Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O sãptãmânã activã

La Biblioteca Judeþeanã „Gheorghe ªincai”

O sãptãmânã activã

Luni, 19 noiembrie 2012, am participat la lansarea volumului „Cãutãtorii de poveºti”, o colecþie de poveºti semnate de Cãtãlin ªtefãnescu, prezent la eveniment la Biblioteca Judeþeanã ,,Octavian Goga”' din Cluj-Napoca.

Cãutãtorii de poveºti
Volumul „este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbãrile ºi efectele în comunitate datorate dezvoltãrii bibliotecilor publice locale. Timp de zece sãptãmâni, cei patru scriitori (Cãtãlin ªtefãnescu, Irina Pãcurariu, Vlad Petrescu ºi Radu Paraschivescu) ºi jurnaliºtii implicaþi în proiect au stat de vorbã cu bibliotecari, dar ºi cu oameni obiºnuiþi ale cãror vieþi au fost schimbate datoritã bibliotecilor ºi au scris poveºtile întâlnite”.
Poveºtile le veþi gãsi pe www.cautatoriidepovesti.ro
 Lansare de carte pentru copii
Miercuri, 21 noiembrie, în Ludoteca Secþiei pentru copii ºi tineret, elevii din clasele a III-a ºi a VI-a de la ªcoala Gimnazialã „Dimitrie Cantemir”, însoþiþi de directoarea ºcolii, prof. dr. Viorica Popa, profesoara Diana Hera ºi învãþãtoarea Liana Sabo, au fost invitaþi la un cerc de poezie, cu participarea doamnei Galina Pantea, autoare de cãrþi pentru copii. Activitatea se înscrie în seria de evenimente din cadrul „Festivalului Naþional al ªanselor Tale”. Cartea „Vrem sã facem o serbare” este o culegere de poezii, cântece ºi scenete pentru ºcolari, apãrutã la Editura Didacticã Militans - Casa Corpului Didactic Oradea, în acest an. Autoarea cãrþii a citit din poeziile sale, apoi a îndemnat ºi pe copii sã lectureze din creaþiilor lor. Le-a propus copiilor sã încerce sã compunã cât mai multe poezii, pentru a fi publicate într-o viitoare carte.
Iatã câteva poezii realizate de copii:
„Iarna a sosit”, de Horvath Tamara Valentina, clasa a V-a A
Iarna a venit în grabã/A adus zãpadã albã,/Vântul ºuierã prin curte/Timpul trece foarte iute.
Copacii nu mai au haine/Tremurã cuprinºi de taine/Numai fulgii se-ncãlzesc/De frig ºi vânt toþi se feresc.
„Venirea iernii”, de Timadi Roberta Carla, clasa a V-a A
Dimineaþa, când soarele rãsare, Pe iarba maronie un covor alb apare/Acel covor subþire, catifelat ºi rece/Aduce bucuria copiilor pe feþe.
Afarã este frig ºi apa a-ngheþat/Copiii zburdã-ntruna, pe derdeluº s-au dat./Nerãbdãtori aºteaptã cu toþii ca sã ningã/ªi-acel bãtrân cu barbã, cadouri sã le-aducã.
„Bradul”, de Murany Erno Robert, clasa a VI A
Iarna, coroana este învelitã/Cu zãpadã cristalinã/De sub care îºi aratã/Ace verzi cât lumea toatã./Fie iarnã, fie varã/Bradul îºi pãstreazã/Culoarea vie ºi regalã.
„Iarna”, de Gyori Antonia, clasa a V-a A
Bate, bate iar la poartã/Iarna rece ºi curatã./Copii veseli, jucãuºi/Iar se-aratã pe la uºi.
Neºtiind cã fulgu-i rece, Nu-i ca toamna care trece/Cu gust galben amãrui,/Ci-i alb rece-albãstrui.
„Brad”, de Racz Erik, clasa a V-a A
Bradul de-l împodobeºti,/Îndatã îl înveseleºti./Moºu-n grabã va veni/Când zãpada va cerni/ªi-i va pune jucãrii!
„Semn de iarnã”, de Vidican Oana Maria, clasa a V-a A
Afarã-i frig ºi s-a înserat,/De dupã norul franjurat/S-aratã mândrã luna/Parcã ºtiind cã e doar una.
Din depãrtãri se aude clar/Un vuiet lung, greu ºi amar/E semn cã iarna va veni/ªi-n nãmeþi ne-a troieni.
„Iarna”, de Mikle Xintia, clasa a VI-a A
De dimineaþã au început sã cadã/Fulgi mari ºi albi de zãpadã,/Pe jos un covor alb se formeazã/ªi ninge-ncontinuu pân’ l-amiazã.
Copiii ies pe rând, pe rând,/Prin zãpadã toþi zburdând,/Alunecând pe deal, prin vãi,/Cu clinchete de zurgãlãi.
 Dinþi frumoºi ºi sãnãtoºi
Joi, în Ludoteca Secþiei pentru copii ºi tineret a avut loc întâlnirea lunarã a medicilor stomatologi, de acestã datã Teodora Vaschi ºi Veronica Motoc de la AMSPPR, Filiala Criºana, cu elevii din clasa a II-a de la Colegiul Naþional ,,Iosif Vulcan''. Au analizat structura dinþilor ºi a cavitãþii bucale, au vorbit despre necesitatea controlului periodic la cabinetul stomatologic, au exersat spãlarea pe dinþi cu ajutorul mulajelor. Pentru atenþia ºi rãspunsurilor date, copiii au primit pacheþele cu pastã, perie de dinþi ºi pliante de la Firma Colgate. Pliantele sunt reprezentative, cuprind sfaturi pentru pãrinþi cu trimitere la copii, pe categorii de vârstã: de la 0 la 2 ani, de la 2 la 6 ani ºi peste 6 ani.
Iatã câteva sfaturi extrase de pe pliant, pentru un zâmbet sãnãtos:
1.Periaþi-vã dinþii corect de 3 ori pe zi timp de cel puþin 3 minute;
2.Schimbaþi periuþa de dinþi o datã la trei luni;
3.Vizitaþi medicul stomatolog în mod regulat;
4.Folosiþi mijloace suplimentare de igienã oralã;
5. Limitaþi numãrul gustãrilor între mese
ªi pentru o mai bunã deprindere a unui periaj corect faceþi exerciþii împreunã, pãrinþi ºi copii, transformând spãlatul pe dinþi într-un moment vesel.
Mariana BARNA

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:21:34 Ora standard a Europei de Est