Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Picături de iubire de ziua ta, țara mea

La Avram Iancu și în toată România

Picături de iubire de ziua ta, țara mea

1 Decembrie, ziua în care sărbătorim formarea statului român unitar în granițele lui firești, deschide larg porțile marilor sărbători ale iernii, așteptate cu drag de fiecare dintre noi.

Motto:
„Noi, prin vremi ce ne-ncercară
Altă armă n-am avut
Numai dragostea de țară
Ce strămoșii ne-o lăsară
Și pe Domnul Sfânt de scut”.
„Veșnicia s-a născut la sat!” spunea Lucian Blaga. Satul românesc este cel care poartă prin ani tradiția portului, cântecului și dansului popular. Atâta vreme cât le cunoaștem și le transmitem mai departe, din generație în generație, vom dăinui prin vreme și vom rămâne de-a pururi români. Datinile străbune ne prezintă așa cum am fost și suntem, frați uniți pe glia aceasta scăldată-n sânge de atâția și atâția eroi, udată-n lacrimi de dor sau recunoștință, îndrăgită de fiecare român, în orice colț de lume s-ar afla.
Ziua de 1 Decembrie este ziua în care s-a făcut dreptate. Este ziua în care toți românii au cântat într-un glas: „Tăiască România Mare!” Pentru că aceasta a fost cea mai arzătoare dorință a românilor, să trăiască într-o singură țară, ROMÂNIA. Iubindu-și cu ardoare pământul pe care trăia, iubindu-și patria și dorind să trăiască liber, neamul românesc a știut să lupte și să se sacrifice pentru acest măreț ideal.
La Avram Iancu, azi a fost cu adevărat sărbătoare. Cei mai mici învățăcei ai școlii, elevii clasei pregătitoare și cei din clasa I, îndrumați de doamnele învățătoare Blaj Doina și Roșu Ioana, și-au dat mâna și împreună ne-au oferit un program artistic dedicat zilei țării. Au recitat, au cântat, s-au prins în horă și din trupușoarele firave au răzbătut până la noi emoția clipei, bucuria și mândria de-a ne simți români. Dascăli și părinți i-am privit cu drag, cu admirație pentru ceea ce ne-au dăruit, iar în sălile lor de clasă am descoperit lucrușoarele făcute de mânuțe harnice, simboluri de ziua țării, în care au pus nu doar îndemânare și pricepere, ci și o părticică din sufletul lor.
Totul în jur ne vorbea despre munca neobosită și dăruirea cu care doamnele învățătoare, colege acum, dascăl și elev cândva, au știut să se aplece asupra tinerelor vlăstare, au știut să lege punte peste ani între suflete legănate de iubire pentru copii, de respect pentru munca devenirii puilor de om...
Lor li s-au alăturat și colegii mai măricei, elevii clasei a IV-a, într-un colaj de cântece și versuri. Sub privirea caldă și ocrotitoare a doamnei învățătoare Șule Nicoleta, ne-au purtat în lumea zbuciumată a istoriei neamului românesc, ne-au vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, despre dragostea de neam și țară.
Le mulțumim tuturor, iar românilor le urăm: „La mulți ani!” de ziua țării, oriunde s-ar afla... Să ne strângem mâinile milioanele de inimi, să luptăm pentru visele noastre și să nu uităm nicicând să trăim și să simțim românește... (învățătoare Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Picături de iubire de ziua ta, țara mea.   

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:59:28 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...