Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională

Joi, în sala de sport

Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională

Cred că nu greșim afirmând că nu există an în care la Școala Gimnazială „Dacia” să nu se fi sărbătorit Ziua Națională a României în ultimii 10 ani, să spunem.

„A intrat în tradiția școlii noastre ca ziua de 1 Decembrie, devenită Ziua Națională a României, să fie marcată printr-un program unitar, la nivelul școlii, coordonat de dl profesor Doru Conta și dna prof. Diana Simina. Anul acesta protagoniștii manifestării vor beneficia de o scenă specială, cu un spațiu mai mult decât generos, oferit de noua și moderna sală de sport „ing. Mircea Nistreanu”, inaugurată în această toamnă”, a declarat directorul școlii, prof. dr. Florian Hava.
Oficial sau neoficial, în tribuna centrală, l-am reperat pe dl viceprimar Mircea Mălan.
În deschiderea evenimentului, dl profesor de istorie Petru Pasula a prezentat semnificația actului istoric de la 1 Decembrie 1918, subliniind participarea și contribuția bihorenilor la înfăptuirea Unirii celei Mari. 
Programul artistic ce a urmat a fost structurat pe tematici și clase, în așa fel încât să elimine timpii morți și să ofere artiștilor timp suficient pentru a-și schimba ținuta (costumația). Onoarea de a deschide momentul artistic au avut-o membrii grupului coral al școlii, dirijat de dna prof. Irinel Băjenaru (cu trei piese); Briana Soare, eleva dnei prof. Teodora Sâncelean, a recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, iar Iova Filip, „Clopotul reîntregirii”, de Adrian Păunescu. Frumoasa Alexandra Sâncelean, eleva drei prof. Andrada Popa, a prezentat în premieră un exercițiu de gimnastică; minute bune, scena a fost monopolizată apoi de dansatorii clasei a III-a D, elevii dnei profesor Maria Floruț, care au făcut risipă de energie într-un număr de dansuri populare din Bihor; recitatorii clasei a IV-a B, coordonați de prof. Diana Zlibuț, s-au întrecut în a emoționa cu versurile lor alese: „Muma lui Ștefan cel Mare”, de Dimitrie Bolintineanu, poezie recitată de Alexia Hașaș, „Scut și armă”, de George Coșbuc (Ruxandra Soltănel), „Joc de chiciuri”, de Tudor Arghezi (Cupșa Lizuca) și „Iarna”, de Vasile Alecsandri (Virgil Cordiș); recitalul lor a fost deschis însă de colega lor Ioana Baciu, cu o piesă instrumentală, la vioară.
De la laureații San Remo la campioana europeană 
Au urmat două interprete de aur ale grupului „Vivere”, condus de dna Valeria Dinu Mișcuția; este vorba de titratele soliste Roxana Mureșan și Patricia Ciobotaru, laureate San Remo și având un palmares impresionant, cu nenumărate trofee și premii naționale; recitalul elevilor dnei profesor Diana Zlibuț a continuat cu cântecul „Numai una”, interpretat de un trio băieți (Nagy Robert, Perhenschi Bogdan și Știrbe Casian); elevii clasei a III-a E și doamna lor învățătoare Lucia Leț ne-au impresionat cu dramatizarea și montajul lor – „Pe urmele strămoșilor”, actori unu și unu, costumați ca la carte! Dansul de societate a fost reprezentat pe scenă ca un rege, prin câteva perechi campioane: Ghender Alexandra, Laurențiu Gondor, Rareș și Cristian Lipovan, Milan Maghiar... (elevi ai dnelor prof. Maria Iagăr - a IV-a F și Lucia Leț - a III-a E), alături de regina – gimnastică; atmosfera de la Alba Iulia (creată de George Þărnea în poezia sa, cu același nume) și de pe „Câmpul libertății” (de Șt. Oct. Iosif) a fost reînviată de elevele doamnei înv. Aurora Feier - Daiana Hojbotă și Ana Muntean; Giulia Romocsa, una dintre steluțele Festivalului „Suflet de stea”, ne-a încântat din nou cu vocea și buchetul ei de flori, atât pe portativ, cât și la picioarele sale; doamna profesor Andrada Popa a adus pe scenă câteva stele ale dansului și o trupă de majorete absolut strălucitoare, atât fetițele cu corzi din clasa pregătitoare A, clasa I B, a II-a A și B, cât și majoretele din a V-a A și B și a VI-a B; Iulia Perțe din a VI-a A (diriginte, prof. Maria Bojan) e aproape la fel de mare cât chitara sa, dar amândouă au fost de nota 10. Vom încheia fotoreportajul nostru cu o descoperire de ultimă oră: Nicole Barna – campioană europeană la gimnastică. Admirând-o evoluând la sol, precum o adevărată Nadia, la final, am ținut să o și cunoaștem. Cum Nicole era încă în refacere după un exercițiu superb, am lăsat-o pe Nicole să-și revină; am aflat însă de la mama sa că eleva din clasa a III-a E, eleva dnei înv. Lucia Leț, face gimnastică de la 3 ani și jumătate, cu prof. Alexandra Ille (buna sa antrenoare) și că este campioană europeană.
Așadar, la Școala Gimnazială „Dacia”, o școală de premianți și campioni, învață, iată, și o campioană europeană la gimnastică!
Domnule director, iar vor „muri” dușmanii de invidie. Am folosit totuși ghilimelele de rigoare pentru că nu s-au înregistrat încă asemenea cazuri!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:00 Ora de vară a Europei de Est