Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința „Divina procedură a facerii lumii”

Marți, la Biblioteca Universității din Oradea

Conferința „Divina procedură a facerii lumii”

La invitația Ligii Studenților din Oradea și Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Oradea (A.S.C.O.R.), academicianul Sorin Dumitrescu a conferențiat marți, 27 noiembrie 2012, la Biblioteca Universității din Oradea, pe tema „Divina procedură a facerii lumii”.

„Academicianul Sorin Dumitrescu este pictor și grafician de rang înalt, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, publicist respectat, și un practicant al ortodoxiei. A fondat Gruparea 9+1 împreună cu: Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig. Este fondatorul Editurii și Fundației Anastasia, una dintre prime­le din țara noastră care a început să publice exclusiv lucrări de teologie creștină, spiritualitate ortodoxă, istorie, eseu filosofic, precum și memoria­listică și literatură religioasă; inițiatorul și curatorul Galeriei Catacomba, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001 prin promovarea pe simeze și, în general, în spațiul dezbaterii publice, a unei arte de mare anvergură spirituală”, după cum ni l-a prezentat Oana Prajea,  vicepreședinte ASCOR Oradea, în cadrul articolul – invitație la conferință.
„Un creștin supărat este cel mai mare păcat din lume” (N. Steinhardt)
Academicianul Sorin Dumitrescu a ținut să-și înceapă conferința cu Simbolul credinței (Crezul), rostit împreună cu întreaga asistență.
 „Așa se rugau bizantinii. Două rugăciuni importante: „Tatăl nostru” și această rugăciune pe care a născut-o biserica..., această rugăciune să fie rugăciunea tutelară a bisericii, a bisericii lui Hristos. Așa începe bizantinul. Și când se duce la piață, întâi zice: „Cred întru unul Dumnezeu”; ...orice-ar face, raportează totul la facerea lumii...”
Trebuie să vă prevenim că academicianul este un nonconformist care iese din tiparele obișnuite; are un stil foarte interesant („cam necanonic”) de a comunica și a dialoga, de a se mișca de colo-colo pentru a ține sub observație asistența, de a lansa provocări în public, și de a apela la istorioare menite să incite și mai mult, precum relatarea unei întâlniri cu Nicolae Steinhardt, de la care reușește să „fure” declarații prețioase și surprinzătoare, dincolo de jurăminte și Crez, descoperim faptul că „Un creștin supărat este cel mai mare păcat din lume...” (N. S.) și-atunci să fim zâmbiți tot timpul, joviali? „Nu, dom’ profesor... Iar vorba (să vină... n.n.) din adâncul inimii, unde să simțiți plenitudine și bucurie că sunteți creștin!” Atenție, venea de la un om care trecuse la creștinism în pușcărie...; M-a eliberat! Trei luni nu am mai spus Crezul. După trei luni m-a apucat un chef să spun, da  așa ca și cum ai avea o bunătate foarte mare, la care râvnești. De-atunci și până în clipa de față n-a încetat această poftă”,  ține să adauge academicianul S. D.; după care ne-a propus să urmărim o înregistrare video (un interviu pe care domnia sa l-a făcut cu Chistos Yannaras).
 „E un canon ecumenic primul, care spune clar: Nu se-ngenunchează în zi de duminică, zi a Învierii. Are dreptate domnul Christos Yannaras, probabil cel mai important propovăduitor bisericesc existent în momentul de față în lumea ortodoxă, dar se mișcă și în cea catolică...
Are vreo 70 și ceva de ani. I-am tipărit  cea mai mare parte din operă, noi, Editura Anastasia, ultima carte, „Contra religiei”...
Deci, nu este canonic să îngenunchem”, a comentat academicianul Sorin Dumitrescu.
Multe „ciudățenii” am mai aflat timp de aproape patru ore, cât a durat conferința, dar nu vă vom răpi din timp Dvs. prețios pentru a le parcurge... Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința „Divina procedură a facerii lumii”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:52 Ora standard a Europei de Est