Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională

Joi, în sala de sport

Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională

Cred că nu greșim afirmând că nu există an în care la Școala Gimnazială „Dacia” să nu se fi sărbătorit Ziua Națională a României în ultimii 10 ani, să spunem.

„A intrat în tradiția școlii noastre ca ziua de 1 Decembrie, devenită Ziua Națională a României, să fie marcată printr-un program unitar, la nivelul școlii, coordonat de dl profesor Doru Conta și dna prof. Diana Simina. Anul acesta protagoniștii manifestării vor beneficia de o scenă specială, cu un spațiu mai mult decât generos, oferit de noua și moderna sală de sport „ing. Mircea Nistreanu”, inaugurată în această toamnă”, a declarat directorul școlii, prof. dr. Florian Hava.
Oficial sau neoficial, în tribuna centrală, l-am reperat pe dl viceprimar Mircea Mălan.
În deschiderea evenimentului, dl profesor de istorie Petru Pasula a prezentat semnificația actului istoric de la 1 Decembrie 1918, subliniind participarea și contribuția bihorenilor la înfăptuirea Unirii celei Mari. 
Programul artistic ce a urmat a fost structurat pe tematici și clase, în așa fel încât să elimine timpii morți și să ofere artiștilor timp suficient pentru a-și schimba ținuta (costumația). Onoarea de a deschide momentul artistic au avut-o membrii grupului coral al școlii, dirijat de dna prof. Irinel Băjenaru (cu trei piese); Briana Soare, eleva dnei prof. Teodora Sâncelean, a recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, iar Iova Filip, „Clopotul reîntregirii”, de Adrian Păunescu. Frumoasa Alexandra Sâncelean, eleva drei prof. Andrada Popa, a prezentat în premieră un exercițiu de gimnastică; minute bune, scena a fost monopolizată apoi de dansatorii clasei a III-a D, elevii dnei profesor Maria Floruț, care au făcut risipă de energie într-un număr de dansuri populare din Bihor; recitatorii clasei a IV-a B, coordonați de prof. Diana Zlibuț, s-au întrecut în a emoționa cu versurile lor alese: „Muma lui Ștefan cel Mare”, de Dimitrie Bolintineanu, poezie recitată de Alexia Hașaș, „Scut și armă”, de George Coșbuc (Ruxandra Soltănel), „Joc de chiciuri”, de Tudor Arghezi (Cupșa Lizuca) și „Iarna”, de Vasile Alecsandri (Virgil Cordiș); recitalul lor a fost deschis însă de colega lor Ioana Baciu, cu o piesă instrumentală, la vioară.
De la laureații San Remo la campioana europeană 
Au urmat două interprete de aur ale grupului „Vivere”, condus de dna Valeria Dinu Mișcuția; este vorba de titratele soliste Roxana Mureșan și Patricia Ciobotaru, laureate San Remo și având un palmares impresionant, cu nenumărate trofee și premii naționale; recitalul elevilor dnei profesor Diana Zlibuț a continuat cu cântecul „Numai una”, interpretat de un trio băieți (Nagy Robert, Perhenschi Bogdan și Știrbe Casian); elevii clasei a III-a E și doamna lor învățătoare Lucia Leț ne-au impresionat cu dramatizarea și montajul lor – „Pe urmele strămoșilor”, actori unu și unu, costumați ca la carte! Dansul de societate a fost reprezentat pe scenă ca un rege, prin câteva perechi campioane: Ghender Alexandra, Laurențiu Gondor, Rareș și Cristian Lipovan, Milan Maghiar... (elevi ai dnelor prof. Maria Iagăr - a IV-a F și Lucia Leț - a III-a E), alături de regina – gimnastică; atmosfera de la Alba Iulia (creată de George Þărnea în poezia sa, cu același nume) și de pe „Câmpul libertății” (de Șt. Oct. Iosif) a fost reînviată de elevele doamnei înv. Aurora Feier - Daiana Hojbotă și Ana Muntean; Giulia Romocsa, una dintre steluțele Festivalului „Suflet de stea”, ne-a încântat din nou cu vocea și buchetul ei de flori, atât pe portativ, cât și la picioarele sale; doamna profesor Andrada Popa a adus pe scenă câteva stele ale dansului și o trupă de majorete absolut strălucitoare, atât fetițele cu corzi din clasa pregătitoare A, clasa I B, a II-a A și B, cât și majoretele din a V-a A și B și a VI-a B; Iulia Perțe din a VI-a A (diriginte, prof. Maria Bojan) e aproape la fel de mare cât chitara sa, dar amândouă au fost de nota 10. Vom încheia fotoreportajul nostru cu o descoperire de ultimă oră: Nicole Barna – campioană europeană la gimnastică. Admirând-o evoluând la sol, precum o adevărată Nadia, la final, am ținut să o și cunoaștem. Cum Nicole era încă în refacere după un exercițiu superb, am lăsat-o pe Nicole să-și revină; am aflat însă de la mama sa că eleva din clasa a III-a E, eleva dnei înv. Lucia Leț, face gimnastică de la 3 ani și jumătate, cu prof. Alexandra Ille (buna sa antrenoare) și că este campioană europeană.
Așadar, la Școala Gimnazială „Dacia”, o școală de premianți și campioni, învață, iată, și o campioană europeană la gimnastică!
Domnule director, iar vor „muri” dușmanii de invidie. Am folosit totuși ghilimelele de rigoare pentru că nu s-au înregistrat încă asemenea cazuri!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:30 Ora standard a Europei de Est