Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O sãptãmânã activã

La Biblioteca Judeþeanã „Gheorghe ªincai”

O sãptãmânã activã

Luni, 19 noiembrie 2012, am participat la lansarea volumului „Cãutãtorii de poveºti”, o colecþie de poveºti semnate de Cãtãlin ªtefãnescu, prezent la eveniment la Biblioteca Judeþeanã ,,Octavian Goga”' din Cluj-Napoca.

Cãutãtorii de poveºti
Volumul „este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbãrile ºi efectele în comunitate datorate dezvoltãrii bibliotecilor publice locale. Timp de zece sãptãmâni, cei patru scriitori (Cãtãlin ªtefãnescu, Irina Pãcurariu, Vlad Petrescu ºi Radu Paraschivescu) ºi jurnaliºtii implicaþi în proiect au stat de vorbã cu bibliotecari, dar ºi cu oameni obiºnuiþi ale cãror vieþi au fost schimbate datoritã bibliotecilor ºi au scris poveºtile întâlnite”.
Poveºtile le veþi gãsi pe www.cautatoriidepovesti.ro
 Lansare de carte pentru copii
Miercuri, 21 noiembrie, în Ludoteca Secþiei pentru copii ºi tineret, elevii din clasele a III-a ºi a VI-a de la ªcoala Gimnazialã „Dimitrie Cantemir”, însoþiþi de directoarea ºcolii, prof. dr. Viorica Popa, profesoara Diana Hera ºi învãþãtoarea Liana Sabo, au fost invitaþi la un cerc de poezie, cu participarea doamnei Galina Pantea, autoare de cãrþi pentru copii. Activitatea se înscrie în seria de evenimente din cadrul „Festivalului Naþional al ªanselor Tale”. Cartea „Vrem sã facem o serbare” este o culegere de poezii, cântece ºi scenete pentru ºcolari, apãrutã la Editura Didacticã Militans - Casa Corpului Didactic Oradea, în acest an. Autoarea cãrþii a citit din poeziile sale, apoi a îndemnat ºi pe copii sã lectureze din creaþiilor lor. Le-a propus copiilor sã încerce sã compunã cât mai multe poezii, pentru a fi publicate într-o viitoare carte.
Iatã câteva poezii realizate de copii:
„Iarna a sosit”, de Horvath Tamara Valentina, clasa a V-a A
Iarna a venit în grabã/A adus zãpadã albã,/Vântul ºuierã prin curte/Timpul trece foarte iute.
Copacii nu mai au haine/Tremurã cuprinºi de taine/Numai fulgii se-ncãlzesc/De frig ºi vânt toþi se feresc.
„Venirea iernii”, de Timadi Roberta Carla, clasa a V-a A
Dimineaþa, când soarele rãsare, Pe iarba maronie un covor alb apare/Acel covor subþire, catifelat ºi rece/Aduce bucuria copiilor pe feþe.
Afarã este frig ºi apa a-ngheþat/Copiii zburdã-ntruna, pe derdeluº s-au dat./Nerãbdãtori aºteaptã cu toþii ca sã ningã/ªi-acel bãtrân cu barbã, cadouri sã le-aducã.
„Bradul”, de Murany Erno Robert, clasa a VI A
Iarna, coroana este învelitã/Cu zãpadã cristalinã/De sub care îºi aratã/Ace verzi cât lumea toatã./Fie iarnã, fie varã/Bradul îºi pãstreazã/Culoarea vie ºi regalã.
„Iarna”, de Gyori Antonia, clasa a V-a A
Bate, bate iar la poartã/Iarna rece ºi curatã./Copii veseli, jucãuºi/Iar se-aratã pe la uºi.
Neºtiind cã fulgu-i rece, Nu-i ca toamna care trece/Cu gust galben amãrui,/Ci-i alb rece-albãstrui.
„Brad”, de Racz Erik, clasa a V-a A
Bradul de-l împodobeºti,/Îndatã îl înveseleºti./Moºu-n grabã va veni/Când zãpada va cerni/ªi-i va pune jucãrii!
„Semn de iarnã”, de Vidican Oana Maria, clasa a V-a A
Afarã-i frig ºi s-a înserat,/De dupã norul franjurat/S-aratã mândrã luna/Parcã ºtiind cã e doar una.
Din depãrtãri se aude clar/Un vuiet lung, greu ºi amar/E semn cã iarna va veni/ªi-n nãmeþi ne-a troieni.
„Iarna”, de Mikle Xintia, clasa a VI-a A
De dimineaþã au început sã cadã/Fulgi mari ºi albi de zãpadã,/Pe jos un covor alb se formeazã/ªi ninge-ncontinuu pân’ l-amiazã.
Copiii ies pe rând, pe rând,/Prin zãpadã toþi zburdând,/Alunecând pe deal, prin vãi,/Cu clinchete de zurgãlãi.
 Dinþi frumoºi ºi sãnãtoºi
Joi, în Ludoteca Secþiei pentru copii ºi tineret a avut loc întâlnirea lunarã a medicilor stomatologi, de acestã datã Teodora Vaschi ºi Veronica Motoc de la AMSPPR, Filiala Criºana, cu elevii din clasa a II-a de la Colegiul Naþional ,,Iosif Vulcan''. Au analizat structura dinþilor ºi a cavitãþii bucale, au vorbit despre necesitatea controlului periodic la cabinetul stomatologic, au exersat spãlarea pe dinþi cu ajutorul mulajelor. Pentru atenþia ºi rãspunsurilor date, copiii au primit pacheþele cu pastã, perie de dinþi ºi pliante de la Firma Colgate. Pliantele sunt reprezentative, cuprind sfaturi pentru pãrinþi cu trimitere la copii, pe categorii de vârstã: de la 0 la 2 ani, de la 2 la 6 ani ºi peste 6 ani.
Iatã câteva sfaturi extrase de pe pliant, pentru un zâmbet sãnãtos:
1.Periaþi-vã dinþii corect de 3 ori pe zi timp de cel puþin 3 minute;
2.Schimbaþi periuþa de dinþi o datã la trei luni;
3.Vizitaþi medicul stomatolog în mod regulat;
4.Folosiþi mijloace suplimentare de igienã oralã;
5. Limitaþi numãrul gustãrilor între mese
ªi pentru o mai bunã deprindere a unui periaj corect faceþi exerciþii împreunã, pãrinþi ºi copii, transformând spãlatul pe dinþi într-un moment vesel.
Mariana BARNA

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:36 Ora de vară a Europei de Est