoșii noștri, la 1 decembrie 1918, au încheiat strălucit această luptă pentru demnitate a tuturor românilor. Îți pui uneori întrebarea: Dacă lupta pentru unitate este firul roșu al istoriei noastre, și dacă ea a reușit să învingă în pofida adversităților, timpurilor, cu atât mai mult astăzi, trebuie să fim la fel în această atitudine cu înaintașii noștri! Nu putem evoca ziua de 1 Decembrie fără să tragem ceva învățătură din ea. Și eu, bineînțeles, nu voi evoca date și evenimente pentru că sunt absolut convins că dumneavoastră știți chiar mai multe decât trebuie. Problema e de simțire, de conștiință, de faptul că noi, aici, la picioarele celebrului voievod Mihai Viteazul, în Oradea, strigăm și noi ca și un celebru voievod: „Noi sântem uniți!”
Noi suntem Þara Românească, Transilvania și o mare parte a Moldovei. Mai trebuie însă să reîntregim țara, așa cum au făcut-o cei de la 1918.
Gândul nostru trebuie să se îndrepte, totodată și spre băștinașii de-aici din Bihor.  De obicei în valul general de discursuri și informații, rămân în obscuritate. Și apare inevitabil întrebarea: Da’ strămoșii noștri de-aici au fost de față, au participat cu ceva la actul de unitate națională, au fost și ei în marea oaste a neamului sau nu? Ei bine, eu sunt extrem de satisfăcut ca istoric. În urmă cu 35 de ani, am început cercetarea în legătură cu această temă și am constatat că am fost foarte dăruiți acestei idei. Am avut la Alba Iulia cea mai consistentă delegație, 132 de delegați, de deputați la Marea Adunare Națională din Alba Iulia. Ei bine, din cei 1.228 din 18 comitate, 132 erau bihoreni. Erau cei mai mulți. Și bineînțeles, printre ei, lideri excepționali, cum a fost dr. Aurel Lazăr, a cărui statuie ne întâmpină în fiecare zi, pe strada centrală a orașului, totodată vicarul Roman Ciorogariu, omul de conștiință și energie politică cu totul excepțională în acele timpuri. Această delegație a semnat actul Unirii. De atunci pentru noi, România Mare a devenit o identitate. A fost invocat acest cuvânt. Iar astăzi, problema identității este esențială. Ce relație directă avem cu 1 Decembrie? Avem unitatea teritorială a României, avem realitățile care există în acest spațiu și avem, bineînțeles, obligația morală și patriotică să păstrăm aceste realități, pe care le-am definit cu un singur cuvânt – identitate (națională)... Patriotismul trebuie să devină din nou un lucru firesc pentru fiecare. Așa cum se întâmplă și la alții. Putem noi să ne comparăm cu americanii, cu francezii, germanii, cu englezii la capitolul acesta? Am lăsat-o mai încet. Am lăsat-o oarecum suspendată. Constat iar, cu bucurie de data aceasta, că se produce în sânul națiunii române o revigorare, datorită situației reale și a grijii față de viitor; o revigorare ziceam a acestui sentiment de unitate și solidaritate națională...”
În încheierea intervenției sale, distinsul istoric Viorel Faur a spus: „Trebuie să revenim la matcă, la origini, la ceea ce înseamnă esența existenței noastre istorice – unitatea. Acesta este cuvântul cel mai înalt al zilei de astăzi. Vă mulțumesc”.
Orădenii prezenți la acea oră în Piața Unirii au avut parte apoi de un program cultural, susținut de membrii Corului veteranilor „Traian Moșoiu” din Oradea și Ansamblul artistic profesionist „Crișana”, iar în parcarea din strada Independenței, au fost serviți cu fasole cu ciolan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto:„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:14:45 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...