Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parohia Greco-Catolică din Vintere a fost pusă în posesia bisericii din localitate

Comunicat de presă

Parohia Greco-Catolică din Vintere a fost pusă în posesia bisericii din localitate

În dimineața zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolică din Vintere, județul Bihor, a fost pusă, de către executorul judecătoresc, în posesia bisericii din localitate, al cărei proprietar de drept este.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au refuzat să își îndeplinească obligațiile și să permită de bună voie accesul în imobil reprezentanților Bisericii Greco-Catolice. Biserica Greco-Catolică consideră celebrarea alternativă ca fiind, și în acest caz, calea de urmat pentru ca credincioșii celor două culte să nu aibă de suferit.
Biserica Greco-Catolică din Vintere, județul Bihor, a fost confiscată de Statul Român în 1948 și dată în folosință Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credincioșilor greco-catolici din Vintere în biserică, Parohia Greco-Catolică a deschis acțiune în justiție pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câștigat definit și irevocabil în anul 2008.
Decizia civilă nr. 4643/2012 pronunțată în data de 1 noiembrie 2012 obligă Parohia Ortodoxă să permită comunității greco-catolice accesul zilnic în biserică pentru desfășurarea activităților religioase specifice cultului greco-catolic.
Reprezentanții greco-catolici au apelat la executorul judecătoresc datorită faptului că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de dialog constructiv și soluția practică de slujire alternativă a celor două comunități religioase în biserica greco-catolică din localitate.
În data de 22 noiembrie 2012 a avut loc la sediul Prefecturii Bihor o întâlnire între Parohia Greco-Catolică și cea ortodoxă din Vintere, mediată de prefectul Județului Bihor, domnul Claudiu Pop, prin care s-a dorit găsirea unei soluții amiabile pentru ca și credincioșii greco-catolici să poată celebra, după 64 de ani, în biserica în care s-au rugat și strămoșii lor. La întâlnire au mai participat: chestorul Liviu Popa, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, și colonelul Ioan Huluban, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
La această întâlnire partea greco-catolică a venit cu un program de slujire alternativă, în care urma să slujească între orele 09.00 și 11.00. Partea ortodoxă, cu toate că știa scopul întâlnirii de la prefectură, nu a venit cu nici o propunere din partea sa, lucru observat și de domnul prefect. Pentru că partea ortodoxă nu a fost de acord cu acest program, partea greco-catolică a acceptat varianta slujirii între orele 09.00 și 10.30. Din păcate, partea ortodoxă nu a fost de acord nici cu această propunere.
În consecință, a avut loc o nouă întâlnire vineri, 23 noiembrie, la sediul Primăriei Holod, la care au participat cele două părți, mediată de primarul comunei Holod, domnul Ioan Horga. Nici de această dată nu s-a ajuns la un acord cu privire la orarul celebrărilor alternative.
Întrucât Parohia Ortodoxă nu și-a îndeplinit obligația de a respecta hotărârea judecătorească, executorul a decis trecerea la executare silită.
În dimineața zilei de 28 noiembrie, executorul judecătoresc, însoțit de către poliție și jandarmerie, s-a deplasat la biserica din Vintere pentru a permite accesul în biserică preotului și credincioșilor greco-catolici. Deși a fost înștiințat în mod oficial despre acest lucru, preotul ortodox nu a fost prezent la fața locului și nu a putut fi găsit de către executorul judecătoresc nici la domiciliul său și nici telefonic. De asemenea, nu a fost prezent nici un alt reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române sau al Parohiei Ortodoxe din localitate.
Executorul judecătoresc a constatat că partea ortodoxă nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în titlul executor, refuzând în mod tacit să își îndeplinească aceste obligații.
Din această cauză, executorul judecătoresc a fost obligat ca, pentru a pune în posesie partea greco-catolică, să ceară deschiderea forțată a celor două uși ale bisericii. Ușile bisericii au rămas intacte, aplicându-se provizoriu câte un lacăt pe fiecare, până la schimbarea yalelor. Un exemplar al cheilor de la noile lacăte a fost predat preotului greco-catolic, un al doilea a fost introdus de către executorul judecătoresc în cutia poștală de la domiciliul preotului ortodox din Vintere, iar un al treilea exemplar va fi înmânat, de către același executor, Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.
Menționăm că Biserica Greco-Catolică nu dorește ca credincioșii ortodocși din localitate să rămână fără o biserică în care să se poată ruga și consideră că soluția slujirii alternative este, și în acest caz, calea de urmat. Considerăm că, la fel ca în occident, unde Biserica Ortodoxă celebrează în sute de biserici primite de la Biserica Catolică, celebrarea alternativă este rezolvarea prin care credincioșii celor două culte să nu fie privați de a se putea ruga într-un lăcaș de cult.
Biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:26 Ora de vară a Europei de Est